Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přítel

13. 10. 2019
12
15
969
Autor
bixley

Tematický den: Den dobrých přátel

Martin odbočil z hlavní na úzkou silnici vedoucí do Břežan.

„Dnes nejedeme do žádnýho města, tak to bude trochu jiný. Jak jsem ti říkal, Jani, Zdeněk je můj spolužák, na průmce jsme seděli v jedný lavici,“ vysvětloval své spolucestující. „Vždycky byl fajn, ale zkrátka takovej jednodušší, no. Na vejšku jít nechtěl, teď myslím někde dělá ajťáka. Slíbil jsem mu, že se přijedem podívat na jeho chatu.“

„Já vím,“ špitla Jana a pohladila mu ruku, kterou držel volant. Společné jízdy autem měla ráda. Zahleděla se na jeho souměrný obličej rámovaný vlnitými tmavými vlasy. Ráda mu je po ránu líbala.

Martin musel zpomalit, protože asfaltka měla výtluky. Změnil téma.

„Příští rok bysme mohli jet na Thajwan, chtěla bys? Užít si trochu exotiky. Vím, že jsem celý dny ve firmě. Přijdu až večer a ty na mě vždycky trpělivě čekáš, vaříš mi moje oblíbený dobroty, zasloužíš si to.“

Jana sledovala očima zoraná pole a žloutnoucí lesy. Neodpověděla.

„Nebo bys chtěla někam jinam? Třeba na Novým Zélandu je to taky úžasný. Pamatuješ na ten dokument v televizi, co jsme viděli před tejdnem?“

„Jo, to bylo fakt hezký,“ přikývla.

Něžně ji pohladil.

Před nimi se objevila cedule Břežany. Projeli vesnicí a Martin zabočil na travnatou cestičku. Jana si hned všimla hezkého nového dřevěného plotu a nedávno natřené chaty.

„Tak vítejte,“ přiběhl Zdeněk, už je vyhlížel. Na sobě měl flanelovou kostkovanou košili, vlasy na pěšinku. Hned otvíral branku.

„Ahoj, kámo,“ objal ho Martin. „Tohle je moje přítelkyně Jana Koutná.“

„Dobrý den, moc mě těší. Zdeněk Blažek. Tak pojďte dál.“

Zdeněk je vedl do zahrady s ovocnými stromy a několika záhony.

„Podědil jsem to po dědovi a po babičce, děda už tady nic moc nespravoval, tak mi dalo dost práce dát to trochu do pořádku. Celý léto jsem chatu loni natíral, letos jsem se pustil do plotu. No, ještě mě čeká fůra práce, potřebuju sehnat řemesníky, elektrikáře, musí se totiž kompletně předělat elektrika… Ale to vás asi nezajímá, že. Sedněte si zatím támhle ke stolku, donesu vám nějaký ovoce. Co si dáte, čaj nebo kafe?“

„No já si dám asi silný kafe, co ty Jani?“

„Já taky,“ přidala se.

Zdeněk odešel do chaty, v misce přinesl jablka a hned zase odběhl. Martin s Janou usedli na lavice pod jednou z jabloní.

„Hm, je to tu docela fajn,“ zhodnotil Martin, ale bylo vidět, že je myšlenkami u své práce.

„Je tu klid,“ rozhlížela se Jana po zahradě.

Po  chvíli Zdeněk ještě donesl dva velké hrnky s namalovanými srdíčky a talíř jahod a malin.

„Tak, poslužte si, to je moje letošní úroda,“ řekl pyšně.

„Díky moc,“ řekl Martin trochu nepřítomně.

Jana neodolala a vzala si několik jahod. „Jsou výborný.“

„To jsem rád, že vám chutnaj. Na cestu vám dám dvě bedničky jablek a jednu bedničku jahod. Už je mám nachystaný. No, tak povídej, jak se máš? Něco jsi minule naznačoval, že budeš dělat manažera,“ zajímal se Zdeněk.

„Jo, manažera už dělám,“ odpověděl Martin živěji a začal líčit, co všechno musí stihnout a jakou má zodpovědnost.

Jana vstala a začala se mezitím procházet po zahradě. Zatoulala se až do rohu, kde rostly dva mladé smrčky a borovička. Hovor obou mužů vnímala jen částečně. Dotkla se smrkového jehličí a přivoněla k němu.

„Takže dost jezdím na služební cesty, proto bych rád vzal Janu za odměnu na nějakou exotickou dovolenou, uvažujeme o Thajwanu,“ pokračoval Martin ve svém vyprávění. Zdeněk pokýval hlavou a sledoval, jak se něžně mladá žena dotýká smrkové kůry.

„No, já myslím, že by šla raději někam do lesa,“ odtušil.

Jana pohlédla na Zdeňka a po tváři jí prolétl šťastný úsměv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15 názorů

Jamardi
13. 03. 2021
Dát tip

To je fakt, jsou i dvakrát plodící jahody i maliny :)


bixley
13. 03. 2021
Dát tip

Jamardi, s tím ovocem máš pravdu. My jsme ovšem mívali jahody na Drahanské Vysočině někdy ještě v srpnu, maliny taky. Jablka jsme nepěstovali. :-(


Jamardi
13. 03. 2021
Dát tip

Příběh se mně líbil. Po přečtení mně napadlo, že se později Jana a Martin rozešli kvůli rozdílným názorům na způsob trávení volného času a Martin si pomyslel, že je Jana jednodušší. A Jana možná našla nového partnera :)

Vadí mně nabídka ovoce. Pokud zrají jahody, je obvykle červen a v té době nejsou nová jablka. Jablka od loňska sice mohou ve velice dobrém sklepě zůstat pěkná až do června, ale vzhledem k tomu, že měl ještě dvě bedničky to na mě působí tak, že nejsou dobrá. Taky současná nabídka jahod a malin trochu skřípe, je-li sklizeň jahod v plném proudu. Musela by být odrůda jahod pozdnější nebo odrůda malin ranější než je obvyklé.


bixley
14. 10. 2019
Dát tip

Díky za tip, josephino.


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Díky, Evži.


Taky dám přednost odpočinku tady u nás. Je tu tak krásně.


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Děkuji rovněž všem tipujícím: čudlovi, alegne, johanakrupě a aleši novákovi. :-)


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Aspoň ale neposílal za jízdy smsky milence. :-)

To by bylo horší.  


Kočkodan
13. 10. 2019
Dát tip

Ve voze bylo příliš hlazení, to ohrožuje bezpečnost jízdy. ;-)


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Díky za tip, Okamžiku.


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Revírníku, právě pro tu dvojznačnost slova přítel jsem to tak pojmenovala.  Martin je přítel-milý, zatímco Zdeněk je přítel-kamarád.

Nad Tvými návrhy pouvažuji. Chtěla jsem, aby z toho, co říká Martin Janě o svém spolužákovi, byl cítit mírný despekt. Zdeňka jsem nechala trochu víc mluvit o chatě, aby bylo vidět, že opravami chaty a zahradou opravdu hodně žije...

 

dievča z lesa: děkuji za hezkou reakci i tip.


milá úprimnosť, dobrý pomocník ... pekný príbeh


revírník
13. 10. 2019
Dát tip

Zdeněk se ukázal jako přítel, který přítelkyni Janě rozumí víc než její vlastní milý, jehož miluje a on miluje ji. Mně to mimo jiné asociuje nevhodnost nešťastně užívaného pojmu "přítel" (ale nic s tím nenadělám) pro milého, milence, snoubence, druha, zkrátka člověka, s nímž žijeme a milujeme se. Pojem "přítel" podle mě má znamenat právě jen toho přítele, toto jsou zásadně zaměněné pojmy. Ale, jak říkám, už se to ustálilo, takže toto si můžu povídat, a to je tak všechno. Tím jsem trochu uhnul od hodnocení tvé miniatury, Renato. Nezdá se mi moc šťastná úvodní Martinova vysvětlovací řeč. To, s čím ji seznamuje, jistě už věděla předem; takto až teď podané to nezní moc věrohodně. Taky například Zdeňkova vysvětlovací řeč, jak je to s poděděnou zahradou, měla být podstatně stručnější, aby byla pravdě podobněji vystižena momentální nálada setkání. Doufám, že se nenaštveš a přijmeš to jen jako dobrou radu.


bixley
13. 10. 2019
Dát tip

Děkuji, ireno.Přesně tak to bylo myšleno...


Gora
13. 10. 2019
Dát tip

Námětově mi to připomnělo starší písničku od Zagorové Maluj zase obrázky... 

Přítel Martina hned uhodl tajná přání Jany. 

Téma dodržené, psychologicky naladěné...a současné :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru