Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

to snad není možný

12. 11. 2019
12
28
826
Autor
Markel

mnoho let jsem tu s vámi

pánové a dámy

jsem ráda, že tu s vámi můžu být

už 15 let, jo, chtělo by to hit...

 

Netrpělivě šesté vnouče čekám

kdejakého zvonění týden už se lekám

dítku se na svět evidentně nechce

kdysi dávno jsme proplouvali lehce

přívětivou teplou hebkou jeskyní

možná bez paměti, tím víc nevinní

 


28 názorů

Markel
02. 05. 2021
Dát tip

díky za milou návštěvu, jo, utíká to, co jsem v důchodu, o to víc.Když mi dřív důchodci říkali, jak jim ten čas letí, nevěřila jsem :-))


Štírka
02. 05. 2021
Dát tip

Zdravim z teď deštivých Jeseníků...Pro tyto verše je to už sice s křížkem po funuse – jen chci říct, že tady na Písmáku jsme vlastně stejně dlouho – já o dva měsíce dýl do konce.Držím palce tobě i všem tvým vnoučátku a ráda se s tebou tady budu potkávat dál! Už by to skoro chtělo si ťuknout na seznámení :-) Inka

 


MilanH
05. 09. 2020
Dát tip

Jo , jo utíká to ... 


srozumeni
14. 12. 2019
Dát tip

***


Markel
17. 11. 2019
Dát tip

supismus: díky za milou návštěvu, u nás zatím žádný přírostek, všichni jsou už nervózní, snad dnes, zítra, pozítří :-))


supizmus
16. 11. 2019
Dát tip

Pěkné! mě brzy čeká premiéry coby strýce!


Musaši
15. 11. 2019
Dát tip

Víme toho(jako lidstvo) už tolik, že se nám úspěšně daří ničit celou planetu,takže přírodovědci byli neceni označit současné údobí jako antropocén. S velkou pravděpodobností jsou destruktivní změny lidstvem způsobené už nevratné, proces zkázy biosféry se bude urychlovat a nezbude ani čas na získání oné pokory, o které píšeš.

Každý si nějak sám před sebou omluví, že on za to přece nemůže...

Jistěže toho víme na jedné straně mnoho a na druhé málo. Už několik desítek let existuje v USA projekt Biosféra II - Ohromné od světa oddělené skleníky, které mají fungovat odděleně od planety Země. Zatím toho vědci nebyli schopni docílit. Víme toho pořád málo o vztahu mikroorganismů a vyšších živočichů a rostlin.


Markel
15. 11. 2019
Dát tip

Musaši:myslím, že toho stále víme velice málo, hypotézy zaměňujeme za naše pravdy. Exaktní vědy témě vylučují mimosmyslové vnímání a intuici...Chybí nám pokora. Jsou věci mezi nebem a zemí..., saháme stále znovu a znovu na rozpálená kamna, asi to tak musí být. Nemyslím si, že se lidé nezabývají např. reinkarnací proto, že by se báli zúčtování. Přijde jim to nevědecké a hloupé. Pak jsou lidé, není jich málo, kteří se plácají v ezoterických vědách a jsou zmatení :-)), moje kamarádka, mám to z první ruky, to je teda úkaz: kartářky, léčitelé všeho druhu, kyvadélka ... :-), tím nechci říct, že nejsou lidé obdařeni zvláštními schopnostmi.. Já jedu na té nejjednodušší vrstvě toho chaosu, je to pohodlné a v konečném důsledku možná i dobré pro život :-))


Musaši
15. 11. 2019
Dát tip

Nedá se říct, že bychom toho věděli málo. Dnes má člověk nejjednodušší a nejsvobodnější přístup k informacím za celou dobu existence lidstva. Ovšemže mnohá fakta jsou tajná, jiná zase běžní lidé jako my, nemůžeme pochopit. K takovým tématům už ale dávno nepatří reinkarnace nebo posmrtný život. Mnozí lidé se ale třeba reinkarnací nechtějí zabývat, protože by to v nich mohlo probudit špatné svědomí. V hinduismu nebo v budhismu se musí totiž člověk po smrti zodpovídat "soudcům". Je to něco podobného jako poslední soud v křesťanství. Taková představa děsí mnohé lidi natolik, že se jí raději nechtějí zabývat.


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

Musaši: zajímavé, taky jsem o těchto věcech četla, víme toho tak málo a stále si hrajeme na pány světa a vesmíru


Musaši
14. 11. 2019
Dát tip

Četl jsem na tohle téma dost knih a některé mě o reinkarnaci zcela přesvědčily. - Musíme si uvědomit, že žijeme v kultuře ovlivněné křesťanstvím. Například v Indii je to naprosto jiné. Děti jsou přímo vybízeny k tomu, aby se rozvzpomenuly na svůj minulý život. Zvlášť intenzivní vzpomínky mají třeba děti, které byly v minulém životě zavražděny. Dokonce jejich svědectví může dost často vést k tomu, že se vede proti vrahovi úspěšný proces.


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

Musaši: no já mám takovou svou teorii, že to, o čem se dneska obecně mluví jako o minulých životech, jsou pouze vzpomínky-geny našich předků, které se přenáší v mozcích lidí od pokolení k pokolení, takhle je to pro mne přijatelné a snad i logické, na reinkarnaci a minulé životy moc nevěřím :-))


Musaši
14. 11. 2019
Dát tip

Něco jsou geny, něco je horoskop, něco jsou možná zbytky povahy z minulého života.


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

Musaši: jo, ten pediatr se jmenoval Zdeněk Matějček, moc fajn pán, ale už není mezi námi


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

už dávno si nemyslím, že novorozenec přichází na svět jako nepopsaná stránka. Jeden známý pediatr zamlada a v počátečním zápalu tvrdil, že člověka z 80% ovlivňuje výchova. Nedlouho před smrtí se dostal až na 15 %, ostatní jsou prý geny. Taky bych to tak viděla, když srovnávám povahy těch malých vnoučků, co mohu pozorovat v klidu a v bezprostřední blízkosti :-)), pěkný den


Musaši
14. 11. 2019
Dát tip

Tak za rok a půl nebo za dva se už uvidí, jestli to bude neviňátko nebo ne. Povaha se projeví docela brzy. 


Markel
14. 11. 2019
Dát tip

Musaši: díky za kukýnka a t, ještě stále nic, tak čekáme a čekáme na to šesté neviňátko :-))


Musaši
14. 11. 2019
Dát tip

Šesté vnouče ? To už budete mít při rodinných oslavách doma malou školku. A patnáct let na Písmáku, to už je taky důvod k oslavě. Tip.


Markel
13. 11. 2019
Dát tip

Diana:díky za návštěvu, už jsem myslela, že nebudu nikdy tlačit kočárek, ale pocvičím zase zakrnělé svaly na pažích :-))


Markel
13. 11. 2019
Dát tip

Alegna, Vesuvanka: díky moc za kukýnka a milá slova


Diana
13. 11. 2019
Dát tip

Také držím palce a věřím, že si užiješ spoustu radosti s novým vnoučetem ****


vesuvanka
13. 11. 2019
Dát tip

Marti, držím palce a věřím, že to dobře dopadne :-)))


Alegna
13. 11. 2019
Dát tip

prý historické :-)

gratuluju, že budeš po šesté babičkou


Markel
13. 11. 2019
Dát tip Alegna

díky všem za slova milá

kde bych bez vás byla :-))

pilně psáti budu zase

na známé písmácké trase


Kočkodan
13. 11. 2019
Dát tip

Marto, hlavně bez plašení

vydrž chvilku přenášení,

už se bude stříhat šňůra

zakřičíš si svoje hurá!

 

|Zas ti klesne krevní tlak

a začneš chodit na Písmák.

 

Zklidni sebe, dceru/snachu,

není přece důvod k strachu,

rodičko, ty  trochu přitlač,

ať je venku...pětikiláč.

 

Porodu zdar a ahoj. :-)


zdraví ťa babička prvého vnúčaťa :)


a2a2a
12. 11. 2019
Dát tip

Markel, bylas vždy dobrou duší zdejší sešlostí, já mám čtyři vnuky a vnučky, ty vnučky mají čtyři roky a jak se z nich těším, tak současně se úpěnlivě bráním strachu o ně. To tvé šesté vnoučátko přijde, až to uzná za vhodné. je to prostě osobnost. Věřím, že při současné úrovni diagnostiky je vše v normě.


Gora
12. 11. 2019
Dát tip

Dobře to dopadne... hebce.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru