Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

. . .

07. 11. 2019
1
3
360

Prosím všechny, kteří ztratí souvislost hned již v této první větě, aby dále ve čtení nepostupovali.

 

Poněvadž dál to bude opravdu jenom pro takové, co jsou, jak se s jistou závistí nedosažitelnosti říkává: na hlavu.

 

Zatímco Siřem je vesnice nedaleko Blšan, kterou ovšem i přesto nenajdete například na mapách ve školních atlasech.

 

Franz Kafka poprvé vydýchával krev v noci z 12. na 13. třebaže 1917, třebaže údaj o tomto ve wikipedii případní zájemci nenajdou.

 

Po pár týdnech se ocitl na léčebném pobytu v Siřemi.

 

Strávil zde 8 měsíců, každý den prošel nejméně jednou (1x) podél jisté tamější patrové budovy, dokonce do ní několikrát vstoupil.

 

Na rozdíl, například, od tamtoho Muže z venkova známého z fragmenutu vystřiženého z románu Proces.

 

Přitom průčelí oné budovy přivrácené na náves směrem k nedalekému kostelu je čímsi zajímavé, dokonce snad raritní, jedinečné, když možná s takovým vyobrazením jediné v zemi.

 

V nedalekém Německu je taková tradice známější, ale odsud, ze Siřemi, po válce všechny Němce vybydlili, a s nimi i vzpomínky.

 

V měsíci srpnu bývávají prázdniny, doba dovolených, a tak si je možné v jedné srpnové noci připomenout tamtu, v níž tenkrát Franz Kafka poprvé chrlil krev.

 

Bylo by lze spojit, a pokud někomu předchozí střípky už nyní souvisejí, nechť se mi jako potencionální autor ozve do zpráv, je totiž třeba cosi souvisejícího napsat.

 

Všechny vlaky, odkudkoli, mají nejbližší zastávku v Měcholupech 6 kilometrů pěšky vzdálených, přičemž je chvályhodným tamním zvykem, že případné grafomany mínící do Siřemi s sebou neberou ani 4. c. k. pasažérskou třídou.


3 názory

Ach jo!

Vzdělání  si pan Musaši nijak nerozšířil -- čerpal-li z české wikipedie. 

Vzdělání se nabývá, a, nejméně, z knih.

V Siřemi samé je všechno v mnohém jinak, čeští kafkologové budou mnohá jejich stanoviska časem měnit. Nikoli kvůli mně, mi jsou jejich poznatky málo.

To příspěvek pana Proseckého je zajímavější.

Zejména proto, že srpen bude zanedlouho -- a do té doby je třeba něco napsat.

Pokud bude zájem, tak zhruba na 5 -- 10 minut etudy dramatického charakteru.

Přičemž platí že třeba i báseň na jedno dílčí téma související s Franzem Kafkou je možná -- pokud by se recitovala v nějaké pohybové (apod.) formě.

Díky za zájem!

 


Prosecký
07. 11. 2019
Dát tip Vlastimil Sýkora

Srpen je sice ještě daleko, ale hlásím se.


Musaši
07. 11. 2019
Dát tip Vlastimil Sýkora

Díky za možnost, jak si rozšířit vzdělání.

Krátkým surfováním na zakladě údajů, které zmiňuješ, jsem se dověděl, že Kafka pobýval v Siřemi se svou sestrou Otlou a definittivně se zde rozešel se svou snoubenkou. Bydlel ve stavení č.35, které bylo již zbořeno. Dle některých teorií byla předlohou pro Kafkův Zámek Kontribuční sýpka v Siřemi. Věrohodnější předlohou pro Kafkův Zámek je ale zámek Osek na Strakonicku.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru