Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kafka

Výběr: atkij, Zbora
30. 10. 2019
29
80
3882
Autor
trojort

V NOCI jsem jel do Prahy.
Na nádraží se kolem motala mladinká cikánka s černým copem a tělem, co již mohlo být ženou.
„Mohla bych jet s váma?” zeptala se mě.
Bylo mi to jedno.
Moc jsem ji nevnímal.
Kamarádka té černé holky, taková špinavá blondýna s mnoha kily navíc, ji upozorňovala, že si na mě musí dávat bacha.
Netušil jsem o čem to mluví.
„Dej si na něj pozor!” opakovala potichu, tak abych to slyšel.
Přešel jsem po peróně, co nejdále od nich.
Začínal jsem si dávat pozor.
Paranoia dokáže být pěkná potvora.

„Co víte o Praze?” zeptala se mě ta černá holka již v kupé drncajícího vlaku.
Měl jsem ji chuť říct, že Praha je jen větší vesnice, což jsem kdysi řekl svojí ženě krátce před tím než jsme se ztratili.
„Nic,” řekl jsem.
„Bydlí tam ještě pořád ten Kafka?” ptala se dál.
„Proč?”
„Ksicht toho chlápka nosí lidi na tričku. Musí bejt tedy známej. Mně se ale moc nelíbí. Vypadá jako...,” pátravě zkoumala strop vagónu.
„Jako Žid,” pomohl jsem jí.
„Židi už nejsou,” konstatovala s poklidnou samozřejmostí a naplnila tak Hitlerův sen, do něhož patřila i ona.

„Ti se otrávili tím holokaustem. To nevíte?”
„Nevím.”
„On nám učitel povídal, že jste se za komoušů učili jinej dějepis, takže za to nemůžete, že to nevíte,” politovala mě chápavě.
„Pokusím se to napravit,” řekl jsem pokorně.
„Na to se můžete vyfláknout! Stejně se toho dřív zase tak moc nestalo, co by bylo zajímavý,” mávla rukou.
„A teď?”
„Teď je teď. To už nemá s dějinama vůbec nic společnýho. Nemáte cígo?”


80 názorů

trojort
12. 10. 2022
Dát tip

štírka

...lepší se to nedá říci---


Štírka
07. 10. 2022
Dát tip

Tohle dílko se mi opět líbí...A musí být zajímavé už proto, kolik je pod ním komentů, které se ho skutečně týkají.

Co mě fascinuje míň a týká se komentářů – to je vyhrabávání slůvek či obratů a situací,  které mají připomínat rasismus. Člověk rasista buď je nebo není... A když není – proč by nemohl psát tak, jak cítí, bez jakéhokoliv podtextu: on přece nechce nikoho urazit – je to jeho autentický popis situace a má na něj plné právo. Kolem nás je tolik falše a tolik jaké si nastavené chtěné korektnosti, která nemá žádný význam, jen bere normálnímu životu šťávu. Ráda bych žila tak, abych nemusela kontrolovat své věty, protože by někomu mohli něco.... tyhle hry- za mě: Ne...


Také mne, prosím, vynechte.


bixley
18. 11. 2019
Dát tip

Nejsi skutečným redaktorem, tak mi prosím avíza už taky neposílej.


Gora
18. 11. 2019
Dát tip

Neposílej mi avi.


Lakrov
18. 11. 2019
Dát tip
Hned zpočátku mi vadí slovní spojení ...tělem, co již mohlo být ženou... Nedalo by se to napsat lépe (...mohlo patřit ženě...), takže k dalšímu čtení přistupuji s nedůvěrou. A ať si to po dočtení "převrcím" jakkoli, nedokážu poznat, bylo-li smyslem jen upozornit na nevzdělanost současné mladé generace, žijící v iluzi, že díky snadnému přístupu k informacím vědí všechno, nebo zda měl ten krátký text sdělit ještě něco víc. Nějaká souvislost s přenesenými významy slova kafka?

bixley
15. 11. 2019
Dát tip

Je to takové trochu drsné, ale líbí se mi to.  To, že jde o názory cikánky není až tak směrodatné, normální česká holka by jen tak nejela s někým vlakem do Prahy.  Romové mají jinou povahu. Cikánka tu podle mě představuje pohled části populace obecně. Je na tom bohužel kus pravdy.  T.


Jelikož bylo přímo uvedeno mé jméno, dovolím si nesouhlasit s tím, že jsem blbka.  Tímto slovem jsem označila dívku, která nejevila zájem o historii,  vzdělání a to bez toho, jaké je národnosti. 

Různé urážky tady již kdysi proběhly a není nutné s tím znovu začínat. Já také ,,mazaného uživatele " nijak slovně nenapadám, ale svůj názor mohu vyjádřit, jako kdokoli jiný.


Janina6
13. 11. 2019
Dát tip lawenderr, atkij, Kočkodan

Asi rozumím, co ti vadí. Jenže pokud by autor nechal v hlavní roli např. tu blonďatou kamarádku, napsal by vlastně úplně něco jiného. Neumím si představit, že by vypravěče takovým způsobem oslovila, byla tak suverénní a přitom až dojemně naivní... ale Romové se takhle spontánně prostě chovají, přitom právě tohle (v tvrdém kontrastu s tím, jak dějiny doopravdy vypadaly) je na textu to nejpůsobivější, myslím si. Je to rasismus? Možná jsem rasistka a ani o tom nevím.


a2a2a
13. 11. 2019
Dát tip

Janina6, poznámku o Židovi beru zpět, má logiku, a za ni se omlouvám autorovi. Ostatní jsem zdůvodnil, je principiální rozdíl mezi lží a polopravdou? Jestliže je smyslem textu ukázat na nevzdělanost, pak je laciné ji demonstrovat na etniku, které mělo ke vzdělání komplikovaný přístup, nemluvě o důsledcích, které hrozí od nejméně pětinásobně většího množství “bílých” nevzdělanců se snadnějším přístupem ke vzdělání.


Janina6
13. 11. 2019
Dát tip

Pro a2a2a: Jiří, zmínka o Židech v souvislosti s Kafkou (který měl židovské jméno Amšel) je násilná? A když je hlavní postavou cikánka, nesmí být z dialogu zřejmé, že byla nevzdělaná? Máme lhát o světě kolem sebe, abychom nebyli označeni za rasisty?


Janina6
09. 11. 2019
Dát tip

Na tak krátký text je tam dost chyb (hlavně v interpunkci, pak ještě „měl jsem JI chuť říct“). Ale obsahově se mi to líbí, úplně tu situaci „vidím“, je popsaná živě, s detaily, které mi ji přibližují – skoro jako kousek filmu. Silně na mě působí kontrast mezi až roztomilou naivitou té upovídané dívky (která nemusí být nutně hloupá, prostě má mezery ve vzdělání a s velkou samozřejmostí si je vyplnila po svém) a zamrazením, které člověk cítí, když se ve vyprávění odkáže na ty temné stránky dějin… na které zapomenout by bylo možná příjemné, ale velmi nebezpečné… Když jsem si přečetla komentáře o rasismu, nechtěla jsem věřit svým očím.


trojort
05. 11. 2019
Dát tip

...i já souhlasím...


Zbora
04. 11. 2019
Dát tip

Text se mi zamlouvá se vším všudy. Nic rasistického v něm nevidím. Obrat "co již mohlo být ženou" mi připadá úplně v klidu. Souhlasím s Dadíkovou ...s tím povykem.


dadadik
03. 11. 2019
Dát tip

:)

mnoho povyku pro nic, z mýho pohledu


trojort
03. 11. 2019
Dát tip

...právě jsem se vrátil ze stadionu a s překvapením zjistil, co se mi tu objevilo za rej myšlenek...

,,,připomíná mi to film Nejistá sezóna, kde se řeší, zdali se může objevit na divadelních prknech věta: Ten cikán mi tam už půl hodiny běhá s kudlou v zádech...

...již delší dobu mi přijde, že rasismem se zabývají především rasisté

...ovšem připouštím, že je to naprosto neověřené

trojort

 


Domnívám se, že není nutné, aby ,,mazaný uživatel" posílal několikrát svá avíza. Svůj názor jsem vyjadřila a pokud by mne diskuze zajímala, najdu si ji sama. Děkuji.


a2a2a
03. 11. 2019
Dát tip

K3, opakuji podruhé, že mluvím o rasistickém textu, věřím, že autor, tím spíše v souvislosti se svým osobním životem, rasistou nebude.


K3
03. 11. 2019
Dát tip

a2a2a, nebudu víc zdržovat, jenom si myslím že skutečná pravda by měla být v literatuře faktu a že opravdový rasisty necháme beztrastně pochodovat ulicemi.


Benetka
03. 11. 2019
Dát tip

Mně se to moc líbí. A jinak to komentovat nebudu. 


lawenderr
03. 11. 2019
Dát tip

přítomnost je jen taková, jakou ji nosíme v hlavě:) - mně to vyprávění přijde zamýšlivé a úsměvné, v mých očích nebyl nikdo znevážen ... to až potom - už se zas usmívám, dokud se to smí


Budeme tu tedy psát politický korektně. Sterilně, bezpohlavně. Jen aby se náhodou nějaký krasoduch neurazil. Ach jo.


dadadik
03. 11. 2019
Dát tip

měla bych si osvěžit nějaký Hrabalovy texty.. Skřivánci niti atd..


a2a2a
03. 11. 2019
Dát tip

Atkij a další,

velmi se omlouvám, ale nemíním zde více ztrácet čas, omezím se jen na několik posledních poznámek.

Připouštím, že autor není rasistou, ostatně jsem to ani nenapsal. Navíc jsem jeho osobní, dodatečně vyjádřený postoj uvítal.

Druhý řádek s tělem, což již mohlo být ženou, je přinejmenším velmi neohrabaná formulace, která může s ohledem na další průběh textu avizovat třeba i to, že kdyby neměla cop, podobala se dříve klukovi. Tak to jistě autor nemyslel, ale tak to působí, navíc násobeno dalšími stylistickými neobratnostmi ...,černá holka... a kdyby to náhodou nebylo jasné, tak ještě ...cikánka.

Druhá záležitost. Naprosto násilně, bez jakéhokoliv kontextu vsunut pojem Žid a následná, opět dvojsmyslná věta, tak se dá vyložit, o naplnění Hitlerova snu, který počítal i s genocidou Romů.

Čtvrtá záležitost. To, co někteří ze tenářů označují za vtipné vyjádření hloupé nevzdělanosti, je v ostrém kontrastu se dvěma poznámkami této, tzv. mimořádně tupé cikánky. První je zmínka o jiném dějepisu, ale ještě více závěrečné moudro ...Teď je teď, to už nemá s dějinami nic společného...

A mohl bych pokračovat vámi opomíjenou poznámkou v mé první odezvě, že hrubá neznalost dějin je daleko více vlastní většinové populaci a z toho vyplývají i daleko širší důsledky, to nemluvě o tom, že výrazná část romské mládeže prošla tzv. pomocnými, později zvláštními školami, kde jaksi dějepis měl, měl-li vůbec, podstatně menší prostor než na základní škole.

Text naprosto nesmyslně spojuje oprávněně kritizovanou dějinnou nevzdělanost s cikánkou a jakkoliv taková osoba může být reálná, je třeba vážit, jestliže takto působíme na širší pole čtenářů.

 


V tom textu není nic rasistického. Líbí se mi i to tělo, které již mohlo být ženou. Kdyby autor používal slušnější, uhlazenější a nekonfliktní slovník, nezískalo by to tu atmosféru. Tady to prostě sedlo.


atkij
03. 11. 2019
Dát tip

Díky mnohokrát, Phil.  Ani nevíš, jak jsem za tento komentář vděčná. 

 


dadadik
03. 11. 2019
Dát tip

když jsem text četla, vůbec jsem se nezabývala cikánkou, jenom prostě tím typem osoby, omezené a nevzdělané a vůbec pohledem na to, co je... vyjádřeno skvěle, vtipně.. vůbec ne k tomu fenoménu urážlivě.. :)


Philogyny
03. 11. 2019
Dát tip atkij, lawenderr, Entropia

Moc toho nenamluvím. Jen, že pisatel je můj nejlepší kamarád. Tedy, z mé strany. 

Znám ho roky. Svoji ženu (cikánku) miloval do poslední chvíle a tak to bude, myslím, napořád. Vzal si ji i s dětmi a s jedním z nich jsem v kontaktu.

Já se před takovými lidmi skláním. Mají svůj způsob myšlení.  Ne každý k němu pronikne. Vždycky to musí být vzájemné. Pro mne je důležité, že čteme stejné knihy, máme podobné myšlenky a můžu mu říct všechno. Nebude soudit. Bude potichu a nechá dýchat. Asi tak. 


K3
03. 11. 2019
Dát tip

mazaný uživatel nemusí značit jenom, že ho někdo smáznul, ale třeba taky vychytlalý uživatel. Promiň uživateli, nevím jestli má takovéhle pitvání smysl. Nezdá se mi, že by autorovi šlo o tohle.


atkij
03. 11. 2019
Dát tip

oprava: ze svého...


atkij
03. 11. 2019
Dát tip Gora, lawenderr, Entropia

a2a2a, Jirko, musím přiznat, že po přečtení Tvého komentáře jsem zůstala na dlouhou dobu až konsternovaná a v úleku se svého "možná ne zcela soustředěného" čtení, při kterém jsem přehlédla nějaká nevhodná, dehonestující místa. Mýlit se lze, nepochopit lze, přiznat chybu nemám problém. Také nás v mnohém posouvají. 

Po několikerém znovučtení ovšem zjišťuji, že nic rasistického v textu opravdu nenacházím. 

Přivítala bych, kdyby ses i Ty pokusil na text znovu podívat nestrannýma očima. Už to, jak například reflektuješ na druhou větu, je velice překvapující. 

Se vší úctou Jitka.


Marcela.K.
03. 11. 2019
Dát tip

Kdysi dávno, asi deset let před revolucí, jsem měla našlápnuto na VŠ. Obor čeština-dějepis. Jeden moudrý pán mi tehdy řekl: " Co tě to napadlo, vždyť dějepis - to co se učíte, je vše vylhané. Jednou půjdeš do školy a nebudeš vědět, co dětem říci..." Neodvolala jsem se. Ta věta mi pomohla vrátit se na cestu, po které jsem už šla. Když se dnes otočím, nelituji. Trvalo by to jen asi čtyři roky a jeho slova by se naplnila.


K3
02. 11. 2019
Dát tip Gora, lawenderr, Zbora, Janina6, Entropia

Nejsmutnější na tom je, že už jsme na tom tak špatně, že se musíme hlídat, abychom něco v dobré víře neřekli špatně a neobrátilo se to proti nám. Mě ten text přijde naprosto přirozený, neurážlivý, a přesto se může zdát rasistický. Jak ale napsat, že to byla cikánka, že měla tmavou pleť a že jí bylo tak asi patnáct. Kdyby se v tomhle případě napsalo Romka, možná by to vyznělo ještě hůř. Mě je tam ta postava vyjádřená docela sympaticky, v dobré míře upřímně. Možná se pletu, ale kdyby se to napsalo v nějakých jenom náznacích, tak by to vyznělo možná mnohem hůř. Romy jako etnikum mám rád. Nemám rád útočný nebezpečný rasismus.


dadadik
02. 11. 2019
Dát tip

bezvadný..**


a2a2a
02. 11. 2019
Dát tip

trojort, politická korektnost je svým tzpůsobem zneužívané jednostranné zaklínadlo. Z tvé odpovědi mám radost ve vztahu k tvé osobní zkušenosti a náhledu, tím spíše bys měl zvažovat, to co píšeš, protože se to už jednou vyslané do prostoru netýká jen tebe.


trojort
02. 11. 2019
Dát tip Filosofka

a2a2a

...já rasismu moc nerozumím...sám jsem měl ženu, která byla po otci cikánka, jenž se jako jedinný z celé rodiny vrátil z koncentračního tábora...a sám teď žiju v bloku domů, kde je tohoto "etnika" takřka většina...k mé spokojenosti, protože jejich děti si ještě umí hrát na ulici, a tak ji oživují a připomínají mi ulici mého dětství...

...více mě děsí ona politická korektnost, která vyškrtává z děl Marka Twaina slovo negr...


a2a2a
01. 11. 2019
Dát tip

Nekritizoval jsem kdo se jaký učí dějepis, kritizuji fakt, že byla nevzdělanost prezentována na cikánce, která, zaplať Bůh, se podobá ženě.


Gora
01. 11. 2019
Dát tip

Jirko,"tělo atd." není dobře vyjádřeno, taky mne zarazilo. Místo černé holky by stačilo - holka, s tím souhlasím.

Neřekla bych, že autor poukazuje na to, jaké etnikum se učí ten který dějepis ani s jakými výsledky, prostě napsal v souvislosti s Kafkou o úrovni znalostí, tak si to vykládám já. Z rasizmu tady na Písmáku nikoho nepodezírám... 


a2a2a
01. 11. 2019
Dát tip

Nemohu si pomoci, ale už dlouho jsem zde nečetl něco tak rasistického. Ano, mne taky mrazí při pomyšlení, že tolik lidí dá tomuto textu tip a dokonce výběr. Nicméně, respektuji vaši volbu, jen jsem měl potřebu vyjádřit svůj pocit.

Už ve druhém řádku zní odpudivá formulace o tělu, které nejspíše připomínalo ženu. A pak dlouhá řada poukazů na hrubou nevzdělanost cikánky, jakoby to byla výsada tohoto etnika. Podle posledního průzkumu třetina mladých lidí do 30 let, tedy těch, co už se učili ten lepší dějepis, neví, co připomíná datum 17. listopadu.  Romové tvoří nejvýše 4 % naší populace.


Gora
01. 11. 2019
Dát tip

avi PM


Gora
01. 11. 2019
Dát tip

díky za souhlas, trojorte :-) a za vysvětlující zprávu


trojort
01. 11. 2019
Dát tip

krtku

...ty našeptávači ďábelký... :)

 


Nemlč! Učiň  rozhodnutí. Nominuj se, podílej. Je jedno, jaký je záměr stran, důležitá je aktivita. I zlo je lepší než nicnedělání. Udělej mi radost prosím, běž do soutěže. Hele, už tě prosíme dva. A že každý z opačné strany spektra, no není to potvrzení TVÉ smysluplnosti? Jsi jen krůček od prosazení se na poli literatury. Neváhej, prosím, prosíím!


Gora
31. 10. 2019
Dát tip

Námět, který se ti jako autorovi nabídnul, jsi skvěle uchopil :-) 

Mrazivý podtext jsi osvěžil vtipností, třeba tady: Praha je jen větší vesnice, což jsem kdysi řekl svojí ženě krátce před tím než jsme se ztratili.

Ráda bych tvoji minaturu prozaickou nominovala do soutěže Próza měsíce, pokud souhlasíš.

Jen několik postřehů:

Proč je slovo NOCI velkými písmeny? Pokud jsi je chtěl zvýraznit, stačilo napsat první větu Jel jsem do Prahy.  Byla noc. /Bylo to v noci/.

V další větě dvakrát to samé - mladinká - tělo, co již mohlo být ženou...

mladinká cikánka s černým copem a tělem, co již mohlo být ženou. 

„Mohla bych jet s váma? zmatečné v následném: Přešel jsem po peróně, co nejdále od nich. zv tom smyslu, že byl tedy daleko od nich - a jak vedl ten rozhovor?

za sen čárka:

 naplnila tak Hitlerův sen do něhož patřila i ona. 


No. Asi je to tak dobře. Mnozí z vás upřimně chtějí se podílet na dobru (např zničit písmák), ale nevěda co dělají, jsou tak v bohulibé činnosti výkonnější.


trojort
31. 10. 2019
Dát tip

...já se nebojím...já jsem chytil tchoře...(citát z Noci na Karlštejně)


trojort
31. 10. 2019
Dát tip

...když nevím, tak to není zase tak zlé...


trojort
31. 10. 2019
Dát tip

...a jednou se neprobudím...


trojort
31. 10. 2019
Dát tip

lawenderr

...já jsem toho z hlavy hodně vymazal... :)

 


trojort
31. 10. 2019
Dát tip

kočkodan

...to mi těší...dík...

 


Kočkodan
31. 10. 2019
Dát tip

 

Precetl jsem nekolikrát a dílko se mi moc líbí. Urcite nebudu po Písmáku chodit co nejdále od tebe. ;-)

 


https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=500243

Prostě se toho neboj chlapíku. Já vím že se nebojíš, ale prostě se neboj a nominuj se. Ne že bych to nemohl udělat za tebe, ale oni by to možná brali jako provokaci. To nechcem. To nechcem. Nominuj se sám a jedem!


„On nám učitel povídal, že jste se za komoušů učili jinej dějepis, takže za to nemůžete, že to nevíte,”

...

tohle není jen mistrovsky vtipné, z toho jde mráz po zádech, jak snadno se dají děti "výukou" manipulovat... takové věci neříká blbka, která nedávala ve škole pozor...


 

Ano, takto má písmák smysl. Nahodit a sledovat. Učit se z hlouposti komentátorů.

 

 

 


K3
30. 10. 2019
Dát tip

I já je mám rád. Vlastně to má dost co do sebe. Filozofii a potvrzení, že Romové žijí dneškem.


Pěkné čtení... mám ráda takové situace ze života. 


Nejhorší na tom je, že takových blbek bude víc a víc. Ale bude mít mobil a ,,insťák".


Philogyny
30. 10. 2019
Dát tip

Taky bych Tě vybrala, ale jsem jenom řádový voják. Teď nasraná holubinka. Někdy nevím... :)


atkij
30. 10. 2019
Dát tip

Skvělá miniatura, zrovna jsem si "ho" půjčila v knihovně:)

 


lawenderr
30. 10. 2019
Dát tip

minulost je jen taková, jakou ji nosíme v hlavě:) - nebo ji nechci vědět, obranný mechanismus kvůli přetížení


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru