Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slova...Věčnost...Tvář...

21. 11. 2019
14
25
1458
Autor
Musaši

Anglické sonety

 

 

 

 

V mých věčných verších věčně přežiješ

W. S. - Sonet č.18

 

 

VII

 

Dřív básník s úctou opěvoval jiné

snad milenku leč mecenáše spíš

a věřil že se v čase nerozplynem

Psal pro věčnost prý... Což to pochopíš ?

Dnes "zvěčňujeme" jenom svoje city

Tvé emoce jež verše zachytí

všem tlumočí že - právě tohle jsi ty

za citlivost pak lajky dají ti

ti kteří v sítích internetu loví

co běžný život lidem odpírá

Tvá působivá slova... Ale kdo ví

zda nehledáš jen to co zabírá

               to co se jako pravda jenom jeví

               Jen slova... Slova... Jeden nikdy neví

 

 

 

VIII

 

Čím pro básníka kdysi byla tvář ?

Oč mocnějším se musel jevit malíř !

Bard naostřil brk dolil kalamář

proud inkoustu se rázem stránkou valil

do alžbětinsky krásných sonetů

do květnatých a rozbujelých frází

Jak navštívil bys jinou planetu :

jen kde nic tu nic ze kterého mrazí

O milenci se mnoho nedovíš

Byl mladý hezký vznešený - to stačí

Bard klaní se mu jako bohovi

on jenom jest... Zda směje se či mračí

               je přece jedno... On je Krasavec

               Tvář neznámá leč vášně drásavé

 

 

 

 

 

 

 


25 názorů

Musaši
06. 02. 2020
Dát tip

Honzo,

jsem moc rád, že jsi zase tady a vítám tě zpátky. Těší mě, že se ti líbí moje vázané verše. Zveřejnil jsem tady jednu sonetovou sbírku, dokončil jsem ji minulý měsíc, takže si ji můžeš přečíst celou, budeš - li mít zájem.

Za dobu, cos tu nebyl, se Písmák hodně proměnil. Ale to poznáš sám.


Musaši
06. 02. 2020
Dát tip

Vesuvanko,

vždycky mě potěší, když někdo najde nějakou moji starší básničku a básnička se líbí. Moc děkuji.


vesuvanka
06. 02. 2020
Dát tip

Moc hezky napsané :-))) TIP


zeleda
05. 02. 2020
Dát tip

Musaši, hlásím návrat po více, než půl roce a koukám, spíš čumím, promiň, že tvé básně nabraly emoce a výraz i formu. Sonety jsou skvělé. Přeji ti hodně sil, elánu i tvůrčí invence. Honza


Musaši
28. 11. 2019
Dát tip

Štírko,

díky. Zkouším, jaké možnosti mi bude skýtat anglický sonet, když ho přizpůsobím nejen dnešní době , ale taky své vlastní situaci na Písmáku. O sobě, o Litartsovi a o dalších militantních staromilcích teď píšu v sonetovém příspěvku "Svatá válka".


Musaši
28. 11. 2019
Dát tip

Fialko,

moc děkuji. V dalších sonetech jsem se pokusil o satiru. Od sonetku č. XV až do sonetku XXI to bude satira, nebo spíš autosatira. Jsem zvědavý , jestli to čtenáře bude zajímat. Ale i to je "klasika". Takový Shakespeare byl desetkrát ostřejší satirik než já.


Štírka
28. 11. 2019
Dát tip

Umíš velice působivě zacházet se slovy.  Poskládat myšlenky a najít správné rýmy. A navíc – znáš teorii a umíš používat pravidla. Líbí se mi prvý sonet.


fialka...
23. 11. 2019
Dát tip

Krásně působivé :-)


Musaši
23. 11. 2019
Dát tip

Silene,

včera jsem se nechal strhnout svou povahou a napsal jsem ti hned dva sonety jako odpověď na tvou Vádu. Přiznávám, že to byly dost militantní básničky a že když jsem je dopsal, měl jsem škodolibou radost, že jsou(možná) lepší, než ta tvoje. Pak jsem ale zabrzdil. Co by zase zveřejnění těch mých básniček vyvolalo ? Jen další kolo zbrojení. Tisíckrát si můžeme vzájemně říkat, že bojujeme jen ostrými jazýčky, že je to všechno přece jen legrace. Je a není. Nějaká negativní energie v těch duelech vždycky je a já jsem si dal závazek, že už tady do žádných personálních konfliktů nepůjdu. Ty básničky jsem raději vytrhl ze sešitu a hodil do koše. Jsem rád, že jsi tady a vždyky si rád přečtu tvé názory třeba i ve formě satirické básničky. Svojí básničkou už na ně ale odpovídat nebudu.


Musaši
22. 11. 2019
Dát tip

Sil,

teď právě se pod Androgynem pokouším s Radovanem rozpoutat intelektuální debatu na téma "duše a tělo". Dnes je taková situace, že když si mám vzpomenout na nějakého místního intoše nebo intošku, napadneš mě ihned ty. Takže : co myslíš - jsou vůbec témata tělo nebo tělesná láska vhodná pro "vysoké umění" ?


Musaši
22. 11. 2019
Dát tip

Já sice stále píšu a vkládám, ale pouze v tichém ústraní jen na svou autorskou stránku. V listopadu jsem byl jako obvykle v posledních měsících zase neúspěšný, takže jsem kromě pěti přidělených míst na panelu nezískal žádná prémiová. Co jiného tedy grafomanovi na Písmáku zbývá než jen kupit texty ve hřbitovním šeru své autorské stránky a doufat, že si jich všimnou občas alespoň skalní milovníci volného verše? A to se také stalo a já jsem za to rád. Tebe, Silene také zahrnuji mezi milovníky vázaného verše a nedá se vyloučit, že náš počet může časem i růst. Zatím jsem ale smířen s tím, že už nejsem popový básník jako kdysi, ale věnuji se(velmi) menšinovému žánru. Ale i my menšináři máme právo na písmácký azyl a kulturní vyžití na tomto webu.


Silene
21. 11. 2019
Dát tip

(Mušku, za to, že stále píšeš a vkládáš, posílám spodka do hry, aniž bych sama zakládala zbytečně účelový nick pro takovou legraci, a těším se na další i všechnu dočtenou.)


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

Diano,

tys na mě vždycky byla až moc hodná. Ano - mám tady pár příznivců, kterým se moje vázané psaní líbí, ale teprv uvidím, co to s lidmi udělá, až budu půl roku psát jenom sonety. Celkem si moc neumím představit, že by to mohlo půl roku bavit víc lidí než tak pět.


Diana
21. 11. 2019
Dát tip

Já dokonce v neoklasicismus doufám! Tvé sonety se mi velice líbí. Také jsem si všimla "bard vs. lajky", ale přišlo mi to zajímavé, pikantní.***


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

Tak za uznalé hmmmm děkuji dvojnásobně. Já sám jsem ale ze svých sonetů spíš rozpačitý.  Zdá se, že nejúspěšnější z téhle várky bude Gerda a ta se z celku dost vymyká.


per_zay
21. 11. 2019
Dát tip

Mus: to není rozpačité, ale uznalé hmmm... :)


myslím, že sonet sa dobre znáša aj so súčasným jazykom, civilnejší prejav je asi lepšia cesta ako archaizmi i v takej vznešenej forme


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

Andělko,

Hilského nám mnohé národy závidí. Jen v málokterém evropském jazyce jsou všechna Shakespearova dramata přeložena a v jistém smyslu modernizována jediným autorem, takže se dají dobře hrát a nepůsobí tak archaicky jako původní anglické texty ze šestnáctého a sedmnáctého století.  - W.S. sonety ale u nás překládal kde kdo. To je jakási česká národní mánie - překládat W.S. Sonety a Poeova Havrana. Já volím Hilského překlady proto, že jsou asi nejblíže originálu.


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

Děkuji, Knihomole. A co si o tom kontrastu myslíš ? Je to únosné, nebo je to příliš bláznivé ? ... Mnohé z toho, co píšu , se mi zdá už docela přes čáru, ale proto jsem tady. Potřebuji zpětnou vazbu od čtenářů.


Andělka1
21. 11. 2019
Dát tip

Krásné, slyším toho Hilského...


Sonety lahôdka. Upútal ma ten kontrast niektorých slov, napr. bard vs lajky.


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

per_zay, děkuji za rozpačitý tip. Taky jsem sám ze sebe občas rozpačitý.


Musaši
21. 11. 2019
Dát tip

Safiáne,

moc děkuji za kritiku. Pokouším se zjistit, jestli by u nás mohl mít nějaký "neoklasicismus" vůbec šanci. Samozřejmě jde ale o to, jestli zrovna já jsem schopný něco takového psát. Žádné velké iluze už o sobě nemám. Musel jsem to ale zkusit.


per_zay
21. 11. 2019
Dát tip

hmmm .... T


Safián
21. 11. 2019
Dát tip
Už jen ten závěrečný rým jdoucí přes tři slabiky si zaslouží ocenění. Na druhé straně každý, kdo vážně usiluje o rýmovanou poezii, by měl ve sbírce takový rým párkrát utrousit. Dnes už to není žádná exkluzivní výjimka. Pěkné sonety.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru