Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neřest prostřednictvím AirBnB (2-3. místo v "Próze měsíce - listopad 2019")

Výběr: a2a2a, Gora, Zbora, California Memory
06. 11. 2019
30
53
3894
Autor
Prosecký

Odchodem dospělých dětí z domova, nevěrné manželky za bohatším, zdravějším, pracovitějším a vstřícnějším milencem, ani útěkem nejlepšího člověkova přítele, vyhladovělého psa Archieho, za hárající fenou život nekončí.

Otevřel jsem likérník a zjistil, že všechny láhve jsou nejen otevřené, ale i značně odpité. Při jejich likvidaci jsem si tak zachovával bystrou mysl a už třetího dne života v opuštěném 3 + 1 jsem přišel na spásnou myšlenku, kterou stačilo jen zapít posledním hltem chartreusky: V době internetového boomu a všelijakých aplikací musí přece být snadné cestovat, seznamovat se a nacházet odpovídající partnerky!

Vyzkoušel jsem „singlemanparadise“, „thai cupid“, „ukrainiangirllove“, „redcat“, „elitepartnerlook“ i „hazido“. Což o to, odezva byla veliká. Denně jsem dostával desítky spamů a nabídek k nejdivočejším hrátkám od osamělých žen z blízka i zdaleka. Když jsem však zaplatil 3 dolary 80 centů, abych odtajnil fotografii a její mobilní číslo, začaly se na mě hrnout otázky a po každé druhé byly splatné další 3 dolary 80. Ani jsem nemusel nic zadávat do Gopaye. Strhával si to sám, dokud jsem nezablokoval a pro jistotu úplně nerozstříhal platební kartu.  

Pak mě napadlo spojit příjemné s poznáváním. Na „findyourtravelbuddy“ jsem zadal údaje, kdy a kam chci jet. Do pěti minut jsem měl desítky nabídek. Zřejmě jsem udělal chybu tím, že jsem jednak prozradil svůj věk (66 let) a zadruhé umístil na profil svou reálnou fotografii špatně oholeného, obtloustlého, plešatého a vyžilého strejčka. Ženy, které projevily zájem mě na cestách doprovázet, popřípadě v místě určení přímo bydlely, všechny vypadaly jako moje babička ve vysokém stadiu Alzheimera krátce před smrtí.

Nezbylo mi, než se pokusit o lest. Zaregistroval jsem se na AirBnB. Najdu si nocleh na atraktivním místě s vhodnou, tedy nepříliš atraktivní, spíše zoufalou majitelkou a pak …

Začal jsem opatrně. V sousedním Rakousku. Vesnice se jmenovala Schreckendorf. Majitelka sice na profil umístila fotku zachycující jen třetinu hlavy, ale i z ní bylo patrné, že má brýle, splihlé vlasy a předkus. Ideální cíl. Zaplatil jsem jednu noc, cestou koupil ve Znojmě nějaké proteinové tyčinky a jednu šestku smoothies. Za nasbírané bonusové body jsem od Fruitissima dostal láhev zeleninové šťávy a na flashku jsem si nahrál sérii mexických romantických písní z rádia Cafe Romantico (Rakušanka Julia upozorňovala, že ve vsi kolísá signál internetu, a tak mohla být data z cloudu nepřístupná).

Přijel jsem do Schreckendorfu s dvouhodinovým předstihem. Byt AirBNB byl ve vesnické bytovce a nikde ani živáčka. Ze zoufalství jsem chodil mezi hřbitovem a hřbitovní kaplí, až jsem objevil market Spar. Z ještě většího zoufalství jsem si za 4,80 Eur koupil proteinovou zmrzlinu. Když jsem ji dojedl, zavolal jsem Julii na WhatsApp. Marně. Poslala zprávu, že byt je připraven. Natěšený jsem doklusal k bytovce. Byt byl zavřený a na zvonění, ani klepání nikdo nereagoval.       

„Jsem tu,“ napsal jsem.

„Klíč je v krabičce,“ zněla odpověď.

Na futru skutečně byla jakási krabička se čtyřmi číselnými kolečky, jaká bývají třeba na kufru.

„Jak to otevřu?“

„Poslala jsem ti kód.“

Projíždím historii naší komunikace a nacházím kód. Natočím kolečka na správné číslice a nic.

„Nastavil jsem kód, co dál?“

„Otevři krabičku!“

Ale jak, holka? Cloumám krabičkou nahoru, do stran, a nakonec dolů. Tehdy se konečně otevře, vytáhnu klíč, odemknu si a moje první dobrodružství pod hlavičkou AirBNB začíná. Apartmán zahrnuje i kuchyňku. Tam si v rychlovarné konvici uvařím kávu z vlastního sáčku. V Lidlu stálo 150 gramů Robusty 17 korun. Přikusuji žitný bochánek za 5,90, na který jsem nakladl kuřecí šunku PIKOK 100 gramů v akční slevě za 17,90.

Co dál? Vídeň je sice blízko, za Dunajem, ale nejbližší most je 38 kilometrů. Ještě že jsem si vzal jeden z románů, které manželka před svým odchodem poházela jako bezcenné po podlaze před knihovnou: Cár mlhy od Michela Prisca. Kniha je to skutečně blbá, ale televize v apartmánu není. To také uvedu do recenze.

Ráno jsem vstal ještě za tmy a vyrazil. K nejbližšímu autobusu to bylo dvanáct kilometrů. Sotva jsem minul ceduli oznamující, že opouštím Schreckendorf, objevila se na AirBnB od Julie pochvalná recenze na mě. Zanechal jsem prý byt čistý. Doporučuje mě. To musela čekat skrytá za rohem. Jinak to nemohla stihnout.

Tento první neúspěch mě neodradil. Naopak. Druhým pokusem jsem se vydal dál. Až do italského Bergama. Na samotě v odlehlém lesíku pronajímala Natalia pokoj v rozlehlé vile. Byla to Thajka, které po rozvodu s evropským manželem zbyla kromě očí pro pláč právě už jen ta vila. S bazénem, parní lázní a soukromým kinem. To vše za 79 Eur za noc bez snídaně.

Do mého rozpočtu se zakousl ještě i taxík z letiště do hor za dalších 39 Eur. Ještě že jsem měl nakoupenou minerální vodu Saguaro, cereální bagety a šunku z LIDLu. Jako tajnou zbraň jsem si navíc vzal dvě láhve zlevněného Prosecca po 79,- Kč.  

Říká se, že normální chlap se neudrží, když se žena svlékne, ať už vypadá jakkoli. Natália byla tmavý typ s dlouhými rovnými vlasy a už počátkem první láhve Prosecca mě seznámila se svým tělem. Ne úplně. Kalhotky si nechala. Odhadl jsem, že je po šesti dětech, že kojila opravdu starostlivě a že posledních deset let se v jídle nijak neomezovala. Naštěstí na ni alkohol působil rychle a brzy nebyla schopná jiného pohybu než mluvení. Artikulovala hůře a moje znalost intimních výrazů v italštině má značné mezery. Protože je však doplňovala nekoordinovanými sice, ale názornými gesty rukou, porozuměl jsem. Thajky dosahují v neverbální komunikaci velkého mistrovství.

V klidu bych dopil druhou láhev a smířil se s dalším neúspěchem, kdyby Natálie neměla psa. Americký staffordšír Bruby se dožadoval vycházky velmi důrazně. Odolával jsem až do okamžiku, kdy se mi ostentativně vymočil na nohavici. Pak jsem našel vodítko i obojek, nechal rozvalenou Natálii na gauči a většinu noci strávil povlávající na vodítku v konstantní, délkou vodítka definované, vzdálenosti za Brubym.

Peněz za noční taxík mi bylo líto a noc na letišti jsem také strávit nechtěl. Určitou jiskřičku naděje mi dával očekávaný příjezd Natáliiny mnohem mladší sestry. Teprve ráno, když mi Natalia snědla obě cereální bulky, jsem se dozvěděl, že hezčí a mladší sestra přijede až na vánoce.

V recenzi jsem se pomstil. Napsal jsem, že pokoj je opotřebovaný a v koupelně nejsou renesanční, ale jen barokní prvky. Navíc majitelka otravuje hosty svým psem, kouří a nutí hosty šetřit teplou vodou. Nebyla to pravda. Tekla jen studená.

Třetí pokus mně umožnil poznat, jak drsné bývá i v teplém ročním období pobřeží Biskajského zálivu. Poučen z předchozích nezdarů pronajal jsem si pokoj ve městě (Biarritz), abych měl možnost úniku.

Vždycky jsem si myslel, že Corazon je ženské jméno. Dveře mně otevřel podsaditý Mexičan černý jak uhel. Varovat mě měl už jeho první pohled. Díval se mi níže, než mám podbřišek. Že je to gay, jsem ale poznal až tehdy, když mi se sklenkou bordeaux v ruce položil druhou ruku na stehno.

Nevěřili byste, že v noci v Biarritzu neseženete žádné ubytování. Z nachlazení kvůli noci strávené na větrném břehu Atlantiku jsem se už vyléčil. Příště asi raději zkusím couchsurfing.


53 názorů

(P.S. zde - pro nás, zrozence v Býku :), jsou i podrobné údaje o cenách zboží a služeb vítané,..., jelikož se podle toho, do značné míry, orientujeme v tomto světě:) )


Prosecký
02. 12. 2020
Dát tip

Díky.


Sice jsem původně plánoval, že již cca patnáct minut budu dělat něco ..)plně jiného:), ale rozhodně neltuji;..:)


:))


Prosecký
17. 12. 2019
Dát tip

Díky, bixley! Sice je to takové plytké, ale chtěl jsem si hlavně udělat legraci.


bixley
17. 12. 2019
Dát tip

Jak dnes může být dobrodružný život s internetem a airbnb! Hezky popsané! T


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

Na druhé straně se povídka hodně líbí. Všiml jsem si, že jen já jsem takový šťoura.


Prosecký
13. 12. 2019
Dát tip

Jardo, máš pravdu. Třeba v tom textu, který uvádíš, je to zcela zbytečné. Nechal jsem se při popsiu zbytečně unést a měl jsem to následně redakčně upravit.


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

Tomu rozumím. Uvedl jsem to jen jako příklad, abys věděl, jak to myslím. Netvrdím, že zrovna z tohoto by se mělo něco vypouštět. To chce vždy důkladně promyslet. Co do textu nedat je skoro těžší rozhodnout, než jej celý napsat. S tím mám bohaté zkušenosti.


Prosecký
13. 12. 2019
Dát tip

Dobrý rozbor. Já jsem tím asi chtěl popsat "hrdinovu" lakotu. 


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

Na to se dá podívat dvěma způsoby - buď oddechové pauzy přidat, nebo nechat ty, co tam jsou a snížit počet oněch "faktických" údajů, které v povídce nemají co dělat, aleprávě proto tam jsou, aby vyvolávaly humor.

Například: "Tam si v rychlovarné konvici uvařím kávu z vlastního sáčku. V Lidlu stálo 150 gramů Robusty 17 korun. Přikusuji žitný bochánek za 5,90, na který jsem nakladl kuřecí šunku PIKOK 100 gramů v akční slevě za 17,90." Když uvážím, že ze všech těchto informací potřebuji jako čtenář vědět pouze, že si uvařil kávu z vlastního sáčku, pak mohu nakládat se zbytkem celkem volně a podle mého by stačilo, kdybys napsal už jen: "V Lidlu stálo 150 gramů Robusty 17 korun." Pak se mi už zdá, že to talčíš do čtenáře pod párou, aby mu neunikl ten fór.

Kdysi jsem se pohyboval kolem jednoho amatérského divadla, kde režíroval pozdější ministr kultury Pavel Dostál. Měl ve zvyku nacpat do každé hry co najvíc vtipů, aby se diváci neustále chechtali. Jenže spousta těch vtipů už byla násilná a laciná. 


Prosecký
13. 12. 2019
Dát tip

Ne, ne, kvaji, nemám co promíjet. Teď už to předělávat nemůžu, ale zamýšlím se nad tím. Mým vzorem vždy byl Jaroslav Hašek. Podívám se, jestli i u něho jsou oddechové pauzy. Já jsem byl naučený všechno zbytečné v textu vynechávat, u každé věty se ptát: "Musí tot am být?"


kvaj
13. 12. 2019
Dát tip

Těch výčtů a faktických údajů je v příběhu podle mého moc, valíš je do čtenáře jako z kulometu, takže po chvíli mě přestávají bavit a nepůsobí na mě humorně, což je ale jejich účel. Mám dojem, že je to otázka nesprávných proporcí mezi figurou a pozadím. Aby vtip mohl zapůsobit, musí vyznít a to lze dosáhnout jen tak, že necháš čtenáře po každém fóru moment odpočinout.

Četl jsem několik podobných povídek (byly napsané tak před sedmdestáti až osmdesáti lety), ale tam mi proporce připadaly správné.

Promiň. Možná jsem to ale četl jen ve špatném rozpoložení.


Prosecký
02. 12. 2019
Dát tip

Díky, K3.


K3
02. 12. 2019
Dát tip

Pobavilo mě to.


Prosecký
29. 11. 2019
Dát tip

Díky moc, lastgaspe.


lastgasp
29. 11. 2019
Dát tip Zeanddrich E.

Tak to je moje kafe. Prosecký gratuluji. To jsou zážitky a zkušenosti k nezaplacení. Při čtení jsem začal škytat a to se mi vždy stává u klasické literatury. Tím jsem is tě zařadil mezi oblíbené autory a těším se na další cestovní dobrodružství.


Prosecký
26. 11. 2019
Dát tip

Díky, laste. To víš, je to takové plytké, jak říkají Slezané.


lastgasp
26. 11. 2019
Dát tip

To je moje kafe. Velmi jsem se pobavil. Některé věty vidím jako perly. Perlil si opravdu vtipně, při tom nepodbízivě. Téma úžasné. Díky. Bezva.


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

DIKY za nazor.


Lakrov
25. 11. 2019
Dát tip
Začátek mě zaujal tušením humoru založeného nejspíš na sebeironii. Četlo se to dobře, jen toho humoru bylo možná míň než v mém úvodním tušení, ale námět oceňuji. Tip.

Gora
24. 11. 2019
Dát tip

Díky:-)

avi PM


Prosecký
24. 11. 2019
Dát tip

Budu rad, kdyz nominujes.


Gora
24. 11. 2019
Dát tip

Mohla bych povídku nominovat do PM?


Oldjerry
23. 11. 2019
Dát tip Zeanddrich E.

Píšeš tak, že se budu těšit...


Prosecký
22. 11. 2019
Dát tip

Ahoj, Oldjerry! Ve skutečném životě jedu hned zkraje ledna přes airbnb na dvě noci do Dánska, protože to je nejlevnější. Snad se vrátím a načerpám novou inspiraci.


Oldjerry
22. 11. 2019
Dát tip

Romantické? to je  sarkazmus... jóóó - takhle hořkokyselé se sarkastickoautoflagelantským štychem to je správná kategorie. Je to moje kategorie - já ctím tvé zařazení povídky...  můj mírný nesouhlas je tak vyčerpán a tak už se jen bavím. Mně se to stát nemůže: nemám tolik Eur a po tvých  zkušenostech by mne už ani nenapadlo někam jet - navíc když neumím italsky, německy a krom ruštiny ani jinak...  Dobrý ...**


Prosecký
19. 11. 2019
Dát tip

Podle tebe se pocit, nebo cit nemohou mýlit?


Prosecký
19. 11. 2019
Dát tip

To, že o svých pocitech nepochybuješ, ještě neznamená, že se nemohou mýlit.


Prosecký
17. 11. 2019
Dát tip

Děkuji, Josephino, Theo i Californie. Popravdě řečeno, Memory, si nejsem jistý, ale možné to je.


Tohle mne vážně pobavilo :))) 


Josephina
15. 11. 2019
Dát tip

:-)))) bezva! mám lepší zkušenosti s booking.com, levné ubytování se společnou kuchyní-tam se dá při vaření pokecat aspoň se spolubydlícími .... ale chlapy raděj lovim na literárních servrech a fb ... ftip ... už taky raděj neeeeee


Zbora
13. 11. 2019
Dát tip

Rádo se stalo. A profík nejsem :)


Prosecký
13. 11. 2019
Dát tip

Díky, Zboro. Od profesionála si toho zvlášť vážím.


Zbora
13. 11. 2019
Dát tip Prosecký, Zeanddrich E.

Zábavné, svižné...


Musaši
09. 11. 2019
Dát tip

Vidím, že jsi docela dobrodruh, aspoň co se sexu a cestování týče. Pobavilo mě to . Tip.


Prosecký
07. 11. 2019
Dát tip

Děkuji, knihomol´e.


Karpatský knihomoľ
07. 11. 2019
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

asi budem častejšie čítať poviedky, bavilo ma to veľmi


Prosecký
07. 11. 2019
Dát tip

Chlapci a děvčata, fakt vám děkuji za návštěvu i chválu.


Janina6
07. 11. 2019
Dát tip

Skvělé :-)


Marcela.K.
06. 11. 2019
Dát tip

:-)))) 


a2a2a
06. 11. 2019
Dát tip

Už dávno tě mám zafixovaného jako bravurního fejetonistu. Bez jediného hluchého místa a i zklamání ze vzhkedu žen je podáno s naprosto zřetelnou nadsázkou.


Kočkodan
06. 11. 2019
Dát tip

Nemusíš si dělat starosti, jako čtenář jsem byl tvým dílkem vydatně nakojen. :-)


Gora
06. 11. 2019
Dát tip Karpatský knihomoľ

Tak ti nevím, nebyl na tom hrdina lépe na fiktivním obojku? 

Bezva napsaná ztřeštěnost s podtextem:-) Oceňuji špílce jako  v koupelně nejsou renesanční, ale jen barokní prvky.

... jsem se dozvěděl, že hezčí a mladší sestra přijede až na vánoce.

... že kojila opravdu starostlivě...

 


Alegna
06. 11. 2019
Dát tip

:-) Prý romantické....mno.......ale slzy mi tečou


Andělka1
06. 11. 2019
Dát tip

Bezva...ten úžasný jazyk...obdivuji, jak ho znáte.Směji se. I smutno je mi z té nadsázky.


Prosecký
06. 11. 2019
Dát tip

Díky, Silene. 


Silene
06. 11. 2019
Dát tip

Prosecký, k lidlovským slaným burákům, které jsem si z ekonomických důvodů dala na oběd, jako dělané! 

Ještě by to chtělo korekturu, pro těch pár drobností tam-


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru