Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kontejnery

14. 10. 2019
5
22
1350
Autor
bixley

Poslední dobou zdobí každé město záplava kontejnerů na tříděný odpad. Je jich všude takové množství, že se zdá, že to jediné, co po lidstvu nakonec zbyde, budou kontejnery a odpadky.

Jelikož obyčejné žluté, modré, oranžové a další popelnice už nestačí, vymyslely se velkoobjemové kontejnery. Odpad padá kamsi do hlubin pod zem, a proto ho musí jednou za měsíc vydolovat jeřáb. Myšlenka jistě dobrá. Vejde se tam nepochybně víc plastů, papíru, skla a tetra packů. Dalo by se tedy očekávat, že člověk v pohodě do takové „jámy lvové“ hodí třeba obrovskou igelitku plnou plastů a bude mít po starosti.

Nikoli. Místo otvoru odpovídajícímu onomu velkoobjemu, tedy alespoň jeden metr čtvereční, jsou k dispozici pouhé otvůrky, asi tak na dvě petky. V praxi to vypadá tak, že třídič přijde ke kontejneru a hází tam jednotlivé plasty po jednom. Nezřídka také tento otvůrek ucpe. Když přijde další třídič, zjistí, že tam už své plasty nenacpe a hledá další velkoobjemový kontejner, na sídlišti od tohoto vzdálený nejmíň půl kilometru. U toho si pochopitelně slovně ulevuje.

Marně jsem si dlouho lámala hlavu, proč tyto otvory ten někdo neudělal větší. Vždyť by to pomohlo k rychlejšímu třídění. A pak jsem na to přišla. Možná nechtěl, aby tam lidé odhazovali ty, kteří patří na smetiště dějin.


22 názorů

bixley
17. 10. 2019
Dát tip

Díky všem za plodnou diskusi. :-))


Zbora
16. 10. 2019
Dát tip Gora

Gora: asi nastartuju Ávii, na korbu naložím pražské písmáky, a přijedeme si k Tobě nakoupit! :)


bixley
16. 10. 2019
Dát tip

Zboro, souhlasím. Existují i prodejny Bez obalu, tam si člověk donese svou nádobu apod. Já už pomazánková másla v plastové krabičce nekupuju, kupuju normální v papíře, jogurty ve skle - Opočenské - cca za 17 Kč (Florian v kelímlu ovšem stojí i 7.90).  Něco ale bez plastu koupit nejde, třeba balené maso v supermarketu, to bych asi musela chodit do normálního řeznictví. Každopádně se snažím zboží zabalené v plastu maximálně omezit. Díky za odkazy.


Gora
16. 10. 2019
Dát tip

Letos se povedla cibule, brambory, mrkev je obří jak z pohádky o řepě... a selata rostou, mají hektarový výběh a  skvělé bahniště... zítra k nám dovezou dvacet nových slepic. V hejnu je moc kohoutů, protože je nelikvidujeme, když se vylíhnou z vajec, a tak jsem přiobjednala slípky.

V základních surovinách jsme celkem soběstační:-)), ale docela sedření. Gretě by se u nás líbilo.


Zbora
16. 10. 2019
Dát tip

Papír je drahý a nedá se v něm uchovávat zdaleka všechno. Prodávat potraviny v plastu je nejlevnější a stát nemá díky lobby velkých společností moc zájem na tom cokoli měnit. Klidně by bylo možné plastové obaly zálohovat a zálohovat i veškeré sklo (zálohovaných sklenic neustále ubývá) a plechové obaly (jako v USA). Jenže na tom není zájem, není vzletně řečeno politická vůle k realizaci (a odůvodňuje se to různými hloupostmi jako omezování volného trhu apod...). Nevím jestli si vzpomínáte, že Pepsi nedlouho po revoluci přišla se zálohovanými petkami. Jenže zůstala v osamocení a pohodlní lidé si vždy raději koupili výrobky konkurenční firmy Coca-cola v nezálohované petce. Stačí se podívat, co se děje okolo Grety, aby člověk pochopil, že značná část lidí prostě nemá zájem na tom, ubrat byť jen nepatrný zlomek ze svého pohodlí. Já třeba hodně nakupuju na farmářských trzích, ale tam člověk nekoupí zdaleka všechno, a i když si mám vybrat mezi jogurtem ve skle za 95 korun a v kelímku v akci v hypermarketu za 17.90 ,- tak se dost rozmýšlím. Moje žena ale teď nedávno objevila tuhle stránku, kde už to cenově docela jde:

https://www.rohlik.cz/tema/otoc-obal

...a je tam i super kategorie:

https://www.rohlik.cz/zachran-jidlo

Každopádně ale nejlepší to má Gora, která si všechno vypěstuje sama :)


bixley
16. 10. 2019
Dát tip

Mluvíš mi z duše, Karle, ale prý se tím zajistí u potravin větší trvanlivost. No, já nevím, třeba ty okurky zabalené v plastu. Moc je nekupuju, ale když je v tom plastu nechám, tak se okurka zevnitř kolem toho plastu orosí a shnije.


K3
16. 10. 2019
Dát tip

Určitě by bylo jednodušší používat sklo, nebo plech. Jako u piva, dřív to šlo. A plasty pro potraviny jednostuše s předstihem zakázat. Myslím, že by se naše hospodářství nepoložilo. Dřeva je dost, proč se nevrátit k papíru?


bixley
16. 10. 2019
Dát tip Zbora

Teď jsem četla článek, kde se zmiňovali o plastových taškách, že ty, aby se rentovala jejich výroba, stačí použít třikrát, zatímco plátěná taška se musí vynést aspoň třistakrát, aby se její výroba rentovala. Proboha, nepřepočítávejme pořád dokola, kolikrát se co dá použít. Dřív měly babky na nákup jednu koženou pevnou kabelu a používaly ji pořád. Pořád! Lidi si v minulosti věcí víc vážili, protože si je často sami vyráběli. Tak jim bylo líto vlastní práce a vyhodili to, až se to opravdu rozpadlo.


Johanakrupa
16. 10. 2019
Dát tip

Většina plastových lahví, které tak poctivě třídíme zpracovatelská firma nakonec stejně spálí. Jelikož tolik slavná víčka by z nich musel někdo pracně sundavat, protože ty se musí zpracovat zvlášť. A když je lahev bez víčka tak zas vadí ten obal s nápisy- jiný materiál a jiné zpracování. Na odstrojování těchto částí by společnosti vznikly další náklady, tudíž se jim to nevyplatí a většinu nakonec stejně spálí. Prostě kocourkov...



bixley
16. 10. 2019
Dát tip

Zboro, máš naprostou pravdu, ale já přece jen doufám, že vše se do té Asie nevozí, pokud vím, něco se zpracovává u nás, tedy recykluje. Některé asijské země už to taky odmítly. Takže buďme optimisté. :-))


Zbora
16. 10. 2019
Dát tip

Mě víc než velikost otvorů štve skutečnost, že ty plasty, co my tady v dobré víře vytřídíme, odvážejí velké naftové lodě do Asie, kde se částečně pálí nebo ukládají na skládkách. 

Dlouho jsem se na sousedy z paneláku, kteří sypou plastové flašky do kontejneru na směsný odpad před barákem díval jako na idioty. Dnes už vím, že jejich chování je ekologičtější než to moje.


bixley
15. 10. 2019
Dát tip

Dobře jsi to vystihl, Danny. Díky. :-)


Danny
15. 10. 2019
Dát tip

zase někdo nemyslel když myslet měl a výsledkem je špatné uživatelské rozhraní, jako i všude na počítačích. tip.


bixley
15. 10. 2019
Dát tip

Obec s příznačným názvem, Karle, díky. :-)


K3
15. 10. 2019
Dát tip

Ty, co patří na smetiště dějin, /v podobě soch,/se kdysi soustřeďovali někam k obci Bezpráví u Chocně. Tedy nedaleko od nás. Docela rád bych je tam viděl:).


bixley
14. 10. 2019
Dát tip

Ireno, díky,možná v tom je to jejich kouzlo. :-)


Gora
14. 10. 2019
Dát tip Evženie Brambůrková

Pobavilo, Renato :-))

Některé věci zůstanou nám, pouhým uživatelům, skryty navěky :-)


bixley
14. 10. 2019
Dát tip

Myslíš? :-)))


Kočkodan
14. 10. 2019
Dát tip

Renato, tvoje domněnka je sice vtipná, ale pravda bude asi jiná. Snad se jí jednou dozvíme a nezůstane zahalena plastikem tajemství.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru