Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Staré teď

01. 12. 2019
1
6
437
Autor
jianwu

Listy ve větru

před oknem přeletěl pták

Hodiny stojí


6 názorů

jianwu
04. 12. 2019
Dát tip

Tak jsem to dnes konzultoval se svým kamarádem pofi překladatelem, kterému vyšlo přes 90 knih překladů a z toho většina beletrie, včetně takových jmen jako Bukowski (i básně), Singer, Nabokov, Rowlingová, Mc Ewan atd. Takže češtinu umí a má pro ní cit. Zná i mé básně s před 30- 40 lety, kdy jsem ještě psal ještě slovensky.  "Přeletěl" mu připadalo o  dost lepší než "předletěl". Říkal, že i to by tam mohlo být, ale já to tak vůbec necítím.  A stejně jako původně mne se mu více líbilo "před oknem přeletěl ptát" proti "za oknem přeletěl pták". Já to cítím stejně, pro mne je to takové více vědomé a zaměřené na to, co se děje venku, kam se dívám.  Díky za komentář, ale vracím se k původní verzi


atkij
03. 12. 2019
Dát tip

To ano, šlo by jistě, aby pták pouze přeletěl. To už však dostává každý verš svůj obraz. A to je na haiku příliš. Proto jsem si spojila první s druhým danou souvislostí. Padající, ve vêtru letící listy, předletí (rychlejší) pták. Je to uvěřitelné. Tedy pro mě:)


jianwu
03. 12. 2019
Dát tip

"za oknem" místo "před oknem" bych bral.Ale "předletěl" mi zní divně. Já slovu předletět rozumím jako předběhnout, předehnat, anebo když se jeden letící objekt dostane letem před jiný.Nejsem ale Czech native speaker, do 18 let mám slovenské školy.Zeptám se svého kamaráda, který je profi překladatel do češtiny a tedy i kovaný češtinář s citem pro jazyk.


Philogyny
02. 12. 2019
Dát tip

úhelná vzeřina


atkij
02. 12. 2019
Dát tip jianwu

Němělo být v druhém verši předletěl? 

Listy ve větru

za oknem předletěl pták -

hodiny stojí

 

Kontrast pohybu, proměnlivosti, bez ohledu na statiku děje uvnitř chalupy. 

Takto jsem si Tvůj záběr představila. 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru