Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drozd

28. 10. 2019
8
15
1167
Autor
revírník

 

Drozd

 

Za dokořán otevřeným oknem, nemilosrdně jako vojenská trubka, probudil mě ráno na konci června zpěv drozda brávníka. Musel sedět hodně blízko, snad na naší a sousedovic bříze před garáží, nebo na jejich střeše. Nechtělo se mi otvírat obě oči; jen jedním jsem zjistil, že už silně svítá. Ručičky na budíku ukazovaly něco před čtvrtou.

Napřed jsem moc rád nebyl, že mě tak drsně probral ze snu, ale postupně jsem se na něho přestával zlobit. Byl to v tu pokročilou roční dobu již vzácný zážitek a mně se začalo zdát, že je dobré – p­­ro duši přímo blahodárné – vychutnat si ho.

Toho brávníka jsem tady letos ještě neslyšel, tak výjimečného pěvce bych si musel pamatovat, vymýšlel si nepřeberné množství nápěvů. Dával jsem pozor a stále čekal, že některou sloku konečně doslova a do půltónu zopakuje, vždyť je to obyčejný hloupý pták, žádný génius. A­­le ne, za celou dobu dvaceti až pětadvaceti minut hlučného jásotu nezkopíroval ani jeden verš, skládal stále zbrusu nové, a nemůžu říct, že k mému zklamání. Šrouboval je do slok dlouhých, co mu dech stačil. Párkrát už to přece vypadalo, že své nápady vyčerpal, ale najednou druhá půlka sloky zazněla jinak, a já jsem mu v duchu musel připsat čárku. A většina slok, ta byla nová už po několika nástupních tónech. Byla to nádhera. Dobrý jsi, chválil jsem ho a všechno mu odpouštěl, dávno se mi nechtělo spát.

Jednu chvíli mi přišlo, že tam někde pod jeho zpěvem tlumeně hraje rádio. Začal jsem ty zvuky poctivě rozebírat a poznal jsem, že kromě mátožného ševelení potoka, který už má hodně málo vody, slyším v dálce dalšího drozda. Potom jsem rozlišil ještě jednoho, v ještě větší dálce. Oba hlasy ke mně doléhaly dost nezřetelně, ale u toho bližšího j­sem – p­odle dvoj-, až trojnásobného opakování každého z jeho melodických výkřiků – poznal, že je to drozd zpěvný. U toho opravdu vzdáleného jsem si jistý nebyl, téměř se mi ztrácel ve vlnách vlastního tepu. Ale i tak oba krásně podbarvovali zvučný hlas mého pěvce před oknem.

Divil jsem se, co to ty ptáky napadlo, že si tak naplno zpívají ještě teď, na konci června.

Asi je pro ně dnešek nějak výjimečný. Třeba na ně zapůsobila ta včerejší krátká bouřka, kterou sice vyvolalo jen místní teplo tady nad horami, ale uprostřed dlouhého sucha přišla jako mana z nebes, naplnila všechny sudy a ještě teď se zdá, že je vlahý vzduch plný par.

Když drozdi jeden po druhém dozpívali, č­ekal jsem, že někdo jiný spustí nový koncert. Ale marně. Tak jsem ještě spravedlivě usnul.

 


15 názorů

revírník
04. 02. 2020
Dát tip

Jak se už párkrát stalo, že.


Lakrov
04. 02. 2020
Dát tip
Jen aby jim nanasněžilo do hnízd...

revírník
03. 02. 2020
Dát tip

No jo, teď už bývá cítit předzvěst jara od samého podzimu. Díky, Lakrove.


Lakrov
03. 02. 2020
Dát tip
Pěkný koncert, taková předzvěst jara z toho na mě svítí. Možná jsem se k téhle povídce dostal se značným zpožděním, napadá mě. Tip.

revírník
10. 11. 2019
Dát tip

Tak trskota sa u vás hovorí? To je mi novinka. Ale pekná.


To ja ďakujem, revírník, bavilo ma to a niečo som sa aj dozvedel o brávníkovi, teda o trskote.


revírník
10. 11. 2019
Dát tip

Karpatský Knihomol' - díky za tip.


revírník
04. 11. 2019
Dát tip

Silence děkuji za milou návštěvu.


revírník
29. 10. 2019
Dát tip

Nemůžu za to, já jsem ho musel poslouchat, když mě tak nemilosrdně probudil a tak se mi vnucoval. Ale jestlis ho slyšela i ty, to mě tedy moc těší.


bixley
29. 10. 2019
Dát tip

Hm, a neinspiroval ho špaček nebo jiný pěvec? :-) Myslím, že by se opičil nebo vlastně drozdil... 

Samozřejmě si dělám legraci. Málokdo už dnes dokáže naslouchat zpěvu ptáků a navíc tak soustředěně jako ty. A navíc to tak krásně zprostředkovat. Úplně jsem ho při četbě slyšela! T.


revírník
28. 10. 2019
Dát tip

Philogyny, takoví myslivci jako ty - můžu-li podle tvého psaní soudit - se asi jen tak nenajdou. To se mi líbí.

Luboši, to asi bude nějaký sportovec či co, bo jsem o něm nigdá neslyšel. (Doufám, že se ho to, ani tebe, moc nedotklo.)


Kočkodan
28. 10. 2019
Dát tip

Jardo, já jsem během čtení neusnul, to by bylo ke tvému dílku nespravedlivé.

Brávník mi připomněl Luďka Brábníka, toho si také jistě pamatuješ.


Philogyny
28. 10. 2019
Dát tip

Překvapuje mne malý počet čtení. I když já taky většinou načítám jako nepřihlášený uživatel. Dneska si pouštěla nahrávky hlasů všech sov, abych mohla identifikovat tu svou, co mi chodí na posed. 

Máte můj obdiv, začínám si dělat nahrávky...

Když dělala zkoušky, nejvíc mne fascinovali teteřevi. Pamatuju se, jak napsala na fb do slupiny myslivců báseň a jeden mi tam napsal, že beru drogy. Nakonec se ukázalo, že tam nepatřil on...  :)


revírník
28. 10. 2019
Dát tip

Jsem rád, že to tak vidíš. Děkuju, Ireno.


Gora
28. 10. 2019
Dát tip

Máš hudební sluch... prima postřehy, Jardo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru