Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec mladých komunistů v Čechách

Výběr: K3
01. 11. 2019
12
51
2238
Autor
Movsar

 

Konec mladých komunistů v Čechách

 

 

Na jedné ze svých schůzí se rozhodli řešit aktuální problém; jednohlasně přijali usnesení: Rozeženou mlhu! Smog nevadí, neboť je dokladem pokroku, krásnou vizitkou lidství, ten jejich akcí nesmí být dotčen, zavázali se v dovětku. „A hned jak budeme mít splněno, obrátíme proud Vltavy!“ navrhl nadšeně růžolící mladík z pléna, načež se strhl potlesk a pleskalo to jako radioaktivní déšť z Černobylu.

 

 

Mladí komunisté se vydali od sídla svých dědů a otců zakladatelů v ulici Politických vězňů směrem k letenské pláni. Na ramenou nesli obří hadice, generátor a vrtuli, občas pod jejich tíhou klesali, zpívali a budili pozornost. Připomínali středověký průvod flagelantů, jurodivců nebo jiných bláznů a také jejich pouť měla být trnitá.

 

 

Zanedlouho dopravní zpravodajství hlásilo pod Klárovem „střet osobního vozidla se skupinou mladých komunistů“. Řidič čekal na odtahovou službu, pokuřoval nad vychladajícími těly a dělal si starost o výši pojistného plnění. Ostatní řidiči v plechovém štrůdlu, který se táhl až na nábřeží, vztekle mlátili do volantů a křičeli „zkurvení komunisti“, ale nic jim to nebylo platné.

 

To už ale přeživší dorazili až k posvátnému místu: vrcholku, na nějž byl před lety vsazen sám soudruh Stalin, aby jako nejlepší hospodář dohlížel na vinici světa. Odložili tedy hadice, generátor i vrtuli a uctili památku svého vůdce minutou ticha. Pak předák zavelel, sentiment odezněl a v srdcích soudruhů nanovo rozkvetl plamen optimismu a vůle. Zdolali poslední stovky metrů a ocitli se v širé pustině, jež jim připomněla milovanou zemi Sovětů. „Ženy v modrých kombinézách provoněné jarem a olejem“ roztočily vrtuli a velkolepé dílo mohlo začít. Jenže vichru stálo v cestě šapitó cirkusu Humberto… A to už zpod žlutočervené plachty vybíhali diví muži s divými zvířaty a strhla se mela. Mládežníci byli biti jako žito kolchozníky, předák, strachem rázem bledý, správně vytušil poslední bitvu a dal se na útěk, ale před lvicí Elzou neutekl; ostatně nikdo. A to byl konec mladých komunistů v Čechách.   


51 názorů

Lakrov
23. 12. 2019
Dát tip
Zaujalo mě to námětem, pobavilo absurdností (jejíž opakování v budoucnu nelze vyloučit), takže mám chuť zařadit to do pomyslné kategorie návodů typu "Tudy ne!". Tip.

bixley
18. 12. 2019
Dát tip

řeknu na to cynicky: dobře jim tak! Skvěle napsané.


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

Téměř.


Movsar
13. 12. 2019
Dát tip

:-) ze všeho se dá vymluvit. 


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

No já jsem se domníval, že to myslíš třeba tak, že ti mladí komunisté "bili" a zároveň byli biti.


Movsar
13. 12. 2019
Dát tip

Děkuju, Kvaji, za to diskrétní upozornění na hrubku. :-) Opraveno. Ve víru kompozice mně nějak splynula všechna ta "i". A za čtení a zprávu. 


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

No tedy, představa je to pěkná a perfektně provedená. Obávám se ale, že mladí komunisti jsou bohužel mnohem odolnější. Nejspíš by si ne nich i Elza vylámala tesáky. "Bili biti" - to jako fakt?


lastgasp
06. 12. 2019
Dát tip

Neskrývám obdiv k současným hrdinům.


avi PM


K3
05. 12. 2019
Dát tip

Próza měsíce - nominuji i tuto minipovídku so PM.


Movsar
02. 12. 2019
Dát tip

Určitě ano, budu rád


K3
01. 12. 2019
Dát tip

Kdybych tohle kontroverzní dílko nenominoval do PM, když jsem mu dal výběr, nebylo by to asi fér. Autore, souhlasíš s nominací?


Markel
15. 11. 2019
Dát tip

za mne *


zvedavec
06. 11. 2019
Dát tip

z mojej strany už bodka.  :)

a vďaka za diskusiu


a2a2a
06. 11. 2019
Dát tip

Ano, i já se obávám, jejich politické postoje jsou mi z 80% cizí, ale upřímně se víc obávám takový okamurů a klausů juniorů, ale to už tady oparvdu nepatří.


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

právě pro tu zkratku. není to přece žádná analýza současného komunismu. na to ani nemám komptetenci. a vyčpělost.. nevím, obávám se, že jejich fetiše, alespoň těch fanatických, se nemění.


a2a2a
06. 11. 2019
Dát tip

Movsare, je laciné citovat Kunderu, tím spíše, že mladí komunisté nejspíše nejsou imunní ani vůči pivu, ani vůči holkám. Jinak s tvým posledním komentářel lze obecně souhlasit. Na vlastním textu mi vadí i ´úroveň nadsázky, jde spíše o opakování vyčpělých vtípků na komunisty padesátých let. Nevím, proč ses pustil do takového dílka, když jsi už tolikrát prokázal daleko větší autenticitu odpozorovaného života. A prokázal jsi ji v naprosté většině i v přitažlivé literární zkratce.

Ale, jak už zde poznamenal dadadík, mnoho povyku pro nic. Já osobně tvůj text, byť se mi nelíbí, považuji za prospěšný.


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

a ještě jednu malou poznámku: ideologie komunismu nebyla vůbec jiná než kapitalismu, to si nedělejte iluze: komunismus byl postaven stejně tak na ekonomickém růstu a vědeckotechnickém pokroku, jen se o něj snažil centrálním způsobem. a stejně byl založen na zbrojení, jako západ, obě strany se snažily tu druhou tzv. uzbrojit. nepodařilo se to ani jedné. důvod pádu byl prozaický: komunismus prostě nemohl fungovat a od počátku jen korodoval.  


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

ten text není žádný manifest antikomunismu. ten považuji skutečně za již překonaný projekt. ten text je satira, nadsázka, legrace. černý humor. nehodlám se cenzurovat. vždyť by pak nebylo o čem diskutovat.

jak jsem předeslal, jsem stoupenec autonomního života textu a hermeneutiky: autor není tak významný, významná je interpretace čtenáře. a to je na vás.


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

přátelé, já jsem rád, že si ten text žije svým životem. kundera by možná namítl: "nechovejte se tu jako doma, příteli", ale já mám mnohem volnější vztah ke svým textům (možná proto, že nejsem kundera :-) ).

ale přece jen malá reakce: stále nerozumím tak úplně námitce, proč dosazovat za mladé komunisty kohokoli. takto relativizovat bychom pak mohli cokoli a kohokoli.

a za další: já skutečně k mladým lidem, jejichž ideály jdou tak daleko, že neváhají své mládí prožít tupým schůzováním, namísto toho, aby pili pivo, honili holky anebo je okukovali u vody, četli a povídali si o tom, opravdu nemám rád. vzpomeňme podruhé kunderu: přece o tom je jeho život je jinde. o téhle fanatičnosti mladého komunisty a básníka, který plane pro schůze, a i proto je schopen zla. je jeho zlo horší než toho člověka z auta a svalnatých cirkusáků? a co lvice, je také vinna, že sežrala právě komunisty?!   


zvedavec
06. 11. 2019
Dát tip

:D


dadadik
06. 11. 2019
Dát tip

:)) picla bych ho


zvedavec
06. 11. 2019
Dát tip

A keby som v humorne ladenom texte o Tebe, dadadik, začala pred nejakým zhromaždením tvrdiť, že si s radosťou a uspokojením prešla autom mladých ľudí, ktorí sa Ti dostali do cesty a potom si už len kalkulovala, ako to vyriešiš vec s poisťovákmi a pritom si ešte nadávala na skurvených mladých ľudí, bolo by to v poriadku?


Prosecký
06. 11. 2019
Dát tip

A teď se ještě ke všemu dovídám, že to není realita. Musím si osladit hořké kafe. 


zvedavec
06. 11. 2019
Dát tip

áno, nie je to realita, je to literatúra, nadsázka, humor,

ktorý zhadzuje, očierňuje a dehumanizuje (mladí komunisti sú hlúpi, konajú absurdné veci, ktoré naozaj nekonajú), a naznačuje, že nevadí, ba priam dobre, ak niekto z nich zahynie, vlastne vadí, ale len preto, lebo - vznikne problém riešenia poistných udalostí a zastavenie premávky.  Nezaslúžia súcit, skôr nádavky. Proste škodná ešte aj pri smrti.  Že vo svojej hlúposti sú schopní zlikvidovať ešte aj cirkus Humberto. Ešte že levy ich požrali.

 


dadadik
06. 11. 2019
Dát tip

Není to realita, je to literatura, nadsázka, humor


K3
06. 11. 2019
Dát tip

Nebezpečná je sama podstata jakéhokoliv extremismu. Když někdo napíše, že by je poslal na Mars. Je to totéž. A nikdo by se nad tím nepozastavil. Ošklivé věci se dají zabalit do krásného obalu. A nebo se balit nemusí, aby byly vidět.


zvedavec
06. 11. 2019
Dát tip

Žiaľ, neviem tak dobre písaným textom vyjadrovať svoje myšlienky, ako by som túžila. V tomto mnohí z Vás moje schopnosti predstihnú. Klobúk dole pred schopnosťou písať napr. aj Movstara a veľkej väčšiny z Vás. Ale vlastnými prostriedkami skúsim.

Rada by som vypichla myšlienku a2a2a, ktorý napísal čosi, čo považujem za úplne kľúčové: "Byli komunisté, kteří mi znemožnili studium či průvodcovskou činnost, musel jsem opustit práci v rozhlase, ale byli také komunisti, kteří se mne nejednou zastali."

Som presvedčená o tom, že nik z nás ľudí nie je čierno-biely a máme aj svoj ľudský rozmer. Podľa jediného znaku, vlastnosti, zvelebovať, či odsudzovať človeka, ktorý sa tým pádom stáva len členom skupiny ľudí, vedie k nespravodlivostiam a k zbytočnému odsudzovaniu a rozdeľovaniu.

A nič nevyriešime.  Svoje sily vložíme do (niekým iným založeného) boja proti neznámemu človeku, proti komu bojujeme, lebo kamsi patrí. A nič o ňom nevieme. O jeho problémoch, zážitkoch. Tie generujú jeho správanie. Keby sme vzájomne hľadali v človekovi, či oponentovi to ľudské, dalo by sa nájsť riešenie problémov. Keď dnes pozriem do diskusií hoci aj k správam, vidím tam boje, boje, boje. A zosmiešňovanie. Podpásovky. Povrchné znevažovanie na základe názoru, sympatií, príslušnosti k skupine. 

A problémy existujú ďalej, pokojne si narastajú. Lebo miesto dohody a riešenia problémov vybíjame svoje sily v nenávisti.

Demokracia? Tá si vyžaduje dodržiavanie dohodnutých pravidiel. Každý by ich mal dodržiavať. Ale niekomu to nevyhovuje. Tak čo urobí? 

Rozhodí zopár hesiel, ktoré znejú dobre a vychádzajú z poloprávd. A netýkajú sa problémov, ktoré spoločnosť naozaj trápia.  Vyvolá sváry. Naštve ľudí, ktorí s penou na tvári vyjdú do ulíc.  Príslušník či sympatizant tej druhej skupiny v ich očiach už nemá ľudský rozmer a netreba ho počúvať a ani s ním rozumne hovoriť. Ľudia sú čierno-bieli.

A čo tam napr. po voľbách. Pár dní po nich na ulici zhadzujeme práve všetkými voliacimi voličmi zvolených politikov. Ak výsledok nevyhovuje, ale nie tým maličkým, skôr takým, ktorí chcú ťahať nitkami. Len bábky potrebujú (v skutočnosti tie bábky sú aj obete).

Demokracia? Alebo anarchia, pomenovaná "Demokracia"?


a2a2a
05. 11. 2019
Dát tip

Staničko, taky mne to napadlo, když jsem v odezvě psal o testu, třeba se jen baví a provokuje, ale i tato nadsázka spíše využívá omšelé vtípky na 50. léta a pak je zavádějící pojem mladí komunisté. Ti přece vlastně ani nemohou vědět nic o reálném socialismu, jen vnímají patrně svou kapitalistickou zkušenost.


zvedavec
05. 11. 2019
Dát tip

dadadik - máš Movsara rada a veríš mu a to je dobré, to dodáva silu k dobrému

Ale keby si do textu dosadila jeho meno s povedzme jeho priateľmi, namiesto mladých komunistov, priveľmi veľa sympatií by medzi Vami nezostalo

 


Luzz
05. 11. 2019
Dát tip

líbí.

(včetně těch obratů jako smog - doklad pokroku nebo plechový štrůdl a podobně.)

 


dadadik
05. 11. 2019
Dát tip zvedavec

Movsar to ale vážně nemyslel


zvedavec
05. 11. 2019
Dát tip

neznám, aj keď som si teraz niečo vygooglila

tak všeobecne: humor je široký pojem

nie každý humor je podľa mňa v poriadku, láskavý humor pomôže možno aj čosi pochopiť, zmeniť k lepšiemu, ale napr. taký výsmech a zosmiešňovanie poza chrbát je skôr kudla ako nadhľad


a2a2a
05. 11. 2019
Dát tip zvedavec

Patřím k těm, který za komunistů byl "hlídaný" a přesto odmítám paušalizovaný přístup, zesměšnění, jak ho tento text nabídl. Nemohl jsem uvěřit, že to Movsar myslel vážně.Znám i skupinu opravdu mladých komunistů v Ostravě, názorově se s nimi rozcházím v mnoha postojích, ale současně si u nich vážím, že mají ideály, rozhodně ne neonacistické, spíše sociálně naivní, a pak třeba i zahraničně utopistické, tedy z mého pohledu, ale jsou ochotni pro svou věc pracovat. Byli komunisté, kteří mi znemožnili studium či průvodcovskou činnost, musel jsem opustit práci v rozhlase, ale byli také komunisti, kteří se mne nejednou zastali. A já jsem se pak revanšoval, když jsem se písemně zastal svého stbáka. Nu, a pak jsou nepoučitelní Vondráčkové, Grebeníčkové, Semelové ale na druhou stranu slušný Dolejš, ale ti už mezi mladé nepatří.


dadadik
05. 11. 2019
Dát tip

Tohle je nad věcí, humor, třeba jistá satira..  znáš Tomáše Břínka TMBK? :)


zvedavec
05. 11. 2019
Dát tip a2a2a

Zdravím Vás, Písmaci: Nik mi nedal právo niekoho z Vás odsudzovať. Vlastne môj prvý príspevok v tejto diskusii sa mi vôbec nepáči. Ten štýl. Tiež ironizuje a žiaľ, znevažuje.

Ale aj z mojej strany to bol varovný výkrik, i keď sa mi príliš nepodaril. 

Ľudstvo sa nie tak dávno vyhecovalo v nenávisti k skupine ľudí až tak, že sa tým odsudzovaným hromadne pripínali hviezdy - a to bol len začiatok, predvzvesť vyvražďovania na základe príslušnosti k skupine a to bez spochybnenia toho, čo sa začalo diať.  A atmosfére podľahli bežní ľudia, ktorí sa považovali za slušných. 

I keď toto dielo je len literárne, podľa mňa je lepšie zblbnutiu predchádzať, uvedomiť si, kam sa môžeme dostať, nie liať olej do ohňa. 

Mňa samú kedysi veľmi prekvapilo, že štvavým písaným textom možno vyvolať aj vojny. Vojna dvoch novinárov Pulitcera a Hearsta a denníkov, ktoré reprezentovali spôsobila v roku 1898 vojnový konflikt. https://svet.sme.sk/c/6117676/pulitzer-by-pulitzera-nedostal.html


Movsar
05. 11. 2019
Dát tip

zvedavec: samozřejmě šlo o nadsázku. nemůžeš přece myslet vážně, že by tohle měl být nějaký breivikovský manifest nenávisti..

a ano, k3, nevím, jak komunisté na slovencku, ale tady rozhodně žádnou distanci ke svým zločinům a svému násilí (vždyť jen jejich vondráček...) nezaujali, proto si myslím, že ani oni nezasluhují plaidoyer, jakým jim poskytuje zvedavec, nota bene, když si z nich střílím ještě docela laskavě.  


dadadik
05. 11. 2019
Dát tip

dobře nadsazený


K3
05. 11. 2019
Dát tip

Já bych mladé komunisty přirovnal jen k mladým neonacistům, obojí je nepochopitelné. Myslím si ale, že tak doslova reálně to nebylo myšleno. Spíš něco jako abstraktní varovný výkřik. Tak to na mě působí. Jde o ztvárnění.


zvedavec
05. 11. 2019
Dát tip

Spomínam, že za socíku bolo podobných odvážlivcov tiež dosť. Len téma bola iná. Ale smelí išli vždy presvedčene s "prúdom".  Áno, a často boli v tej "správnej" komunistickej strane. Vtedy. Dnes už nie sú.

Teraz by som odvážnym doporučila, aby slovné spojenie "mladý komunista" len na chvíľu zamenili napr. za  "mladí demokrati", "mladí liberáli", ale aj "mladí homosexuáli",  "transvestiti", "mladí Židia", "mladí postihnutí", "mladý utečenci", či "mladí či starí pritakávači tomuto textu",

alebo radšej nech si len na naozaj krátku chvíľu predstavia, že niekto, kto ich nemá rád, z pasie takto vypisuje o nich alebo o členoch rodiny, ktorá nesie ich priezvisko.  Podporovaný inými. Skupina nás podrží.

Kto nie je ako ja, ten je proste sprostý.  

Toto nie je satira.

Šofér, ktorý  zavraždil ľudí (veď len mladých komunistov), sedí v aute a rozmýšľa len o poistnom plnení a s tým spätými problémami. Dav bez kvapky ľútosti nadáva na usmrtených. 

Je to myslenie a morálka  Andersa Brejvika.

 


Movsar
03. 11. 2019
Dát tip

Děkuju Ti, K3, cením si výběru a uznalých slov. A vám všem přátelé, že mé texty čtete, i když tu nejsem zase tak aktivní..

Ano, test nadhledu, ale neměl jsem zase tak za to, že by to bylo významně provokativní, rozhodně podle mě alespoň méně než ty satiry o Gottově pohřbu.


Prosecký
01. 11. 2019
Dát tip

Takže už zbyli jen na Moravě a ve Slezsku?

Jo, hochu, kdyby to bylo tak jednoduché!?!?


K3
01. 11. 2019
Dát tip

Takové krátké povídky ti hrozně sedí. Teprve v nich je vidět, jak umíš psát. To je ta pravá kontrarevoluce, při níž se ale nemůžu vůbec smát, i když je to satira. Naopak to vyvolalo mrazení a vědomí toho, že to kdesi jakoby nic pořád doutná.


Johanakrupa
31. 10. 2019
Dát tip

Povedená satira...

Sakra, škoda jen, že to není tak jednoduché..(se jich zbavit)


a2a2a
31. 10. 2019
Dát tip

Test na inteligenci a slušnost čtenářů 


Movsar
31. 10. 2019
Dát tip

děkuju, přátelé. a zvlášť zvědavci, jsem rád, že se líbilo!

a2a2a, úplně nevím, jaký test máš na mysli?  


zvedavec
30. 10. 2019
Dát tip Alegna

dehumanizácia    voči hocikomu    je cestou do pekiel


a2a2a
30. 10. 2019
Dát tip

Jsem zvědav, doufám že stejně jako ty, na výsledky tvého testu.


zvedavec
30. 10. 2019
Dát tip

poviedka na mňa svojím nevtieravým a inteligentným humorom nesmierne zapôsobila,

od dočítania s úžasom stojím v úctivom predklone (klaniam sa a neviem sa vystrieť)

a mám chuť donekonečna kričať "To je ono!!!"

(obyčajný tip by dielo dehonestoval)


kdyby to Havel věděl, že stačí zavolat Berouskovi...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru