Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo lže, ten krade

13. 12. 2019
5
8
703
Autor
Kaj

         

                Polykám po lžičkách tmu

                Co mi naordinovala

                Aby měla dost světla

                Pro ledy a závěje

 

                Sličná panna

                Přejíždí dlaněmi

                Po tělech mužů v tramvaji

                Kteří předstírají spánek

 

                Šátrá po mincích

                Aby jejich odlesky

                Zasáhla oči a srdce         

 

                Na večerní show

                Odhazuje svršky nevěsty

                Vše kolem ní už je bílé

                A ona stále skrývá

                Černé tajemství

                Ve své lži


8 názorů

Kaj
07. 06. 2020
Dát tip

Díky Modrý angreště


Kaj
17. 12. 2019
Dát tip

Milý Musaši, napadlo mě, jak to nasdílet i bez tvého mailu: https://uloz.to/file/bslQNh7rXrD4/bily-kun-pdf

 


Kaj
16. 12. 2019
Dát tip

                Milý Musaši, nejraději mám Gauguina. Je to možná ale proto, že jsem na obraze Bílý kůň https://coppolarte.net/2018/09/21/paul-gauguin-the-white-horse/ objevil ženské torzo, které boří prostor obrazu. Kdyby se spojila kopyta koní pomyslnými čarami, tak obraz připomíná optický klam s akvadukty https://www.tyden.cz/rubriky/relax/zabava/video-realita-ci-opticky-klam-ozivly-escheruv-obraz_195175.html. Koně stojí právě na akvaduktech. Žena by na něm byla vodopádem. Za zmínku stojí květ bílé lilie poblíž klínu ženy. Můj výklad je takový, že symbolizuje nevinnost v alegorii přírody, kterou projíždí jezdci na koních. Mám v pdf nákres té ženy. Numím z toho udělat url. Pokud ti to nevadí, pošli svůj mail a já ti to pošlu. 

Ještě mám rád Schiele, Rafael, Van Gogh, Brueghel, Gerhard Richter, Leonardo, Corot. Naopak nerozumím Chagall, Kandinskij, Filla.  Jak jsi na tom ty?


Musaši
14. 12. 2019
Dát tip

Můžeš mi prozradit, který malíř se ti líbí ?  Mohlo by platit - řekni mi, který malíř se ti líbí a já ti prozradím, kdo jsi ? Myslím , že ne. Lidem se mohou líbit i úplně protikladní malíři.


Kaj
13. 12. 2019
Dát tip

Milý Musaši, díky za psaní i za tip. Těším se na další. z toho všeho, co mám na skladě, v tomto Zimní královna skutečně je. Zařadil jsem to proto, že se to týká našeho tématu.

Rád a často objíždím nejrůznější galerie. 

Pěkný víkend. 


Musaši
13. 12. 2019
Dát tip Lerak12

Celkem zvláštní, Kaji. Nedávám ti tip za to, jak je to napsané, ale za cosi, co je pod tím. Je to jinotaj, to je jasné a myslím, že to tak trochu souvisí se Zimní královnou. Budu ale o tom muset ještě popřemýšlet.

Moc děkuji za dopis a pokusím se na něj odpovědět postupně, spíše v kritikách, protože tam nešlo o nic osobního, jen o názory.

Já se pohybuji mezi výtvarníky a mohu ti říct, že i dnes jsou mezi nimi takoví, kteří by mohli být klasickými sochaři a uplatnili by se i ve starém Řecku. Ale oni se vnitřně ztotožňují s dneškem a vytvářejí prostě to, co "se" právě tvoří. Chtějí být součástí své doby, mnozí chtějí být tak nějak na špici nových trendů, protože " pokrok " (změna) je motorem výtvarného umění. Spousta lidí si myslí, tak jako ty, že by současní umělci nezvládli to co třeba ti antičtí. Já si ale myslím, že kdyby se změnily trendy, zase by se našlo dost lidí kteří by to zvláli. Někdy by tvořili realisticky i ti, kteří dnes tvoří třeba jen krychle ze skla. Většinou by ale šlo o novou generaci, ze které by povstaly nové talenty.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru