Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tridsať rokov

Výběr: California Memory
24. 11. 2019
18
24
1440

Tridsať rokov od revolúcie. Dvadsiateho siedmeho novembra generálny štrajk, triasla som sa v oranžovej deke na sedačke pred telkou. Zo strachu, obavy, čo bude ďalej. Dvadsiateho ôsmeho novembra som už bola v nemocnici, šiesteho decembra sa narodila Petra. Nechodili sme v novembri na námestie, až tento rok. Po prvýkrát. Dalo by sa povedať, že sa stala obeťou revolúcie. Keby všetko fungovalo, nevznikol chaos, obstarali lieky, mohla som ju donosiť, žili by sme iný život. Len tak si v duchu premýšľam, nechcem jej vštepiť tento postoj. Stalo sa. Nemôže za to revolúcia. To ľudia. Keby boli konkrétni lekári zodpovední, infúzie by zabezpečili aj za týchto okolností.

Na pódiu vystupujú Trenčania, ktorí boli vtedy na čele, riskovali, nedalo sa predvídať. M.K. vyťahuje z tašky čiernu zimnú čiapku z tých čias, odkladá šiltovku. Premietajú amatérsky dokument, neverím! Myslela som, že len v Bratislave, v Prahe, bolo plno. Zažila som plné námestie na rôznych vychytených koncertoch, ale toľkoto hláv pokope v Trenčíne? Akoby tam boli úplne všetci, a pritom ja a moja rodina sedela doma. Petra je rovnako ohromená.

Pán doktor uzavrel predčasný pôrod slovami – to dieťa bolo vadné, alebo ste mali nízko placentu. To dieťa je. Na Mikuláša oslávi tridsiate narodeniny a už dva týždne pracuje v chránenej dielni. Váži a balí kokosový cukor, vanilkový cukor, kurkumu, uzatvára vrecká, lepí etikety. Biela rovnošata jej svedčí. Striedajú sa po dvoch, jeden týždeň ráno, druhý poobede. Z práce chodí unavená, ale do edukačno-rehabilitačného centra by sa už natrvalo nevrátila. Tri roky jej prospeli, všeličo sa naučila, pocestovala po Slovensku v rámci vystúpení, ale teraz sa cíti užitočná.


24 názorů

ĎAKUJEME!


srozumeni
15. 12. 2019
Dát tip

Holky, jste dobrý, obě, moc vám fandím a jsem ráda, že se vám tak daří...***********


jeeej,  milé prekvapenie, CM, vďaka za objatie, odovzdám aj Petre


áno, Marcela, je to tak a vďaka za prianie

 


Marcela.K.
28. 11. 2019
Dát tip

Víš, Gábi, tehdy jsem také sedávala před televizí s břichem. Dceru jsem naopak přenášela a  tak se narodila až v lednu - i když termín byl na konec roku. Nikdy by mě ale nenapadlo dávat svůj porod do souvislostí s revolucí. Jo, občas se smějeme, že se jí na svět nechtělo, že čekala až jak to dopadne. Taky, že jsem měla "zakázáno" od primáře přijet rodit ve středu, protože to měl schůzi OF :-)

Nemyslím, si, že by se Tvůj porod odvíjel od chaosu kvůli revoluci.... chápu, že člověk ve Tvé situaci občas musí hledat ono proč.  Jenže je to vždy o konkrétních lidech, stavu, situaci.. i možnostech ji řešit. Trápit se tím co mohlo být kdyby je zbytečné. Přeju Ti, aby ti Petra dělala radost. Takovou tu malou, každodenní, protože o tom je život.


Jasné, sem tam pristanem...nemám inšpiráciu, potulujem sa po predvidatelnom svete :D


ty tu ešte poletuješ, pasažier? rada ťa vidím po takej dobe, teším sa z tvojho medzipristátia :)


Pamätám si bol som vtedy siedmak na zakladke...bože a plný ideálov :D 

Tvoj príbeh. ten ma dostal. Atkij má recht.


a toto je milé, Jitka, vďaka!


atkij
26. 11. 2019
Dát tip

Gabi...ať napíšu cokoli, vyzní to jinak, než bych si přála. Přeju...


presne tak, trojort


trojort
25. 11. 2019
Dát tip

...osud...


ďakujeme vám, moji milí, Jarko a Ľudka


Alegna
24. 11. 2019
Dát tip

člověk potřebuje mít svoji hodnotu, být užitečný, moc to Petře i tobě přeju*


revírník
24. 11. 2019
Dát tip

Nemohli jste tam být. Co prožívala tvá rodina, muselo přehlušit úplně všecko. O to cennější je, a obdivuhodné, že přes tak vážná pochybení nedáváš vinu revoluci. Zasloužíte všichni velký dík.


vďaka bixley,mám ho od vás, to mi stačí


akí ste zlatí, vďaka vám, tým, čo nás sprevádzate po celý čas, aj tým, čo sa cestou pridali


bixley
24. 11. 2019
Dát tip

Souhlasím s Kočkodanem, taky bych Ti dala to vyznamenání...


Gora
24. 11. 2019
Dát tip

Vše se v dobré obrátilo:-)


Kočkodan
24. 11. 2019
Dát tip gabi tá istá

Tak je dobře, že jsi to pod návalem problémů nezabalila a tím pádem může teď Petra balit.

Dřív se dávalo za výstavbu, já bych ti udělil vyznamenání Za zásluhy o výchovu. (uznalý smajlík)


dievča z lesa
24. 11. 2019
Dát tip gabi tá istá

toto je naozaj nádherný kus práce ... myslím celý život ... niet nad rodinnú pohodu ... to cítim z Tvojich písačiek ... vďaka


Philogyny
24. 11. 2019
Dát tip

Žije.

Vrátila jsi mě zpátky. O 31 let. Taky žije. Víc se mi nechce psát. Sebeobviňování nepomůže. Vlastně nic. 


zvedavec
24. 11. 2019
Dát tip

TIP


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru