Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PAPÍROVÝ DRAK

30. 10. 2019
2
5
687
Autor
LOP

 

Papírový drak

letí do oblak

na předlouhé niti

z maminčina šití

 

Pro radost dětí

letí letí letí

udělal ho tatínek

z papíru a ze špilek

 

Vítr nese mraky

děti pouští draky

maminko a tatínku

díky za tu vzpomínku


5 názorů

Musaši
02. 11. 2019
Dát tip

Zabývám se čínskou astrologií a tak o dracích něco vím. Drakem je třeba můj otec. Tady na Písmáku bych si ale dal pozor spíše na dračice. V čínské astrologii je považována "dračí dcera", pokud se náhodou zrovna nenarodí v aristokratické rodině, za velké neštěstí. ...V praxi se mi staročínské rady tady na Písmáku vždy velmi osvědčily. - Pozor na dračice, pozor na opice, pozor na krysy.

 

Jsem haikař a tak ti posílám jedno malé dračí haiku :

 

A vítr sílí -

Princezna na strništi

zápasí s drakem

 


LOP
01. 11. 2019
Dát tip

Jsem rád, že vám tato básnička stála za to, aby jste mi k ní něco napsali. Děkuji.

A odpovím vám takto

báseň je pro děti co neví o pocitech z pouštění skutečného draka někde na poli, toho co se vyrábí doma na stole a jen tak se nekoupí někde už hotový. Je to o tom, že přes tu nit v ten okamžik jako ten drak právě letím v těch oblacích. To je ta nepřenositelná vzpomínka a poděkování těm, co vám to zprostředkovali. Když jste to neprožili a navíc jako to dítě neprocítili a jenom to viděli nebo o tom slyšeli není to ono.

 Forma a obsah sdělení

Když se forma i obsah ve vzácné harmonii propojí je to paráda. Jinak v tom co píšu určitě upřednostňuji obsah před formou. Jako třeba okrasné květinové záhony ve srovnání s loukou plnou nahodile kvetoucích nějakých rostlin anebo les plný stromů vysázených v řadách a dokonalých úhlopříčkách ve srovnání s lesem, kde si stromy rostou druhově i prostorově neuspořádaně.

Vaše příspěvky mě přivedly na to, abych se ještě nad tímto tématem trochu jinak  zamyslel.

 

Spojení dítě a drak

jako by se samo vzneslo

do oblak a pak

to všechno skončí

dětství je pryč

spadlo se na zem

a drak je už jenom stav

do kterého jsem se uvedl

pitím různých lihovin

a po něm přichází

pěkná mladá opice

ze které naštěstí

nebolívá hlava

anebo třeba kámoš

co nepil ty lihoviny

a sbalil dobrou holku

 

Takže tak trochu o draku.

A stejně draků je mezi námi mnoho, třeba podle čínského kalendáře.

 


Musaši
31. 10. 2019
Dát tip Karpatský knihomoľ

Co se první sloky týče, mám stejný názor jako Snake. Jinak si ale myslím, že zvláště v básničkách pro děti je potřeba přesně dodržovat jednotný rytmus a používat kvalitní rýmy, protože básničky pro děti by měly být též jakousi učebnicí poezie pro ně. Nic ve zlém - rytmus a rým asi nejsou tvou silnou stránkou. Oceňuji ale každého, kdo se pokouší verše pro děti psát, protože vím, jak těžké to je.


snake_01
30. 10. 2019
Dát tip Karpatský knihomoľ

První sloka je nejlepší, pak to začíná ztrácet - druhý verš druhé sloky má o slabiku navíc, tatínek a špílky tvoří jen asonanci a závěrečné shrnutí nepřináší nic nového. Ale ta první sloka se vyvedla. Kdyby se podařilo upravit i zbytek textu podobným způsobem, stálo by to za to. (Nit z maninčina šití je nádherný motiv, aktualizuje tu sloku v docela jiném světle).


Alegna
30. 10. 2019
Dát tip

Milé :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru