Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŽHAVÁ INSPIRACE

01. 12. 2019
23
31
1820
Autor
vesuvanka

Dnes něco pro zahřátí :-)))

ŽHAVÁ INSPIRACE

Štětec a barvy si zatančily "sicilskou tarantelu". Obrázek bude na první pohled působit spíše abstraktně, ale není to abstrakce. Malovala jsem podle fotky, na níž bylo zachyceno čelo lávového proudu na Etně, které pomalu navrchu chladne a tuhne. Struska vytváří zajímavé a inspirativní útvary, jež vyniknou na podkladu žhavé a pomalu odtékající lávy. Nevíme, jak mocný je lávový proud a jako dlouho poteče. Pokud postupně utuhne celý povrch a láva pod ním ještě nějakou dobu poteče, vytvoří se strop lávového tunelu. Po odtoku lávy zůstane tunel prázdný. Na Etně se po erupci v roce 1994 vytvořil na jednom  místě mezi městečkem  Zaferana a proslulým kráterem Silvestri tunel 1 km dlouhý. S dcerou jsme do tohoto tunelu nahlédly, ale protože jsme neměly baterky, nešly jsme dál.

S lávovými tunely (jeskyněmi) se můžeme setkat nejen na Etně, ale i v jiných sopečných oblastech na světě, například na Kanárských ostrovech, Islandu, Surtsey, Havajských ostrovech, v Japonsku i jinde. Některé tunely jsou velmi dlouhé.

Jeskyně Cueva del Viento na ostrově Tenerife, dlouhá asi 17 km, vznkla přibližně před 27 000 lety při erupci vulkánu Pico del Viejo, kdy se čedičová láva rozlila do okolních strání a vytvořila dokonce tři patra.

Velmi zajímavá a proslulá je lávová jeskyně Cueva de los Verdes na ostrově Lanzarote, která je součástí 6 km dlouhého a 24 metrů širokého lávového tunelu, jenž vznikl asi před 3 000 lety při výlevu čedičové lávy, dnes již pravděpodobně vyhlaslé sopky Corona. Teplota v tunelu byla ještě dlouho podstatně vyšší než v okolí, takže horké plyny vystupující z lávy se smísily se vzduchem a hořely. Tímto oxidačním procesem se vytvořily na stěnách jeskyně červenavé a zelené plošky. Láva již ztuhlého příkrovu se přitom částečně roztavila, kapala do jeskyně a opět ztuhla. Tak se vytvořily jedinečné čedičové krápníky, visící ze stropu i stěn jeskyně. V této jeskyni je dokonce restaurace, knihovna a koncertní síň - čedičové stěny a strop mají výbornou akustiku. Všechny koncerty se zde konají bez mikrofonů i jiné techniky. Jeskyně Ciueva de los Verdes se nachází na jihovýchodě ostrova.

I v lávových tunelech se usídlil život. Na jejich stěnách žijí bakterie, jež tu vytvářejí povlaky a berou si živiny přímo z lávy. Na Havajských ostrovech se můžeme setkat s endemitními živočichy, například mnohonožkami, cvrčky a pavouky slíďáky, kteří nežijí nikde jinde na světě. Ti jsou přizpůsobeni životu ve tmě podobně jako živočichové v jiných jeskyních (tzv. troglodyti), a proto nemají vyvinuté oči a jsou téměř bezbarví.



31 názorů

vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, díky za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
21. 01. 2020
Dát tip

Juliáne a Janinko, děkuji za zastavení a Tipy :-)))


Musaši
09. 12. 2019
Dát tip

Moc děkuji, žes to našla. Podívám se na to, až budu mít chvilku čas.


vesuvanka
08. 12. 2019
Dát tip

Entropia, děkuji za zastavení a Tip.


vesuvanka
08. 12. 2019
Dát tip

Musaši, děkuji za zastavení a milou odezvu. O té jeskyni jsem dosud nečetla, až teprve po Tvém upozornění jsem našla článek o rumunské jeskyni Movile, kde byl objeven ekosystém, který nepotřebuje k životu slunce - ze 48 druhů žiovočíchů je 33 endemitních - podrobněji o životě i geologii této jeskyně na tomto odkazu:

https://www.stoplusjednicka.cz/rumunska-jeskyne-movile-trezor-plny-endemickych-pokladu


Musaši
07. 12. 2019
Dát tip

V lávové jeskyni jsem ještě nebyl a od tebe jsem se o tomhle jevu aspoň dosti dověděl. Tip za text i za obrázek.   ...Četl jsem, že se v jakési jeskyni našel složitý ekosystém nezavislý na slunci. Nevíš  o tom něco ?


vesuvanka
05. 12. 2019
Dát tip Chaz

Chaz - děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
05. 12. 2019
Dát tip

Marcelko, právě o to jsem se snažila, vystihnout žhavou lávu na čtvrtce. Děkuji za zastavení a milou odezvu :-))). 


Marcela.K.
04. 12. 2019
Dát tip

Tak na tenhle obraz bych si nesáhla ;-) bych se bála, že se spálím. Krásné to máš, Jani.


vesuvanka
04. 12. 2019
Dát tip

Jirko a Růženko,

potěšili jste mě svojí návštěvou, milými slovy  Tipy, děkuji :-)))

Ivi, děkuji za zastavení a Tip :-)))


RUZIGEL
04. 12. 2019
Dát tip

Nádherné, jako vždy.


nezklameš )


vesuvanka
03. 12. 2019
Dát tip

Marti, mám radost, že se Ti líbil obrázek i text. Děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))


Markel
03. 12. 2019
Dát tip

Jani, obrázek úžasný, i doprovodný text, líbilo *


vesuvanka
02. 12. 2019
Dát tip

Přemku, děkuji za zastavení a milou odezvu k textu i obrázku :-))). Technika pointilismu mě zaujala už dříve, ale trvalo delší dobu než jsem se k ní alespoň trochu přiblížila.  Byl to pro mě docela oříšek vyjádřit žár lávy a celkovou plastičnost. Původně to měl být akvarel, který se moc nedařil, červená byla plošná a nedala se na okrajích přemalovat žlutě (správně jsem měla malovat napřed žlutou a pak červenou). Tak jsem si pomohla pastelkami.


vesuvanka
02. 12. 2019
Dát tip

Evi, i já Tě zdravím a děkuji za zastavení a milá slova :-))). Bylo docela pracné vyjádřit žár lávy, obzvláště, když jsem ji začala malovat červenou barvou a vznikla jen plocha. Snažila jsem se okraje lávy přemalovat žlutě akvarelem, což se moc nedařilo. Nakonec mi pomohla žlutá pastelka, podobně jsem světle šedou pastelkou místy přemalovala i ztuhlou lávu. Malování je pro mě i dobrodružství, protože nikdy dopředu nevím, jak obrázek dopadne.


lastgasp
02. 12. 2019
Dát tip

Komentáře výstižně hodnotí zhutnělý text. Četl jsem se zájmem. Obrázek je překvapivý svým působením plastičnosti a sáláním horka. Připomíná techniku pointilismu Vincenta van Gogha. Bezva.


zvedavec
02. 12. 2019
Dát tip

zdravím Ťa, fantastické

napísala si "Obrázek bude na první pohled působit spíše abstraktně, ale není to abstrakce. Malovala jsem podle fotky, na níž bylo zachyceno čelo lávového proudu na Etně, které pomalu navrchu chladne a tuhne."

to teda na mňa obrázok abstraktne nepôsobil, ale pôsobí veľmi, veľmi  vierohodne, klobúk dole, ako si zachytila žeravosť lávového prúdu!


vesuvanka
02. 12. 2019
Dát tip

Blani, i já děkuji :-))). Těší mě váš zájem o moje díla, kterého si velmi vážím  a jsem tu mezi vámi na Písmáku moc ráda :-)))


Diana
02. 12. 2019
Dát tip

Janinko, díky za přání k svátku a zejména za dárečky v podobě tvých nesmírně zajímavých popisů a krásných obrázků. Máme tě tu všichni moc rádi.  A Kočkodanovi jsem odpustila, vždyť je to opičák, tak co po něm mohu chtít ..... :-)))


vesuvanka
02. 12. 2019
Dát tip

Karle, Jaroslave, Jardo, Luboši, Liduško, Diano - Blanko, Irenko, Romane a fialko..., děkuji za zastavení a milou odezvu k dílu :-))). Zároveň děkuji za Tip i těm, kteří tipovali bez komentáře :-))).

Karle, též zdravím :-)))

Jaroslave - peklo, ale krásné. Nemám na mysli svůj obrázek, ale ten úžasný a fascinující přírodní děj, který, sledovaný z bezpečné vzdálenosti je nádherným a nezapomenutelným zážitkem.

Jardo, tak to mě těší. Tuto techniku jsem vymyslela díky sopkám a lávě, kdysi jsem malovala a kreslila jen jednobarevně. Neuměla jsem moc dobře míchat barvy, ale vulkány si barvy přímo žádaly.

Luboši, máš pravdu, tunely vznikají i jinak než pražský tunel Blanka. Úsměvný smajlík. Zároveň Ti za Blanku děkuji, nevěděla jsem, že Diana se jmenuje Blanka.

Liduško, když jsem se nemohla své lásce věnovat jako svému povolání, našla jsem si k ní cestu prostřednictvím malování a psaní.  Právě to jsem si přála, aby z obrázku sálala energie a mám radost, že se to podařilo.

Blanko - Diano, mám radost, že se Ti líbí popis i obrázek. O lávových tunelech  i živočiších, kteří v některých žijí, jsem čela už kdysi, a jeden na Etně jsem v roce 2001 viděla alespoň zkraje. A k dnešnímu svátku Ti přeji všechno nejlepší :-)))

Irenko, koncert v lávové jeskyni je určitě skvělý zážitek, dovedu si to živě představit, hraje se většinou vážná hudba, možná i varhanní skladby. Čedič a varhany mají hodně společného, o tom vypovídá naše proslulá Panská skála.

Romane, ano a díky :-)))

fialko, mám radost, že se Ti líbí obrázek a zaujal Tě i text o jeskyni s čedičovými krápníky. Je to opravdu unikátní geologický útvar, s krápníky se nám vybavují vápencové jeskyně - krasy.


fialka...
01. 12. 2019
Dát tip

Na úžasný obrázek a sdělení, že na Lanzarote je jeskyně s čedičovými krápníky a restaurací nezapomenu ;-)  Ráda jsem četla.


Kočkodan
01. 12. 2019
Dát tip

Ty ses tedu, Blani, safraportsky rozkatila, až ti prstík vystřelil na jiné (ne zcela optimální) místo na klávesnici.

Ale že jsem upozornil na tvoje blížící se jmeniny, čímž dostaneš ještě víc blahopřání než jindy, to jaksi není nic, že?...


Gora
01. 12. 2019
Dát tip

Koncert tam, v lávové jeskyni musí být vyjímečný zážitek, Jani - díky za zajímavé přiblížení a krásný obrázek!


Diana
01. 12. 2019
Dát tip

Nesmírně zajímavé napsáno, zejména lávová jeskyně Cueva mne velice překvapila. Obrázek je nádherný, přímo se vpaluje do paměti. Díky!

Kdo mne to tady srovnává s nějakým tunelem u Prahy? Kočičáku, pozor na jazyk! Hm, tedu vlastně na  klávesnici!


Alegna
01. 12. 2019
Dát tip

je to tvoje láska a umíš o ní mluvit psaným slovem i štětcem

zase jsem o něco bohatší

z obrazu sálá energie


Kočkodan
01. 12. 2019
Dát tip

Jani, pochopil jsem to dobře – řada tunelů vzniká podstatně jinak než zítřejší oslavenkyně Blanka?

 

s revírníkem Jardou výjimečně nesouhlasím – tak hrozně špatně napsané to zase není a jako čtenář jsem vůbec netrpěl...  

 

(neslíďákovitý úsměv)


Oldjerry
01. 12. 2019
Dát tip

...síry pach a tekutého magmatu...  ty tvoje obrázky mi jednou budou chybět. Nepamatuji malíře  s touto technikou...


revírník
01. 12. 2019
Dát tip

Hotové peklo.


Rajmund
01. 12. 2019
Dát tip

Zdravím


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru