Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lístky jidášky

Výběr: Gora
13. 10. 2019
10
11
724
Autor
Movsar

Lístky jidášky

 

Pozor na lístky jidášky. To jsou ty, co po uplakané noci zrádně leží mokrou stranou k asfaltu země. Šlápneš na ně a políbíš ji. Pozor na lístky jidášky.

 

 

Špeluňka - svět

 

Odsud se odjíždí do světa. A přitom taková zaprášená špeluňka na kraji Karlína. Tak ještě dokouřit, poslední pivo z kelímku a chlebíček s majonézou, a kdyby byla šunka.. Když je to v noci, autobusy jedou podle Severky, když je to ráno, jako teď, jedou, kam je plechové srdce táhne. Někam do světa, někam pryč.

 

 

Římská

 

Tady je Římská. Ctihodní muži v tógách sedí za oknem kavárny bratrů Costových a rozmlouvají, klidně a na věčná témata, jejich učením je stoa. Náš autobus ulicí jede neklidně, v zájmu podniku a jízdního řádu dokonce na červenou; řidič nám chce přiblížit věčné téma smrti. Muži v tógách jen usrknou horký nápoj, bez známky pohnutí.

 

 

Veliké lalulá

 

Tvrdí, ze "všechno je jinak", že je to "jedno veliké lalulá". Soudci se to nechce líbit, takovou otázku měl by rozhodnout znalec. Poučí obě strany o povinnosti prokázat svá tvrzení, získá tak alespoň čas. Jak prokázat existenci velikého lalulá? ptají se tiše všichni v síni. A z hodin v čele, které jako by namaloval Dalí, pomalu odkapává čas.

 

 

Skalka

 

Autobus č. 101 řídí Miloš Skalka. Aby nikdo nepochyboval, jeho jméno svítí ze všech stran vozu. Hraje hity, cestující ráno hladoví po muzice nesvedou jen tak sedět, ve vršovických zatáčkách a vršcích to trochu hází, přesto všichni tančí, v dobrém rozmaru někdo křičí: Miloši, hoď tam dvojku! Miloš se usměje do zpětného zrcátka, je rád.

 

 

Tuna a Gomon

 

Pod věžemi z pálených cihel, pod severskou gotikou, pod sv. Ludmilou stojí, hrubě mele zrno, vaří kávu „tugou“. A když v celou rozduní se zvon, přijdou k němu dva. Jsou to oni, není pochyb, Tuna a Gomon. Včera přiletěli ze Švédska, možná jen tak si projít Prahu, a možná v jakési neodkladné záležitosti, o níž nikomu nic. Nechají si připravit ristretto, co bere dech.

 

 

Blázen a velebníček

 

Svatý Václav už bije poledne. Pod srdcem visí místní blázen, hýká a točí se na konopném laně. Zvony duní zběsile, o překot. Velebný pán s kolárkem hledí vzhůru, nešťastně; tiše láteří: "Kokot.." Pak se přece jen smířlivě usměje, vždyť desátý říjen je Den duševního zdraví.

 

 

Vánoce v Tesku

Jako by si někdo tam nahoře udělal Vánoce už teď: ze středočeské kotliny má lavor a do něj lije olovo; to zůstává pár kilometrů nad zemí v podobě těžkých mraků. Z Teska na Národní vyjde skupina manažerů, pohlédnou vzhůru, pak vzájemně na sebe, pak všichni na manažera prodeje, který rozhodně pokývá hlavou: "Jsme ve skluzu. Jestli tohle zjistí Londýn.." a vysílačkou dá pokyn: "Všem pobočkám, důležité hlášení: okamžitě spustťe koledy!"


11 názorů

Markel
20. 10. 2019
Dát tip

líbilo, jako vždy už vše výše řečeno a já utřela nos *


Zbora
15. 10. 2019
Dát tip

Mně tentokrát moc ne, i když jsou tam semtam hezké momenty.


Philogyny
15. 10. 2019
Dát tip

Tyhle se mi líbily víc.

Zastavila se u toho olova. Někde to četla. Vím, že mne to zaujalo a vrátila se...Pak si vzpomněla. U Cotta. Ráda jsem ho četla. Vrátila se znovu a už ho nevidím...to je život.


Movsar
15. 10. 2019
Dát tip

děkuji, přátelé a přítelkyně dneska zvlášť! goro, potěšil mě výběra  josephino, milé, ale nezasloužené srovnání s kafkou!  


Alegna
14. 10. 2019
Dát tip

dobré čtení pro duševní zdraví :-)


dadadik
14. 10. 2019
Dát tip

"Všem pobočkám, důležité hlášení: okamžitě spustťe koledy!"

 

záživné počteníčko :)


Danny
14. 10. 2019
Dát tip

paráda. T.


lawenderr
14. 10. 2019
Dát tip

veliké lalulá:) - to nejvíc


Josephina
14. 10. 2019
Dát tip

kdy už konečně vydáš knížku svejch miniatur, movsare ?neboj ještě piš, furt lepší, a bude to pak pecka, kafko!


bixley
14. 10. 2019
Dát tip

Tentokrát trochu cestovatelské, inu i autobus jede, kam ho jeho plechové srdce táhne. Jako vždy hezké miniaturky. T.


Gora
13. 10. 2019
Dát tip

Od jidášků po blázna a velebníčka mi neskutečně sedly... parádní kousky. Vánoce už tolik ne... ale jen kvůli Vánocům :-)

Autobusem se Skalkou by se chtělo cestovat :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru