Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka Mohe

Výběr: atkij
02. 12. 2019
10
12
741
Autor
Movsar

První z pracantů

Co včera ponocní zhasli, teď rozsvěcují první z pracantů. Zářivky zamžourají a už do svých zřítelnic berou hory z papíru. To vše se musí dneska stihnout! zavelí předák kanceláře. Ale ještě než se pod jeho zkušeným dohledem rozštěbetají klávesnice, bude se koulet snídaně. Kávovar zachrčí a pustí do hrníčku černou slinu, bábovka zavoní vanilku a před prací na chvilinku všichni se schovají za rozinku.

 

Pan Carek. Na hedvábné stezce

V Opletalově v krámku s dámským prádlem vítají pana Carka vždy před devátou. Pohostí ho máslovými sušenkami a kávou od Itala z bistra přes ulici a pak na pult vyloží hebké zboží jako karty v kasinu. Pan Carek se zkušeně probírá záplavou hedvábí a krajek a bere trumfy. S nimi pak vstoupí do výlohy, svlékne figuríny, něžně, po milenecku, a jednu po druhé zase oblékne. Ženy ho pozorují od pultu a upíjejí přitom z kelímků kávu taky od Itala, jen plnou mléka, a hledají, na které stanici pouštějí zrovna romantickou hudbu, a to pak přidají na hlasitosti, takže i v ulici je tlumeně slyšet, a pan Carek zas přidá na výrazu, bere svou úlohu vážně, plný vášně rovná krajky v umělohmotném rozkroku, až se mu mírně chvěje ruka a koutek úst. A někdy se stane, že v ulici zastaví kolemjdoucí a pozoruje tu scénu jako výkon běžného aranžéra, jehož pohltila práce, a neví, že pan Carek není profesí aranžér, že je pouhý nadšenec a dobrovolník, jemuž šťastná náhoda postavila do cesty příležitost plnou hedvábí, mašliček a snů.

 

Dívka Mohe

Jede devítkou k Andělu, Tahiťanka Mohe. Holka jako z obrazu pana Gauguina. Tiše pohybuje rty, zpívá si píseň starou jako lidstvo samo; píseň o vycházejícím slunci, o tom, že duše ženy je hlubší než oceán, o lásce, z níž všichni pocházíme a bez ustání ji hledáme jako ztracený ráj. I ona ji hledá, a protože lid jejího kmene věří na nadpozemské bytosti, jede teď devítkou a tiše pohybuje rty. 

 

Červená světla a kouř

Zatím je pátek ve znamení plechových kolon. Červená světla brzdovek a spousta kouře. Zatím lufťáci opouštějí města jen na dosah, jen do nejbližších lesů a hor. Ale jednou bude pátek ve znamení raket. Červená světla ohňů a spousta kouře. Lufťáci budou létat ke svým planetkám a kosmickým domečkům. A někteří se stihnou pohádat ještě v atmosféře. Na pumpě nedaleko Marsu to u kafe pak nějak slepí.

 

Žlutavé oči limonád

Žlutavé oči tramvajek plují podvečerem, bárky v moři času. A odvezou tě, kam si zamaneš, třebas k baru. A tam už sedí osamělec, hledí do žlutavých očí limonád a přeje si, aby se objevila ta pravá. Měla by měděný přeliv, prsa z ocele a kolem očí kouřové šminky. A ona nejde, a tak pije i z druhé sklínky. Až přijde, bude zrovna čůrat a ona bude mít žízeň. Minou se jen o vteřinku. Tak to chodí. 


12 názorů

Movsar
07. 12. 2019
Dát tip

ano, je jich už na čtyři anebo více tsicí. už se to nedá spočítat, snad ani přečíst... 

díky, přátelé, že alespoň vy to čtete. 


trojort
03. 12. 2019
Dát tip

...to já rád...


lawenderr
03. 12. 2019
Dát tip

:) líbí se mi schovávání se za rozinku, nálada dívky Mohe i míjení kvůli limonádám ...


Markel
03. 12. 2019
Dát tip

líbilo, poetika, můj šálek *


revírník
03. 12. 2019
Dát tip

Moc krásně se to čte. Všecko.


Zbora
02. 12. 2019
Dát tip

4 tisíce? To už je skoro jako Spoonriverská antologie :)


vesuvanka
02. 12. 2019
Dát tip

Pěkné, poeticky napsané  miniaturky :-))) TIP


Movsar
02. 12. 2019
Dát tip

děkuju, přátelé, za to malé noční navštívení.

myslím, že bábovku jsem takhl eještě nikde neměl. ale už těch miniatur je podle sčítače sms přes čtyři tisíce a moje paměť nevalná...


Philogyny
02. 12. 2019
Dát tip

Krásný to máš. Kdysi si ji fotila.Teď už jenom les. 


Gora
02. 12. 2019
Dát tip

Pana Carka bych ráda viděla při práci  a dívku Mohe kdekoli... pěkné!


Zbora
02. 12. 2019
Dát tip

Hezké


atkij
02. 12. 2019
Dát tip

Bábovka zavoní vanilku. Nečetla jsem už? Tak neobvyklé, že bych řekla, že ano. 

Tvá obrazotvornost, významová hra, květnatost jazyka stâle baví. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru