Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slova zkratková

26. 12. 2019
8
26
1256
Autor
bixley

Slovo gulag je původně zkratkové slovo z ruštiny, a to ze slov „Glavnoje upravlenije ispravitelno-trudovych lagerej“, tedy česky Hlavní správa nápravně-pracovních táborů. Původně to tedy byl název pro obsluhu těchto zařízení, nikoli pro ně samotné. Teprve postupem času se slovo gulag stalo synonymem pracovních táborů. Ty se začaly zakládat už za V. I. Lenina v roce 1919, především na Sibiři a byly určeny především na nucené práce pro převýchovu lidí nesouhlasících s komunistickým režimem.

Takových zkratkových slov měla ruština celou přehršli, vzpomeňme alespoň na dvě, která se dostala i do češtiny, tedy sovchoz (původně sovetskoje chozjasjstvo, tedy sovětské hospodářství) a kolchoz (kolektivnoje chozjajstvo, kolektivní hospodářství). Zahlcenosti zkratkovými slovy v ruštině si všiml i Vladimír Majakovskij, když je využil ve svých satirických dramatech Horká lázeň a Štěnice. V českém překladu se objevilo například slovo úprspravpups pro řídícího pracovníka. Toto slovo nebylo zkratkou konkrétních slov, ale pouze parodovalo ruské slovotvorné postupy.

V češtině jsme takových případů byli ušetřeni,i když ne úplně. Časté je využití počátečních slabik jmen podnikatelů pro jejich firmy nebo výrobky. Připomeňme si například dřívější plynové topení zvané karma, jehož autorem byl Karel Macháček.

Ale vraťme se na začátek. Za poplatné ruskému slovu gulag můžeme považovat český název cestovní kanceláře Čedok (Československá cestovní a dopravní kancelář), která vznikla v roce 1926. Pokud by vývoj s tímto názvem šel stejně jako v případě ruského gulagu, říkali bychom dnes třeba „na dovolenou jezdím s čedokem“ a mysleli bychom tím jakoukoli cestovku. A samozřejmě bychom to v tom případě psali s malým písmenem. Ještě štěstí, že k tomuto vývoji nedošlo.

Ale abychom dnešní den zůstali u tématiky vánoc. I české slovo vánoce je kalkem z německého Weinachten, takže jde vlastně také o jakési zkratkové slovo.


26 názorů

bixley
11. 03. 2021
Dát tip

Jsem ráda.jamardi, že jsem trošičku rozšířila Tvoje obzory...


Jamardi
11. 03. 2021
Dát tip

Děkuju za informace, třeba u karmy by mě toto vůbec nenapadlo. Co se Vánoc, němčináři mají spíše podnět k zamyšlení než neznalci němčiny. I když rodina nechodí do kostela, nemusí to znamenat, že bere Vánoce jako oslavu Ježíšových narozenin. Jen je potřeba o tom mluvit.


bixley
29. 12. 2019
Dát tip

Také díky.


vesuvanka
29. 12. 2019
Dát tip

Zajímavé zamyšlení nad různými zkratkami. TIP


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Jsi asi jediný...


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Díky zatip, Čudli.


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Alegno, díky, máš pravdu, i o vánocích si musíme připomínat, že ne vždycky a ne všude mohli lidé slavit tak šťastně jako my.

Aleši, to je fakt, ona jsou to sice v angličtině slova celá, ale pro čechy vlastně zkratky. :-))

Kočkodane, správně jsi to doplnil dalším slove, díky.

 

 


Kočkodan
26. 12. 2019
Dát tip

K dnešnímu dílku by se hodilo, kdybych ti psal komentář jako prdůch, tím ale nejsem.


Dnes je takovým slovem frikulín: free+cool+in.


Alegna
26. 12. 2019
Dát tip

zamyšlení na vážné téma, četla jsem i komentáře, takže vím, že ses chystala o tomto tématu napsat už dřív, k vánocům patří i tato zamyšlení, ponořit se hlouběji do smyslu slov a skrze ně i do života života


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Děkuji, Revírníku, souhlas.


revírník
26. 12. 2019
Dát tip

Čekal jsem před třiceti lety, že se Rusko po pádu totality změní v demokracii. Ale velmocenská povaha je v Rusech zakořeněná tak, že poznaná pravda pro ně nic neznamená a budou pořád zaměňovat okupaci za internacionální pomoc, slavit narozeniny Stalina a zamlčovat gulagy. Víc k tomu nemám co říct.


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Chápu, ale měla jsem tohle téma v hlavě už delší dobu a nemohla jsem se k tomu dostat...


bixley
26. 12. 2019
Dát tip Gora

Ano, máš pravdi ireno, ty tradiční zkratky jsme si zejména za socialismu dost užili. Dnes sice nemáme MNV, ale Obecní úřad, ale na druhé straně máme ODS, ČSSD, ANO, TOP09, STAN a jiné... :-)) Díky.


Gora
26. 12. 2019
Dát tip

Renato, díky za připomenutí vzniku /nejen/slova gulag.

V žertovném smyslu využil "zkratek" i Ivan Mládek v písni Zkratky... taky jich u nás bývalo celkem dost :-)


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Chápu. Já bych tam taky nejela. Na takzvaných Solovkách jsou mimo jiné i nádherné kláštery.


bixley
26. 12. 2019
Dát tip

Díky R.L. Byla jsem v létě na Soloveckých ostrovech, kde tyto gulagy byly, ale Rusové to z mysli vytěsňují. Mají tam sice muzeum a pomník obětem, ale na druhé straně v blízkosti ruin baráků, kde žili v bídných podmínkách tehdejší vězni si postavili jakési rekreační středisko. Hrozné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru