Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bůh to tak chtěl

31. 10. 2019
1
24
757
Autor
Fíííla

Opravdu je vůle boží tak jednoznačná? A co je vlastně zač?

Bůh to tak chtěl. Po téhle větě se většinou rozhlížím po nějaké lékárně, kde bych mohl koupit lék proti alergii na hloupost. Takhle, neurazte se, kdož tuto skoro až ďábelskou větu(vnímáte tu ironii?) zařadil hojně do svého slovníku. Jen jsem lehce zaujatý proti lidem, kdož se zdráhají použít ten uzlíček nervových spojů sídlící někde mezi ušima. Abych upřesnil, na koho tu házím špínu, je třeba si ujasnit, proti komu jsem stál při zrodu této pro mě až skoro děsivé myšlenky.

     To jsem takhle jednou minul stánek s knížkou, která byla obrázkovým zobrazením bible od rodových stromů všech hlavních zúčastněných osob po vzhled Noemovi archy(jen za 1 800 kč -- no neber to :D )

A tam jsem se zcela náhodou dal do filozofického sporu mezi jedním prodavačem. Dobrou hodinu jsme se bavili na téma zrození země, člověka atd. než mi dal dětskou bibli a já odešel šťastně vypovídaný. Ovšem co mě dohánělo takřka k šílenství byla častá odpověď kterou měl na velkou část mých logických otázek. Nebudu vás dlouze napínat, ano bylo to: ,, Bůh to tak chtěl" nebo ještě lepší ,,Bůh to tak udělal"

     Můj osobní názor je, že tato věta vznikla v době, kdy se lidem nedařilo vysvětlit si spoustu věcí a tak si vytvořili zdánlivě uspokojující frázi, která vše na oko vysvětlovala. Ale opravdu bůh chtěl aby mi na účtu přistálo náhodou 20 tisíc? Zrovna tohle se totiž stalo mému kamarádovi který se velmi dušoval, že mu bůh poslal na účet výše uvedenou sumu a že je bohu za to velmi vděčný. Smutné na tomhle příběhu je krom naivity lidí, kteří mu to uvěřili snad jen to, že se později ukázal jeho smutný otec kterému synáček za těch 20 tisíc, co mu s manželkou poslali ani nepoděkoval.

     A k čemu jsem vám svůj skromný názor vyprávěl? Všimněte si, že ačkoliv mu spousta lidí věřilo- řekněme, že daný člověk tomu logicky nemohl věřit neboť musel vidět, kdo mu peníze posílá- že mu opravdu bůh seslal peníze na účet, neznamená to nutně, že mu je bůh poslal. Co tím chtěl básník říct? Spousta souvislostí, dalo by se skoro až říct že 99% nevidíme a kdybychom šli po příčinách toho a toho činu, vždy najdeme rozumný a čistě pozemský důvod. Například někdo tvrdí, že potkal svou osudovou lásku v supermarketu a že mu jí poslal bůh. Jenže ona tam šla proto že měla děravé ponožky. Řeknete že jí bůh proděravěl ponožky? Ne, proděravěla je, když tancovala na diskošce. Bůh jí zavedl na diskošku? Ne, šla tam, protože se cítila sama. Udělal bůh, aby se cítila sama? Ne, cítila se sama protože jí zemřel příbuzný. Atak dále atak dále mohli bychom tu být hodiny a při dostatečně dlouhé době a neomezeném přístupu vědomostí bychom se dostali až úplně na začátek vesmíru. Vždycky totiž nějakému činu předchází důvod který se postupně mění v následek. Vím, že se vám teď bortí svět, život přestává mít smysl a už si připravujete dopis na rozloučenou ale než si začnete trhat šílenstvím vlasy sečkejte chvíli. V celém tomto textu jsem nepopřel existenci boha. To by se ani dělat nemělo, přeci jenom ani Google neví všechno tak co teprve my, obyčejní lidé což? Tahle zapeklitá situace lze elegantně vysvětlit takzvaným deismem. Co to je? Víra, že bůh takzvaně vytvořil vesmír(velký třesk kupříkladu pokud v toto věříte) a dál ho nechal žít svým životem či smrtí. A to je vše. Jednoduché že ale představa, této myšlenky která vlastně vznikla celá ve mně mě trochu děsí protože to by znamenalo, že buď žijeme ve světě bez zásahu něčeho vyššího(tudíž, že ty sáhodlouhé prosby, které pronášíme všichni před testem z matiky jsou zbytečné) nebo že bůh stvořil vesmír už tak naplánovaný, aby se přesně tohle stalo a vy jste si přečetli tento text, protože konec konců….. Bůh to tak chtěl…


24 názorů

Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

chtěl jsem něco, co mě uživí a kde bych mohl zároveň uplatnit logiku.

nejsem ani vysoký ani malý, ani hubený ani tlustý, zní to skoro jako hádanka ale jsem to já :) můžete skusit ještě tipnout hlavu :) 

A koukám, že jste také z Plzně :)

 


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Já si říkala, že asi budeš mimo obor, a filosofii máš jako zájem. No, vybral sis náročný obor, ale věřím, že postupuješ dobře ve studiu, je to pro chytrý kluky, a myslím, že si docela hubenej a dlouhán k tomu. Máte tam tam moc hezkou budovu na Borech. A už vám tam jezdí tramvaj, což za mě nebývalo, nejsem elektrotechnik podotýkým... :) 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

Tomu byste neuvěřila :) Fakulta Elektrotechnická obor aplikovaná elektrotechnika. 

 


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

na co studuješ? filosofii, nebo jiný obor na FF? jestli teda studuješ na Západočeské... 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

jsem a děkuji :D 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

je těžké najít na internetu něco kloudného, tak mi opravte pokud bych se pletl.

Měla jste na mysli, ženu co založila mnoho klášterů ve španělsku? tu která nejprve odmítala "světské" záležitosti načež je později po zjevení přijala?


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Jsi super kluk a já ti moc fandím! jestli jsi vysokoškolák, tak o to víc ještě :) 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

souhlas tak na 80% :)

někdy je otázka chlebíku a másla mnohem zásadnější než filozofie. Záleží na mnohém :) 

 


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Ty si kocour prostě! Jo, jasný, dokonce je o ní i filmik na youtube s PAZ VEGA v titulní roli, takže kukni na to. 

A jinak k té vášni, ta je motorem veškeré filosofie. Otázky, které si kladeš jsou zásadní, to není chlebík s maslem. :) tam je potřeba opravdový zápal, i kdyby tě mělo dole šimrat...


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

je těžké najít na internetu něco kloudného, tak mi opravte pokud bych se pletl.

Měla jste na mysli, ženu co založila mnoho klášterů ve španělsku? tu která nejprve odmítala "světské" záležitosti načež je později po zjevení přijala?


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Neznáš příklad svaté Terezie z Avily? Zkus si něco o tom přečíst, jo? a pak mi povíš. :) 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

zkrze vášeň se díváte na boha? velmi zajímavý pohled :)

 


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Ty smíšku jeden, už teď tě mám ráda! :) Tématika je těžká, ale my jsme tady od toho, abychom ji trošku ulevili tím, že se svlékneme a postavíme se čelem všem vnitřním hlasům, i kdyby to znamenalo třeba omdlít v jistou chvíli, protože do toho dáváme tolik své touhy...

Ty číčíne! :) 


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

děkuji. klidně i za netradiční oslovení :D pobavilo číst něco takového u pod takovou tématikou :P


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Je to prostě moc krásný, a je dobrý, že se tím zabýváš, pinďourku! :) moc fandím


Fíííla
05. 01. 2020
Dát tip

Mladý ano, s bohabojností bych to tak jednoduše neviděl :) líbí se mi každý názor mající hlavu a patu ohledně tohoto tématu což ovšem zahrnuje i možnost neexistence boha... je to na dlouhé povídání :)


Eternitas
05. 01. 2020
Dát tip

Jsi tak mladý a bohabojný, to se mi líbí! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru