Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kojící madona

Výběr: a2a2a, atkij, Gora
06. 11. 2019
23
19
1655
Autor
Movsar

Ještě něco z léta.

 

Filosofické uzeniny

 

Je večer a ty si můžeš v knižní spižírně uříznout kus dobré filosofie a žvýkat ji. A stranou flusat těžko stravitelné kousky, jestli si netroufáš. A pak si utřít pusu mastnou od myšlenek a jít spát.

 

 

 

Nepadnoucí svět

 

Je nejlživější hra: puzzle. A nejlživější věda: matematika. Učí nás myslet věci zapadající do sebe beze zbytku, v dokonalosti si odpovídající části. Jako šaty po sourozenci nepadne nám ale svět; na to je příliš rozmanitý a potměšilý. Možná je největší umění žít jeho a naše rozpory v klidu a snad i radosti.

 

 

 

Stávání se datlem

 

Námět pro Ovidia 21.století: člověk se stává datlem. Sedím v tramvaji obklopen lidmi bez ustání ťukajícími do displejů svých telefonů. Krmí své oči, svou zvědavost, svou nudu i svůj spěch. Sedím uprostřed hejna a žaluji. Žijeme své rozpory.

 

 

 

Kojící madona

 

V tramvaji kojící madona. Mléčná chvilka pro andílka. V tom horku má žízeň, kdo by neměl. A tak pije, co se do něj vejde. A my ostatní diskrétně odvracíme pohledy, podobně jako když ve frontě někdo zadává PIN. Necháváme těm dvěma jejich krásné tajemství plné hladu a první něhy.

 

 

 

Policajtský chleba

 

Tramvajím navzdory uhánějí Spálenou, někam k ohnisku bouře. Policajti s majáky. A jeden soustředěný Lauda, druhý natahuje pistoli, možná se i tiše modlí, neklid jde mu skrání. Už se blýská tam někde za Morání. A bude se lámat policajtský chleba, budou pršet střely. A to vše ve jménu zákona.

 

 

 

O cestování

 

Mámy už balí kufry, krémy, plavky, křížovky, tátové doplňují brzdovou kapalinu, v chorvatských serpentýnách číhá smrt. Odbije poledne a všichni se potkají na dálnici. A k večeru, v barvách zapadajícího slunce romantika z odpočivadla: první manželská rozepře, první hysterický záchvat dětí, kafe z termosky, bageta a od křoví odér hoven těch, co tohle absolvovali o něco dřív.

 

 

 

Zmrzlina, či bitka?

 

Už se trousí ze škol. Brzy je čeká zmrzlina, či bitka. Ale zatím jsou svobodní jak ptáci, před sebou dvouměsíční nebe, v hejnech poletují městem a švitoří. A maminky s tatínky zatím čekají na zprávu, jestli zmrzlinu, či bitku.

 

 

 

Digitální Robinsoni

 

Jako Robinsoni sedíme na ostrovech svých digitálních profilů, osamělci uprostřed oceánu z dat a pixelů. A posíláme si vzkazy v lahvích po proudech tak silných, jako by distance byla nadobro věcí minulosti. Co všechno dříve podstatné stalo se nepodstatným a leží to jako vraky lodí, s nimiž jsme ztroskotali. Jak dopadne tahle digitální robinsonáda?

 

 

 

Jednou založí kancelář

 

Jednou založí advokátní kancelář. Tři holky, dva kluci na cestě ze zkoušky z civilního práva. Holky jsou blonďaté v bílých šatičkách, kluci mají saka ležérně přehozená přes ramena, usměvaví, šťastní jako z reklamy na chewing gum. Teď se jedou najíst na Národní, udělat ham, ale jednou založí advokátní kancelář. A pak rodiny. Každý svou, aby to byla nuda. A pak se postupně rozvedou. Po právu.

 

 

 

Hrabal na Vltavské

 

Na Vltavské sedí na betonovém patníku dvojník Bohumila Hrabala. S berlemi a dvěma kamarády, vděčnými posluchači, od ruky k ruce jde plastová láhev s vínem. Na jejím dně hledají perličky. V té sluneční výhni hledání nebude tak obtížné, perličky se dávají samy, třpytivé a těžké. Těžké jak svět nazíraný z betonového patníku na Vltavské.


19 názorů

Movsar
09. 12. 2019
Dát tip

Děkuji, Californie, myslím, že to byl dobrý autor. Osobně jsewm ho neznal. Kdoví kde je mu konec


Markel
13. 11. 2019
Dát tip

líbily všechny, možná to zkusím taky, ale nasadils laťku moc vysoko, možná to vzdám, neb nechci být ta druhá :-)) *


Zbora
12. 11. 2019
Dát tip

Svět, datel, Madona, Robinsoni.


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

děkuju za výběr, a2a2a! potěšil!


a2a2a
06. 11. 2019
Dát tip

Nepadnoucí svět a Digitální Robinsony,, ty bych vypíchl, ale kojící madona určitě taky, vlastně všechny stály za přečtení.


a2a2a
06. 11. 2019
Dát tip Gora

To je Movsar, jakého mám rád. Víc není třeba dodávat.


Movsar
06. 11. 2019
Dát tip

děkuju přátelé, za čtení a zprávy. mám vás při těch sledování na mysli.


Philogyny
06. 11. 2019
Dát tip

Ráda čtu tvoje texty. 


Prosecký
06. 11. 2019
Dát tip

Člověk se takhle projde  z palachova náměstí na Karlovo a hnedle je z toho prozaické dílo. Zato já jdu deset kilometrů po zrušené železniční trati ze Světlé Hory do Malé Morávky a potkám akorát lesní stráž, tkerá mě seřve za neuvázaného psa. To je ale nespravedlnost!


dadadik
06. 11. 2019
Dát tip

skvělý, vtipný, chytrý... :)**


trojort
06. 11. 2019
Dát tip

...to mám rád...


Nami 99
06. 11. 2019
Dát tip

Nepadnoucí svět - pravda pravdoucí.


A pak se postupně rozvedou. Po právu...


Andělka1
06. 11. 2019
Dát tip

***


lastgasp
05. 11. 2019
Dát tip

Jedinečný náhrdelník z plného hrdla. Čet' sem po soumraku nezamračen, nýbrž poveselen. Díky.


Gora
05. 11. 2019
Dát tip

Hrabal bezvadný a vše hřejivé, např. Cestování snad až příliš:-)

... posíláme si vzkazy v lahvích po proudech...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru