Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1: JO, VENDULO

22. 12. 2019
0
0
199

 

Jo, Vendulo,

 

kdybys mě teď (a to alespoň jednou v životě) poslechla...

 

Kdyby jo, tak bys ihned vzápětí vešla do nejbližšího papírnictví a koupila v něm linkovaný sešitek slovníčkového formátu A6 v tvrdých deskách – vyšel by tě na 20 korun.

 

Až bys koupila, a vrátila se, tak by sis otevřela internet a zadala pokyn stahuj.cz .

Tam pak zadala PhotoScape.

A na jediné kliknutí potom stáhla.

 

Večer bys potom do toho sešitku zapsala, jak opravdu veliký úkol jsi dokázala udělat.

 

Opravdu!

 

L.

 

 

Jestli tohle dokážeš, dej vědět, ihned po Vánocích bychom postoupili dál, jestli ovšem budeš chtít.

Prozatím jenom bude stačit, aby ses seznamovala s vnitřkem toho staženého programu, jehož obrázek se zatrženými pro příští cíle důležitými posážemi posílám v příloze.

 

Při případném použití funkce Prohlížení fotek se posunuješ dopředu mezerníkem, nebo plochými šipkami na klávesnici.

Pokud chceš obraz fotky zvětšit, pak potom šipky nahoru a dolů.

Vylízá se ven na klávesu ESC.

 

Funkci klávesou PrintScreen a následně ve windowsáckém programu Malování/Paint samozřejmě znáš, a ovládáš, že?

 

Za pár minut (je zrovna 6:06) vyrážím do Polska koupit si mrkev a hlívu.

Na další litry a litry kukuřicové polévky – kterou konzumuji nepřetržitě každý den (a nic jiného) už dobré 2 měsíce, kdesi od půlky října, a nejméně ještě 1 v kuse budu.

Ale jsou v tom vitamíny D a nějaké antistařecké hormóny, že ano?

Nikoli ovšem že Ano.

Hlíva má zase být prý protirakovinná – takže se snažím, mám totiž teď před sebou těmi jeleními krabicemi hodně práce.

 

 

 

Jo, Vendulo,

 

pokud jsi včerejší udělala, ve stáří se měníš k lepšímu.

 

Píšu, když zrovna je 4:18, jiného nápadu v souvisejícím činění nemaje.

Kdy odešlu, nevím, nezáleží, příležitost však určitě nastane – byť bych měl třeba vyslat směrem k Plzni do naprostého něma.

Musím se teď sám podívat, co jsem to včera večer vlastně vyrobil za obrázek do dnešní přílohy, jako ten prvý – aha, Bez názvu VENDULA 2: tak to je návod, jak si zcela snadno poprvé sestavit animovaný gif, ale musíš si k tomu otevřít ten stažený a sebou už aspoň trochu odzkoušený program PhotoScape.

 

A budeme dávat dohromady něco, co bylo známo ve starém Řecku už před 4 000 lety pod slovem SYMBOLON, a co se jako teorie na zdejších uměleckých školách nevyučuje, takže, já odešlu-li, a ty sestavíš, aspoň čímsi teď o Vánocích překvapíš ten svůj barák plný umělců.

 

Jestli ovšem na cosi takového budou mít vůbec kochmes.

 

Otevřeš si na horní liště Gif Editor, označený na obrázku jako (0).

Vyjdeme tedy ze stavu nula.

 

Pak si nalevo otevřeš nějakou složku, v níž máš obrázky – anebo si uděláš novou, to snad umíš, a do ní si nějaké hned tak narychlo nastahuješ z internetu.

Tohle dílčí stahování udělej na Googlu, a dbej jenom, ať jsou ty stahované obrázky víceméně stejně veliké.

Kolik má který kb, zjistíš pouhým klikntím na plochu každého, o který budeš mít zájem.

 

Na zkoušku ti úplně stačí stáhnout 3.

 

A poté jimi učiň transmisi, a svého druhu transsubstancionalitu, PŘESUNUTÍM (MYŠÍ !!!!!!!) ZE SLOŽKY, na pole bezprostředně vpravo, jak máš šipkou označeno v návodu coby krok (1).

 

Po přesunutí prvního obrázku už nedělej vůbec nic, jen se dívej na monitor.

Možná teď náhlým vhledem dosáhneš stavu, kterému se říká osvícení, v případě současných filozofů paradigm shift, a po němž stejně jako ty nyjí a baží i ony další zdejší běžné odrozuměné babišácky staré báby klimakteriální fejsbukové ezoteričky, a proto způsobem více nežli chlípným ukájejí pod články svoje nároky mlhavého tajuplna na serverech jako je třeba ten s tradičně kabrhelovským názvem žena.cz.

 

Poněvadž ovšem nejsou zaujatě autentické, a jako soustavné divačky televizních programů ani být nemohou, budou-li ony absolvovat mnou naznačenou cestu, nic před sebou neuvidí, zatímco ty bys pořád, nabádána, ještě mohla zachytit onu změnu pozornosti, onen moment, když si uvědomíš, že pod horní roletou přibyl sám od sebe menší obrázek – kopie toho velikého pod ním na ploše.

 

Jak se tomu malému, ozvu velkého, říká internetovou hantýrkou?

 

Což je otázka tak akorát dobrá na ukončení jednoho vzkazu, je zrovna 5:57, ale to jsem mezitím sesnídal 2 vrchovaté talíře dalších dílů toho už několikaměsíčního seriálu samé pořád stále v sobě nastavované kukuřicové polévky.

 

Vidíš, sleduješ?

Žiju jen svůj život sotva zřetelný za vnějším okrajem výseče okolního společenského zření – a ono mi, proto, vznikají obrazy.

Slovní.

Samy od sebe – a mnou neinspirovány.

 

Avatar.

Avatar.

Avatar.

Avatar.

A tak dál...

 

Až do úplného zapamatování.

 

 

 

 

Jo, Vendulo,

 

7:04,

jsem zpátky, ještě mi vybyl čas, poněvadž čtu Kafkovu korespondenci jen za denního světla – je jí, odhaduji, špalek tak zhruba sedmisetstránkový, což znamená sumu práce na posledních 10 dnů roku tak akorát.

 

Takže zpátky do rozevřeného programu PhotoScape, v němž dáváš dohromady svůj první animovaný gif v životě.

 

Zkončili jsme tedy u avataru nahoře nad číslicí 1 v kroužku, ze složky teď myší k němu přetáhni ze složky druhý obrázek.

Chvilku počkej, to kvůli dalšímu osvícení sama sebe prožitkem zrovna vzniknuvšího zážitku.

On ti totiž ten velký obrázek na ploše vpravo začne náhle sám od sebe poskakovat.

 

A MÁŠ TAKTO SNADNO GIF !!!!!

 

Sice němý – přesto čímsi mluvící.

 

Stačilo by jen uložit, na pokyn šipky úplně napravo, a pak na zkoušku, jestli se fakt navždy hýbe, přeposílat si z kterési tvé schránky do jiné, máš jich na takový účel, co vím, předpřipraveny nejmíň 3.

 

Těch gifů si taky nazkoušej víc, a zejména (!!!) při tom souběžně vědomě přemýšlej – poněvadž zrovna tuhle dovednost budeš příště potřebovat především.

 

Začneme (my dva začátečníci ocitnuvší se pár prvními kroky v říši chasidismu) totiž způsobem animovaného gifu skládat dohromady ten symbolon, který bude na téma cadika a spisovatele Jiřího Langera, jinak taky Kafkova kamaráda, ať zůstaneme i nadále pořád v tomtéž stejném tématu.

 

Byť takto, kromě zkušenosti rozposílání gifu mezi schránkami, a každý z tamtěch zázračných chasidských rabínů by s takovou praxí určitě souhlasil, neboť takové uvědomované si opakování vede k čemusi jako zvětšování moudrosti, a navíc průběžně získáš i patřičně zážitků a zkušeností k zapsání před nocí do sešitku.

Který sis, samozřejmě, ještě doposud nekoupila.

A kromě zápisků do něj i dost podkladů k rozposílání opravdických novinek prostřednictvím fejsbuku, kterým jindy šíříváš jenom ty samé řetězové babišácké blbosti.

 

Jsem si jist, že před tebou je svět, v němž si ještě nikdy nebyla.

 

A přitom stačí jen vstoupit do Zákona.

 

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru