Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Palečka. Esej o digitální revoluci

19. 10. 2019
3
3
344
Autor
Movsar

Recenze na knihu Michela Serrese Palečka. Esej o digitální revoluci. Karolinum 2019

 

„Mladí lidé … už nejsou obklopeni zvířaty, nežijí na stejné zemi a nemají stejný vztah ke světu. Obdivují už jen arkadickou krajinu volného času či turistiky.“

 

 

Právě vydaný překlad knihy Michela Serrese z roku 2012 s titulem Palečka. Esej o digitální revoluci je jedním z mála textů vztahujících se k současným tendencím kriticky, ale s laskavostí a snahou nalézat pozitiva situace (podobně kriticky a s vhledem mapoval slabiny současné „digitální doby“ rovněž nedávno přeložený Byung-Chul Han v knize Vyhořelá společnost, s tím rozdílem, že jeho pohledy se omezují na skepsi a jistou hořkost); a – nutno dodat – jedním z mála – česky vydaných - textů o digitálních médiích a jejich vlivu na společnost.

 

 

Serres si za referenční figuru svých úvah bere dospívajícího člověka, který se už narodil do světa proměněného novými médii. Nazval si ho „paleček“, podle zvláštního grifu – pohybu palců, pomocí kterého zachází se smartfonem. V několika málo kapitolách (kniha má 40 stran) jsou poetickým způsobem zobrazeny klíčové rozdíly v životě člověka před a po „digitální revoluci“. Nevysloveným východiskem úvah je fakt, že revoluční zvrat nelze vzít zpět, a tak je třeba přijmout současný stav a přizpůsobit se mu. Jako pedagog situuje Serres  zásadní otázky do oblasti výuky: „Co máme předávat? Vědomosti? Ty jsou všude na internetu, vědomosti jsou zobjektivizovány. Máme je předávat všem? Dnes jsou přístupné každému. A jak je předávat? Už se stalo.“ Filosof Miroslav Petříček v anotaci zmiňuje motiv, který je v knize míněn jako jistá možnost k překonání zdánlivě, alespoň nyní, na úsvitu nové doby, bezvýchodné situace: usilovat o prostřednictví mezi všemi těmi ostrovy vědění. Autor to pak vyjadřuje takto: „… myslím a vynalézám právě tehdy, když se takto distancuji od vědomostí a poznání, když se od nich odchyluji.“

 

V současné době mánické, jak bych ji, jistě ne originálně, nazval, kdy se toky, informací, obrazů, zážitků, novinek, dojmů, emocí atp. vylévají ze břehů a zaplavují náš svět, je kniha Michela Serrese, napsaná s vhledem analytika a způsobem básníka, „klidnou zprávou o neklidné době“.   


3 názory

Alegna
20. 10. 2019
Dát tip

asi se na ni kouknu


revírník
20. 10. 2019
Dát tip

Před nevyhnutelností nikdo neuteče. Přizpůsob se, nebo odpadni.


Gora
19. 10. 2019
Dát tip

Díky za informaci, určitě to je zajímavé čtení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru