Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Miminka

Výběr: California Memory, atkij, snake_01
24. 12. 2019
34
40
2841
Autor
netWoor

V bříšku těhotná maminka,
nosí rovnou dvě miminka,
a ta neb se už trochu znají,
si mezi sebou povídají.

„Věříš na život po porodu?“

„Nelokla sis plodovou vodu?
Po porodu už pranic není.
Přestaň se mlít a zanech snění.“

„Jo, ty se taky přestaň mlít.
Myslím, že něco musí být,
nevěřím, že bych se v tom spletla,
bude tam nejspíš více světla,
a možná po nohách se šlape
a pusou jí, voda tam kape…“

„Po nohách běhat? To se nedá.
Rukama jíst prý? Hovno leda,
pupeční šnůra nač by byla?
Po porodu je moje milá,
s životem veta. Neboť zkrátka,
pupeční šnůra je moc krátká.“

„Nebuď sprostý a ani příkrý!
Bude to jiné, než jsme zvyklí,
úplně jiný, jak teď zdá se,
však máme mámu, postará se.“

„Na mámu věříš? Šmarjá panno.
To poslouchat mám každé ráno?
Život se v tmě a vlhku koná,
a kde by asi byla ona?“

„Ach jo, to je jak mluvit s volem.
Máma je přece všude kolem,
jen hloupý kluk se tomu diví,
my v ní a díky ní jsme živí.“

„Tomu nevěřím. To jsou kecy,
byla-li by, vidím ji přeci,
a nevidím-li, není žádná,
tvá myšlenka je tudíž vadná.“

„Někdy, když velké ticho bývá,
tak já ji slyším, jak si zpívá,
někdy cítím, jak náš svět hladí,
proč nechceš věřit, co ti vadí?“

„Abych náš hovor rychle zkrátil,
už se snad někdo odtud vrátil?
Takže toho už zanecháme,
život je to co teďka máme…“



40 názorů

taktedy
17. 04. 2021
Dát tip

To letí...plyne samo .)


netWoor
15. 04. 2021
Dát tip

dekuju, psal sem to kdysi davno, dneska bych to napsal jinak, ale predelavat to nebudu. :))))) kdysi jsem versoval pribehy, co jsem nekde cet, dneska uz sem spis na vtipy... 


snake_01
15. 04. 2021
Dát tip

... celou diskusi jsem si přečetl až po udělení výběru, ale nic na tom měnit nebudu, je sice pravda, že se to předloze výrazně podobá, ale básnické zpracování má svou vlastní nosnou hodnotu, navíc odkaz na původní zdroj tu explicitně zazněl, takže je vše v pořádku.


snake_01
15. 04. 2021
Dát tip

Už jsem to kdysi četl - a nápad je skutečně velmi dobrý. Pokud jde o provedení, místy to rytmicky kolísá a některé pasáže bych možná předělal nebo vynechal. Nicméně pokud jde o onen magický třetí výběr, dám tomu šanci (a to i jako člověk sympatizující spíše s miminkem popíračem) :o) 


Štírka
10. 02. 2020
Dát tip

 Něco napsaného “ tak roztomile” (což ti asi bude vadit, že píšu... ale ono to tak krásně působí...) jsem tu za ty roky nečetla...

Máš skvělou fantazii a umíš příběh podat. Nemá to chybu !


Musaši
10. 01. 2020
Dát tip

Nejspíš jsme všichni jen miminka pupeční šňůrou připojená k mýtům a realita je zcela něco jiného, než to, v co věříme.  Tip.


Lnice
01. 01. 2020
Dát tip

líbí, pro mě má přidanou hodnotu i tím, že jsem máma dvojčat.-)


zvedavec
30. 12. 2019
Dát tip

Páči sa mi námet, aj ochota spracovať ho. Aj ja som ten príbeh poznala. Napriek tomu som ho v tomto prevedení rada prečítala, je dobré pripomenúť si ho. 

Asi je naozaj dobré pripísať - povedzme do prológu - aj meno pôvodcu inšpirácie, no myslím, že autor nemal v úmysle zatajiť pravdu, že nápad nie je jeho, bez mučenia to vyslovil sám - v komentároch.

Za mňa Tip, rada som čítala. 


netWoor
30. 12. 2019
Dát tip

Ach jo, furt dokola. 25.12.2019 12:27:53 jsem dávno před tebou psal, že jsem to někde čet nebo slyšel, nepřišlo mi to důležitý, bo už sem to říkal u svých hovadin mockrát a nebaví mě to furt dokola opakovat. Speciálně tobě a teď říkám, že tomu tak bude i do budoucna. Bude-li tě to zajímat, i se pokusím ti sdělit, co mě kde inspirovalo, ale leckerý hovadiny sou i víc jak 10 let starý a dávno to nevim.


Marcela.K.
30. 12. 2019
Dát tip

Janino, právě proto, že jsem četla nadšené komentáře, na které autor tohoto textu prostě nereagoval, dovolila jsem si přidat svoji kritiku. Protože právě ten nápad je to, co tento text povznáší nad zpracování, které v tomto případě opravdu není příliš dobré. Četla jsem řadu variací a fakt je, že není až tak zcela jisté, jestli opravdu ten prvotní nápad je ten od Věry Eliáškové.  Viz https://www.vira.cz/texty/glosar/co-mini-embrya-o-nasledujicim-zivote Jenže tento autor ve svých knížkách povídek přiznává, že jde o příběhy posbírané a převyprávěné. Tak je to v pořádku.


Pokud je Věra Eliášková skutečnou autorkou toho námětu, jistě je ráda, že se dialog stále udržuje v povědomí, i v této verzi. Je ale možné, že i ona to téma jen někde zaslechla a poslala dál. Tak už to u dobrých anekdot bývá.


Janina6
30. 12. 2019
Dát tip

Díky, Marcelo, za upozornění, mrzí mě, že jsem to nevěděla... líbil se mi právě hlavně nápad. Říkala jsem si, že nad zpracováním "přimhouřím oko", když je nápad tak dobrý. Holt jsem na chvíli zapomněla, jak to chodí na internetu... :-(


Marcela.K.
29. 12. 2019
Dát tip

Podívej, tohle je zbytečný. Rozhovor, který jsi použil jako námět, koluje po internetu, ale není to pohádka o červené karkulce. Ty jsi ani v komentech neupozornil na to, že to není z Tvé hlavy, když tu čtenáři reagovali , že to je fajn nápad atp...

Jinak, směju se ráda, ale jsem z generace, která ještě zažila Horníčka a Wericha. Mě nerozesměješ tak "lehce" nějakými berličkami z "hoven". 


netWoor
29. 12. 2019
Dát tip

Když vyprávíš lidem vtip, upozorňuješ pokaždé, žes ho nevymyslela? Když zrýmuju červenou karkulku, mam čtenáře upozornit, že to je původně pohádka v próze? Ale drahá. Možná vy umělci s vázanými a volnými verši snad, vy jste děsně vážní, ale já s blbůstkami? Dej pokoj a raději se usměj.  U mě bude většina nějakej starej vtip, tak jestli chceš, přijď se zasmát. Pochopitelně jsem čet tvé alespoň smíšené verše, prozu (ani pod názvem volné verše) bohužel nečtu, teda tady. Ale věřím, že jsi v tom šikovná. 


Marcela.K.
29. 12. 2019
Dát tip

Pokud použiješ cizí nápad a snažíš se ho zrýmovat, měl bys na to čtenáře upozornit (od toho tu je možnost třeba použít prolog) Jinak to vypadá jako "krádež". Nic ve zlém, to jen abys věděl, že se to takto může jevit.

Těžko u mne najdeš rýmy ve volném verši. Kdybys hledal, jistě bys je našel v textech vázaných, či smíšených... Samozřejmě, že "odborník" nejsem. To mi snad ale nebrání v tom, napsat k Tvému textu svůj názor. Nebývá to tu časté, ale občas se zde můžeš setkat i s kritikou, která není jen pozitivní. 

To, že píšeš pouze bllbinky přece neznamená, že by nemohly být napsané líp. 

 


netWoor
29. 12. 2019
Dát tip

Děkuju za návštěvu, nová příchozí (byla-li bys častější tak víš, a nikterak to netajím, že často se pokouším zrýmovat nějaký vtip či příběh. Už jsem to zmiňoval mockrát). Je mi líto, že se ti ta moje blbůstka nelíbí. Přečet jsem několik tvých děl a musím přiznat, že zatímco ty děláš poezii, já se jen snažím lidi rozesmát. Ano, souhlasím s tebou (ač vzhledem k tomu, že ty vpodstatě rýmy nepoužíváš, úplný odborník nejsi), rýmy jsou mizerné. Omlouvám se. Pokusím se být v budoucnu lepčejší ... :))


Zbora
28. 12. 2019
Dát tip

To máš pravdu, Marcelo, to by měl. 


Marcela.K.
28. 12. 2019
Dát tip atkij, Janina6, palino8

Pro zájemce, kdo je autor onoho dialogu ... převyprávění v tomto provedení se mi nelíbí. Těch variací už je na internetu spousta...http://www.katyd.cz/clanky/patrani-po-dialogu-embryi.html

Myslím, že alespoň v prologu by měl autor uvést, že jen zrýmoval)ne příliš dobře) příběh, který někde četl.


kuča
27. 12. 2019
Dát tip

Prima nápad! *


Zbora
25. 12. 2019
Dát tip

Nádherný!


srozumeni
25. 12. 2019
Dát tip

Četla jsem podobné někde v čekárně, mám pocit, že nějakého dětského centra, nejsem si jista. Už tehdy se mi ten nápad moc líbil. Ale tehdy to bylo dojemné, to tvé je ve velmi vtipné verzi, líbí se mi. Děkuji za připomenutí...***


Alegna
25. 12. 2019
Dát tip

máš to krásný :-)


netWoor
25. 12. 2019
Dát tip

:))))) jéééé, je to jen blbůstka, určitě to neni na výběr. Mraky blbin v rýmech. Podle mě sem i ten námět někde zaslech. I tak děkuju.


netWoor
25. 12. 2019
Dát tip

Si mu to koukám rovnou přeložila do angličtiny, ne? :)))))) Hele, koukám, celá rodina se tetelíte a Tip nikde :))))) ntakhle se do povědomí široké veřejnosti nedostanu :))))) a díky za reakci :)))))


Afterpoe
25. 12. 2019
Dát tip

To je neprezity rap?


netWoor
24. 12. 2019
Dát tip

Ja o všech tvých komentech přemýšlím, drahý, i když je skrývás za humor :) 


Kočkodan
24. 12. 2019
Dát tip

NetWoore, pokud ses nad mým komentářem na okamžik vážně zamyslel, tak to byla zbytečná práce, já svou poznámku myslel stoprocentně jen jako pokus o humor. Na peklo mají oba protagonisté ještě dost času.


fialka...
24. 12. 2019
Dát tip

Dodnes v rozhovoru s bráškou pokračujeme ;-)))  Moc pěkný nápad


netWoor
24. 12. 2019
Dát tip

Jakože dvě mimina ví něco o pekle nebo jak bych to tam procpal? Je to hovor dvou mimin, chtěl jsem co nejjednodušeji, jak kdyby se fakt bavili ... a konec ty hloupý rýmy ... už sem nevěděl, jak to ukončit


netWoor
24. 12. 2019
Dát tip

v mým podání je cokoli blbůstka


Kočkodan
24. 12. 2019
Dát tip

Pěkný nápad jsi i pěkně zrealizoval. Nemyslím, že se ti dílkem podařilo někomu pokazit Vánoce. ;-)

 

Jenom dávám k úvaze, že se na „spletla“ rýmuje též „pekla.“


Janina6
24. 12. 2019
Dát tip

Jé, to je krásný :-)


mirek
24. 12. 2019
Dát tip

má to až trochu přesah z kategorie blbůstek *


pěkný nápad...:o)


to, čo teraz máme

nech si vychutnáme

v pokoji


netWoor
24. 12. 2019
Dát tip

Když je ten den narození ... :)


:)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru