Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ženy mnoha jmen

25. 11. 2019
4
18
903
Autor
aleš-novák

Když se v prosinci 2018 stala  místo Angely Merkel předsedkyní německé CDU paní Annegret Kramp-Karrenbauer, 

zdálo se, že to naší politickou scénu nijak nezasáhne, mnozí tuto změnu možná ani nezaregistrovali. Jde přitom o pozoruhodný trend, kdy se do politiky dostávají ženy se složitě psanými příjmeními. 

V našich politických vodách je jednou z takových žen třeba Jaroslava Pokorná-Jermanová, dnešní středočeská hejtmanka za ANO. Dalším příkladem může být poslankyně a dnes místopředsedkyně THO Zuzana Majerová-Zahradníková.

Nejnověji se do seznamu takto výrazných žen zapsala ještě Markéta Pekarová-Adamová, čerstvě zvolená předsedkyně TOP09.

Nejde teď ani tolik o hledání souvislostí mezi složitostí příjmení a úspěchem v politice. Představme si třeba diskusní pořad v televizi, kde se shodou náhod sejdou tři posledně jmenované české političky. Už jen počáteční představování bude pro moderátora nebo moderátorku složitý oříšek, nemluvě o časové náročnosti při předávání slova v rámci debaty. Nabízí se i drobná jazyková otázka: jak by to dopadlo, kdyby se některá z jmenovaných rozvedla a znovu vdala? Přidala by k dvěma příjmením ještě další? Nebo by to poslední jen vyměnila?

Extrémní situace by nastala, kdyby se moderátorkou dámské televizní relace stala Emma Smetana, která by si po rozvodu vzala například Dvořáka.

A když půjdeme ještě dál: převezmou tento vícejmenný trend i muži?

Něco už naznačil známý umělec Ondřej Gregor-Brzobohatý...

 


18 názorů

Benetka
23. 12. 2019
Dát tip

Já mám takový pocit,že to nic nového zas až tak není - vzpomeňme jen Marii Curie- Sklodowskou... :) To jen že mi utkvěla před vnitřním zrakem páč jsem ji včera viděl v Olomouci namalovanou na štítu jednoho baráku...


Norsko 1
25. 11. 2019
Dát tip

Nomen omen. Ředitelem Dukovan byl Nebeský, šéfem protidrogové centrály Herák a u nás na katedře vojáků Požár a Pravda. Která vítězí


Gora
25. 11. 2019
Dát tip

+ Hana Kordová Marvanová - právnička, politička.


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

Ahoj, Kočkodane! Zůstanu u jazyka národnostní menšiny: U žen mi počet tváří celkem nevadí. Já osobně neznám žádnou ženu, která by měla jen jednu tvář. Ve skutečnosti by mi stačila i žena úplně bez tváře. épeřečeno. Ať má pěknou tvářičku, ale kéž by alespoň jeden den v týdnu nemohla mluvit.


Kočkodan
25. 11. 2019
Dát tip

Herr Kollege Prosecky, das mit dem Atomkraftwerk war eine gute Reaktion. Und doppelte, also fast schon eine Kettenreaktion. (Lächeln)


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

My jsme používali také zkratku AKW (Atomkraftwerk).


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

My jsme používali také zkratku AKW (Atomkraftwerk).


Kočkodan
25. 11. 2019
Dát tip Prosecký, Gora

Větším problémem jsou asi ženy (a chlapi) mnoha tváří.

 

P. S.: BTW: V SRN zkracují předsedkyni CDU AKK, což je OK.


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

Ano na Hodinovou Spurnou jsem jako staršá člověk, absolvent mnoha hodin Dějin dělnického hnutí a častý obyvatel Prahy 9 také myslel. Zajímavé je, že jsme po revoluci nezavedli žádnou výuku Dějin hnutí buržoazie a svobodných povolání. Možná tato absence se promítá do výsledků voleb!!!!!


Koneckonců i Anežka Hodinová-Spurná by zde mohla být zmíněna.


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

Jo a Emma Smetana? Pochybuji, že by si komičnosti spojení Emma Smetana-Dvořák všiml ještě někdo jiný kromě obyvatel Česka a Chebska. A ti tvoří 0,13% světového obyvatelstva!


Prosecký
25. 11. 2019
Dát tip

Já bych si z toho hlavu nedělal, Aleši. Pro moderátora bude mnohem těžší vůbec ta česká jména vyslovit (předpokládám, že budoucnost televize patří nějakému užívanějšímu jazyku, než je ten náš).

Já mám třeba problémy skoro všude, kromě Prahy a středních Čech, zejména dobře mě vyslouvují v Praze 9. Ale sotva zkusím zabrousit dvě hodiny jízdy autem, už narážím.

Ale máš pravdu, třeba takový pirát Ben Gun z Wyspy skarbow spolu se Johnem Silverem nebo Čuk a Gek - tak ti to mají přece jen v diskuzích jednodušší!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru