Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Masky

30. 04. 2002
3
0
1833
Autor
Brunhilda

chi...

MASKY

aneb 

problematika obalů na knihy

 

 

 

 

 

 

Je prakticky neřešitelná…..zda používat obal jako obal, se kterým se počítá, že se zničí, nebo používat knihu bez obalu, aby se nezničil, či si vyrobit obal na obal, nebo obal na knihu a originální obal uchovávat na bezpečném místě. Je to komplikované, ale já soudím, že…

 

….obal je tu proto, aby knihu chránil před okolními vlivy, tudíž jeho účelem je být používán a postupem času zničen.

 

Chybným úsudkem je myšlenka, že obal je na knize pro ozdobu. Vskutku tomu tak není. Kniha je chráněna obalem jakožto pokladnicí. Lidé, kteří pečlivě z kůže, plakátů nebo dokonce z ubohého materiálu jako jsou  noviny tvoří obaly na knihy nebo, probůh, na obaly na knihy, jednají nesprávně a tudíž zbytečně a pomýleně. Pravda, obaly jsou taková malá umělecká dílka, která ke čtivu neodmyslitelně patří, ale zapomínat, že jsou tu jen od toho, aby se nepoškodila kniha, je malicherné!

 

Já sama často půjčuji knihy svému příbuzenstvu a už si téměř pamatuji úvodní řeč: „Půjčím ti svou knížku ráda, ale pokus se ji vrátit včas a hlavně z ní nesundavej obal. Neboť ten je tu od toho, aby se ujal funkce ochrany této knihy, víš?! Nebuď stejně tak malicherný a nevytvářej obal na tento obal. Bylo by to zbytečné. Souhlasíš?“

Zmatené pohledy rodinného kruhu ignoruji. Já jsem tu totiž od toho, abych si prosadila svou, i když vypadám jako blázen.

 

Jenže se Vám k něčemu musím přiznat. Mám půjčenou jednu knihu od tetinky a….ehm….já….eh….jsem z ní sundala obal, uklidila ho a čtu ji jen tak. Nahotinkou…..A musím se stydět za své pokrytectví. Za tuhle vlastnost se kaji a asi půjdu ke zpovědi. Chovám se jako filosof, který nalezl jádro věci, nebál se ho odhalit tím, že své poselství předá ostatním a nakonec…..ach….nakonec je nucen strhnout si masku a ukázat svou pravou tvář. Červenám se!!! Nechci být jako ostatní, co ránou vstanou, nasadí zadničku, vypijou ranní kafe a hybaj do práce. Chtěla jsem být upřímným vůdcem lidu. Je to tak. Zhřešila jsem svým farizejstvím. Jsem teď obyčejný člověk, co nedokázal držet slib. Nebo aspoň jazyk za zuby. Ale Vy, Vy musíte nést mou pochodeň dál. Světlo pravdy, které nesmí být zhašeno slabošstvím!!!


Brunhilda
12. 08. 2002
Dát tip
ba ba

Brunhilda
11. 08. 2002
Dát tip
ty ses teda tipar! :o)) ale to je vazna zalezitost, a nad takovymi se musi dumat!

Čolito
01. 05. 2002
Dát tip
:-))

Brunhilda
01. 05. 2002
Dát tip
ste naky vesely.......

ilake
30. 04. 2002
Dát tip
Ani ma nenapadlo, že sa nad obalmi dá zamýšľať, super!!! ...ja ich radšej dávam dole, keď požičiavam knižky, a podľa toho po dlhšom čase nezabudnem, že som ich požičala.. Ja sa tiež priznám, balím si ich do novín:)))

Wopi
30. 04. 2002
Dát tip
:)

Armand
30. 04. 2002
Dát tip
:)))

Seregil
28. 04. 2002
Dát tip
O tom jsem nikdy moc nepřemýšlel. Není to od věci se nad tím zamyslet a tato úvaha mě jen utvrdila v tom, že některé věci je lépe nepřehlížet... Tip *)

Krel
27. 04. 2002
Dát tip
Já mám obaly rád..mě se líbí...já je chránit...Chraňte naše obaly!!!:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru