Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Se třemi Araby v bufetu

Výběr: California Memory
04. 11. 2019
12
16
872
Autor
Movsar

 

Ráno u cirkusu

 

 

Letná tone v ranní mlze, domácí ještě spí s hlavami ztěžklými od mudrodivé lopoty a v maringotkách za červenožlutým stanem už pískají konve. Peppe odešel s plechovým kyblíkem plným syrového masa servírovat lvům snídani na vidličku, a Ramona maže máslíčkem rohlíčky Jejdě a Rostlince. A na malé obrazovce v rohu sledují Dobré ráno, kam si pozvali pána židitele, aby jim vypověděl, jak se žije u cirkusu.

 

 

 

Ranní hygiena

 

 

Letenské náměstí. Sedí na parapetu banky, sundá si lakýrku, olizuje dlaň a přejíždí si bosou nohu. Číňan pěstuje ranní hygienu. Ti, co to stihli doma, ho pozorují s jistým despektem. Licoměrníci.

 

 

 

Justiční tance

 

 

Je ráno a na žižkovském obvodním soudě v třetím patře začla hemživá hodina. Ženy chodí chodbou sem a tam, vstupují do dveří a pak z nich vykračují, některé mají v rukách těžké spisy, jiné třeba i jen list papíru, na nějž někdo právě otiskl lví pečátku, některé jdou houpavě, jiné tanečním krokem, takže to celé vypadá jako jakási justiční choreografie, v níž soudkyně ve vlajícím taláru má úlohu sólistky.

 

 

 

12C a 1T

 

 

Pozdravili se nyvě, něco mezi nimi asi bylo a už není. On má na starost oddělení 12C, ona zas 1T. Jaká náhoda je svedla? Vyžádal soudce v rámci trestního řízení připojit civilní spis jako důkaz a on jí ho tenkrát donesl, zahleděl se jí do výstřihu a nabídl dát si společně kávu? V kanceláři 12C mezi hromadami nevyřízených spisů pak nasypal 3v1 do hrnku a znovu se zahleděl k mléčné dráze jejího dekoltu. Ona si prsty dlouhými od psaní protokolů sáhla do vlasů, na znamení. Přečetl jí tiše, pohledem rozsudek: Bude mu po vůli. A ona se tiše, tělem vzdala práva odvolání. Ale to už je pryč, a tak se jen nyvě pozdravili v mezipatře a šli za svým.

 

 

Se třemi Araby v bufetu

 

 

Mluví o překot, chrčí, některá slova vyrážejí, jiná zas hladově polykají, jejich řeč nebere pauzy, zato dech. Pijí kávu, ne z džezvy jako u nich doma, ale espresso jako v Opletalově. A jak kofein proniká na oběžnou dráhu neuronálních okruhů jejich mozků, tempo řeči se zrychluje, takže popírá rychlost zvuku a jejich věty padají doprostřed bufetu jako světlo hvězd do noční pouště. 

 

 

 

Mohlo to bejt jináč

 

"Nebejt nože ve tvejch dětskejch rukách, mohlo bejt všechno jináč.." Tady by mohli z hitu Olympiku udělat hymnu. Pankrácká věznice. Ztracená v podzimu, jeho mírných barvách, náladách. A listí. Třeba i ti muži za mřížemi už vědí, že je hezčí jít tím listím, brát je do rukou, prohlížet je v chladnoucím slunci a třeba je ukazovat milé, než do něj pohodit mrtvolu.


16 názorů

Markel
13. 11. 2019
Dát tip

tak ráda bych napsala: tak tohle se ti moc nepovedlo, ale nemůžu, neb líbilo se všechno a trochu závidím, co všechno v té Praze vidíš a jak vidíš *


dadadik
05. 11. 2019
Dát tip

dobré kousky :)


Movsar
04. 11. 2019
Dát tip

Moc všem děkuju za čtení a za zprávy, které mi dávají chuť do dalšího psaní. Protože jak napsal Holan: i člověk, který opuštěn mluví sám k sobě, nečiní tak přece kvůli sobě.

trojortovi děkuju za rozšíření obzorů, já registroval tuhle formu až od baudelaira. ale osobně jsem inspiraci dříve nacházel u kroutvora a krále. doporučení na revanš.


Ferry
04. 11. 2019
Dát tip

a já za justiční tance v Jagellonské         *


trojort
04. 11. 2019
Dát tip

...silně jsi mi připomněl mého oblíbeného autora Aloysius Bertrand, a jeho sbírku poezie v próze Kašpar noci...


Prosecký
04. 11. 2019
Dát tip

Kde jsi viděl ten cirkus? Na Letné nebo na Proseku?


lastgasp
04. 11. 2019
Dát tip

Obratné fígle.


Gora
04. 11. 2019
Dát tip

vtipálku:-)


Gora
04. 11. 2019
Dát tip

puzzle: je to tak:-)


Andělka1
04. 11. 2019
Dát tip

***


Gora
03. 11. 2019
Dát tip

Arabi mají opravdu spád :-), cirkus něhu a Pankrác melancholii... hlubokou, podzimní... umíš.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru