Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

3 b.

Výběr: atkij, Gora, Santi€
30. 12. 2019
20
27
1823
Autor
egil

 

JE NAČASE

 

Stromy se vylily. Zůstala koryta:

zahnědlé větvení do slepých ramen. Ptáci se datlují

do modrých displejů. Jaký čas z prostoru vymazal data?

Zálohy souborů v paměti prořídly. Četl jsem na sítích:

za pár let sestrojí DNA počítač! Dost na něj spoléhám.

Aby ne.

Bude prý nejlepší simulant: dokáže v principu zrcadlit vesmír.

Bože můj! Vítr tu ve větvích předstíral zahradu –

před námi, před lety. Dál

byla noc. Prostor pro restart. Smazat! Je na čase

probudit kocoura z režimu spánku.

Sednout, kde bývala veranda. Louhovat čas, vynést smetí.

 

 

ZÍTRA SE POTKÁME NA ROHU DEŠTĚ

 

Zítra se potkáme:  

dvě drahé termosky, šest litrů krve.

Z kontextu pochopím, že jsme to my. V sítnicích proseji

všechny, jimž říkáme ostatní. Stejně tak

auta, déšť, holuby. Sámošku na rohu.

Zrcadla – nesvedu!

 

Půjde mi o třetí entitu. Světlostín v prostoru –

hybridní, chvějivou postavu. Ať bude co bude,

nazvu ji. společnou. nevím jak, nějak ji nazvu.

 

 

REKULTIVACE

 

Zmrzačené svahy. Vyvržené hmoty skal.

Něco tu chybí,

a jiné zas přebývá. Amputace stromů? Zaživa,

děla se převážně

zaživa. Místní si z podlahy dělají skládku

těl kolem sirného jezera. Inženýr vkročí

a zakročí. Tanečník s vizí a seznamem.

 

Jestli jej potkám,

chtěl bych mu říct něco chytrého. Například:

koukněte. všechno to snaživé kamení… způsobně

složené v nespočet vrstev. chápete?

jak byste chtěl kultivovat vytěžený čas.

jeďte do Koreje, nechte si vyžehlit obličej; přesto!

jste víc než způli vytěžený.

k čemu vám to bude.

 

 

 


27 názorů

Silene
02. 08. 2022
Dát tip

(Cheche, dobrý časosběrný dokument, kterak Um v převlečku za věčnou mladici podle Čapka zrovinka lobovala sama proti sobě za volný verš. Ovšem ještě lepší je ta sebehádka přímo u ní na nicku. Žertýř každým coulem.) 


elína m.
10. 01. 2020
Dát tip

Karpatský knihomole,

asi je třeba rozlišovat, o jaký rytmus by šlo. Já si dovedu představit třeba právě daktyl, ten se mi občas taky do veršů tlačí sám. Nebo i trochej by se využít dal. A mnozí ho taky využívají. Jamb asi ne. Ale určitě by bylo nutné bavit se o nějaké konkrétní básni, ne takhle teoreticky. Já třeba nevím, jestli texty, které se dají rapovat, tím vlastně neztrácejí na ceně.  Asi mylně si představuju čtenáře poezie jako někoho, kdo si čte sbírku v posteli před usnutím při lampičce.  Vím, že jsou i jiné druhy poezie, než jakou se zabývám já. Když někdo halasně křičí z pódia bez mikrofonu, tak mu asi poslouží, že báseň nějaký ten rytmus má.


Karpatský knihomoľ
08. 01. 2020
Dát tip lawenderr

Já si ale myslím, že rytmus moderní básni sluší. Jen ho tam asi nesmí být moc a

Elina, o čom to hovoríš? V modernej básni by nemalo byť priveľa rytmu? To vážne? A prečo?

Voľný verš má iste dve podstatné výhody. Autor nie je viazaný ale že vôbec ničím a ľahšie sa prekladá. No robiť z jeho nedostatkov prednosti mi príde zvrátené.

Egil, rytmus si nesmí podmaňovat syntax. Áno, ale ak to platí aj opačne, tak to fakt treba vedieť. Kto už by sa s tým dnes trápil.


vk
08. 01. 2020
Dát tip

daktyl, daktyl, pterodaktyl

daktyly priniesli opačné trocheje


egil
07. 01. 2020
Dát tip

Nejčastější je samozřejmě daktylotrochej - nebo trochej s mužským rýmem a předrážkou - tzv. český jamb.


egil
07. 01. 2020
Dát tip

U- U- U- U- (trochej) vers. U-- U-- U-- U-- (daktyl)


vk
07. 01. 2020
Dát tip

fun fact: daktyl je trochej


elína m.
07. 01. 2020
Dát tip

Já si ale myslím, že rytmus moderní básni sluší. Jen ho tam asi nesmí být moc a možná je asi nejlepší, když si čtenář nebude  jistý, jestli je tam třeba ten daktyl vložený záměrně, nebo se tam jenom vplížil zadními vrátky.


egil
06. 01. 2020
Dát tip Gora

vk, elina:

Co se těmi pterodaktyly, když mě stalkují už cca 14 let? Naskakují automaticky; a často se stane, že když píšu nějaký prozaický zápisek, po chvíli zjistím, že jedu Tadada Tadada Tadada... Je to boj i výzva - rytmus si nesmí podmaňovat syntax (a vést k jisté monotónnosti) - to mě nutí k různým fragmentacím a podobně. Tak třeba je vyhubí nějaký Chicxulub či tak něco. Každopádně za každou glosu na to téma jsem rád. 

Za reakce díky všem! (vida - to je zrovna celkem pěkný český jamb.)


Zbora
06. 01. 2020
Dát tip

R.L.: no jo, jenže s Chittussim jsi zastydl někde v polovině devatenáctého století. Jako nic proti, jeho krajinky jsou úžasné, jenže k "tečce nad Jižním městem" vedla od Chittussiho cesta přes Slavíčka, Ženíška, Muchu, Zrzavého, Fillu a Kupku. Pokud chceš srovnávat, měl bys akcentovat vývoj. 

Navíc tyto egilovy texty podlě mě z lyriky těží plnými hrstmi a jsou na něj až nečekaně civilní a působící poměrně samozřejmým dojmem. Vítr tu ve větvích předstíral zahradu – před námi, před lety. Dál. Je tam míň strojoven a víc vyprávění, víc přímočarosti, než je u něj zvykem. Teda alespoň na mě to tak působí. Jsou vážně čtivé. 


elína m.
03. 01. 2020
Dát tip Lerak12

U té první básně je originální ten daktyl, který jako by byl úplně v rozporu s obsahem sdělení. Zatím ale nevím, jestli je to samoúčel, nebo to i něco znamená.

I ve druhé básni se ten daktyl vynořuje z veršů, i když ne tak výrazně jako v prvním případě. Líbí se mi to přirovnání těl k termoskám na krev. Ta krev by se dala pojímat tak nějak z genetického hlediska. Pak by to asi znamenalo, že to jediné, co je na nás možná důležité, je naše DNA.

Tanečník s vizí a seznamem ? V inženýrech je cosi zlověstného. Všechno si vypočítají, všechno si představí jen prostřednictvím čísel a geometrie. Ale někteří architekti jsou schopní vdechnout geometrii duši.


Lnice
03. 01. 2020
Dát tip

Aha, to jsem nevěděla, že DNA počítač skutečně existuje:) to je jiná:)) ale přiznám se, že tomu principu fungování rozumím tak napůl:)


lawenderr
02. 01. 2020
Dát tip

a mně se víc líbily ty konce, abys měl tu kritiku přínosnější:) Začátky navnadily, že to o něčem bude, a v koncích bylo všechno úplně jinak:) - u první mi naskočila Zahrada a Kocour - nelogické, začít se zase bát do té pohody s čajem a tím vším ... moc fajn čáranice a puntík :D


vk
02. 01. 2020
Dát tip Gora, egil

tých daktylov je tam dosť, ale nakoniec ma to vtiahlo, v trojke by tým inžinierom mohol byť aj autor ... prírodná vs ľudská štruktúra a tak ... vyvržený, zmrzačený, amuptace - z toho trčí autor - ale chápem, niečo chýba (živelnosť, prírodnosť), niečo je navyše ... ako pre koho ... páčilo by sa mi však, keby sa trojka končila "prírodou" bez "autora" ... preferencie ... všetky tri úvody sú výborné


egil
02. 01. 2020
Dát tip

"DNA počítač" je terminus technicus - ovšem spíš z oblasti IT než z genetiky (a teoreticky má neuvěřitelný potenciál; nicméně "brzy prý"... je tu použito s velikou nadsázkou; kdybych to/se bral vážně, napsal bych "možná", "snad", "jednou"...)

K té trojce - nechci básněmi a priori zachycovat nějaké "pravdy" - jde o určité naladění, v němž z hlediska geologického času platí "příroda se postará sama".

(Strašně nerad exaktně /faktograficky/ vysvětluji svoje texty. Je to opravdu otravné a básním to ubližuje.)


Lnice
02. 01. 2020
Dát tip

nejvíc dvojka:-)

v Rekultivaci přemýšlím, jestli je slovo vrstev vrstev dvakrát za sebou chyba nebo záměr:-) je to dnes v lese i tak dost vytěžené, jak krajina schne a moci se ujímá vládce parazit (kůrovec), některé rekultivace krajiny se mi ale strašně líbí, třeba spásání bývalých vojenských prostor koni, zubry, příroda pak hrozně ožije, rozšíří se druhová pestrost, najednou je víc hmyzu, rostlin...

v jedničce jsem trochu profesně zatížená a zmatená DNA počítačem, nedokážu si pod ním představit , to co by asi k básni více pasovalo, vkládám si tam next generation sekvenátory, takové čtečky DNA, které dokažou osekvenovat celý genom za poměrně krátký čas, zatím je to pro diagnostické používání docela drahé, ale i tak už je metoda používána pro pacienty (sekvenují se pouze místa zájmu) celkem často, ale za chvíli se to nesmírně zlevní a pak...co s tím? 

z principu zrcadlit vesmír? nazvala bych tu mašinku jinak než DNA počítač:-) ale to je samozřejmě moje poznámka na okraj:-)

moc pěkné, L.


Philogyny
31. 12. 2019
Dát tip Gora, egil

Mám tyhle ujeté ráda. Staré moudro... překládám si pocity...

Nejvíc ty kameny. Chodím lesem a všade v remízcích zídky z kamení sesbíraného z pole. Po Němcích. Přidáváme ty své hromádky, lezou ze země, neptají se.  Po každé hluboké orbě prostě jsou...mám je ráda, vozíme si je domů a stavíme zídky...   


Lnice
30. 12. 2019
Dát tip

DNA počítač? 


Gora
30. 12. 2019
Dát tip

Chytré, kultivované básně s osobitým /dů/vtipem a rukopisem... zaujaly m.j. termosky s krví /zas si říkám, proč to nenapadne mě, zdravotnici? :-)/ a trochu závidím, ale hlavně přeju ...


V Zítra se po potkáme je to po navyše, či nie?

Najviac ma oslovila prvá, nabudila moju vlastnú predstavivosť. Pri prvých dvoch oceňujem aj hojnosť daktylov, dávajú veršom istý rytmus a farbu inak všeobecne fádnejším odtieňom mnohých voľných veršov a prozaických textov. 


Lerak12
30. 12. 2019
Dát tip

Ano. POEZIE*


DN
30. 12. 2019
Dát tip

Báseň mě zaujala. :)


Danny
30. 12. 2019
Dát tip

paráda, jako vždy. tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru