Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TVOJE OČI

09. 01. 2020
0
14
1040
Autor
Litarts

-

Samý lesk, třpyt i blesk,

radost, smích, někdy stesk.

Bystré, jasné a čisté,

pláčem zvlhlé, nejisté.

-

Oči tvoje modré,

blankytné i moudré.

Touhou svou se skvoucí,

svítící i v noci.

-

Pak přikryjí je víčka,

když touhy zhasne svíčka.

A zase probouzí se,

do nové svoje mise.

-

Opět lesk, třpyt i blesk,

i ten vzdálený stesk.

Po čem ty oči touží,

co, duši jejich souží?

-

Hledají něčeho více,

toužící tak převelice.

Nemají vše, to je jisté,

vztahy nikdy nejsou čisté.

-


14 názorů

Safián
28. 01. 2020
Dát tip

To všechno, co říkáte, je chválihodné a držím vám v tom palce.


Litarts
27. 01. 2020
Dát tip

Vytvářím vlastní vypravěčské, rýmované básnické formy, transformující formy klasické. Nejsem dogmatik. Také píši básně různého obsahu: lyrické, epické, filosofické, kritické, humorné i pro děti. Ale pro každého nejsou.


Safián
27. 01. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Já se s vámi nehádám. Stejně by to bylo zbytečné. Vázaný verš prostě není váš obor. Alespoň prozatím.


Litarts
26. 01. 2020
Dát tip

Ano, každý čtenář je sám pro sebe kritikem. Čtenářka zde i vy máte jen svoji subjektivní pravdu, nic víc.

Vše je zde dopracované a záměrné, i ten proměnný rytmus a forma v závislosti na vyjadřovaném obsahu. Pokud nerozumíme obsahu, neumíme číst ani formu básně.


Safián
26. 01. 2020
Dát tip Gora

Každý čtenář je je sám pro sebe kritikem. Dnes možná méně čtenářů vidí do podstaty, ale totéž se dá říci o kriticích. Tady svůj dojem čtenářka - kritička řekla nahlas a měla pravdu.


Litarts
13. 01. 2020
Dát tip

Ano, mezi pouhým čtenářem a kritikem je rozdíl.


Safián
13. 01. 2020
Dát tip Gora, Radovan Jiří Voříšek

Denca - tuto báseň jsi charakterizovala přesně. Ani není třeba uvádět důvody. Ještě bych dodal. Kritik, nebo lépe čtenář, nemusí umět psát, stačí, že umí číst.


Litarts
13. 01. 2020
Dát tip

Zemřel manžel, nebo váš vztah? Pokud to byl jen partner, tak jste s ním neprožila kousek manželství a nejspíš ani rodinu. Při pouhém chození se oba partneři do značné míry stylizují a idealizují. Vztahy nikdy nejsou úplně čisté, vždy se dříve nebo později objevují určité rozpory a problémy. Každý člověk je jiný, má mnoho proměn, dobrých i nedobrých vlastností, proto dokonale se doplňující dvojice se nemohou sejít. Relativně se k sobě hodící, to ano, a prožijí spolu třeba celý život. Mám těch životních zkušeností trošku víc, jako vy.

Chválit dílo nemusíte, můžete vyjádřit cokoli, ale nedivte se pak, že se autor podívá také na vaši tvorbu.


denca
12. 01. 2020
Dát tip lawenderr

nebyla to nezralá naivní láska i v mladém věku lze prožít hodnotný cit který existuje  a nebylo to vytýkání chyb proboha jen jsem napsala názor nevěděla jsem že se vás to tak dotkne někdy je lepší se nebrat tak vážně ani texty a abych odpověděla kam se ten vztah poděl_? zemřel pane


Litarts
12. 01. 2020
Dát tip

Měl jsem na mysli vztah trvalejší, ne nezralou, naivní lásku. Zažila jste čistý vztah, ale kam se poděl?

Nemusíte souhlasit s obsahem či formou básně, ale pokud chcete někomu vytýkat chyby a povzbuzovat ho tím, že se pořád učíme psát, tak byste to nejdřív musela umět lépe.


denca
12. 01. 2020
Dát tip Gora

jasně autor by si měl umět obhájit dílo nakonec i čtenář by měl mít právo s tím nesouhlasit a text jsem četla neboj není nutné cpát mi co bych měla cítit stačí že tobě tohle stačí k naplnění a chápu OVŠEM NE VŠEM SE TO MUSÍ LÍBIT NEBO I TU SE MUSÍ JEN CHVÁLIT? ..nakonec bylo i celkem jasný že najedeš i na můj text to už je snad prvoplánová epidemie na liter.serverech oko za zub :D A s tím pořád nesouhlasím zažila jsem čistý vztah a budu to bránit navždy ale každy má jinou zkušenost to chápu


Litarts
12. 01. 2020
Dát tip

Ve vašem případě text lépe chápat a číst, vše je dopracované. I to záměrné určité vybočení tam patří. A vztahy nikdy nejsou úplně čisté.


denca
12. 01. 2020
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

vztahy jsou někdy čisté ale to je jedno Báseň je fajn i když ne zrovna to co by nadchlo něco tam drhlo při čtení aby ten pocit z básně zůstal,trochu to spadlo do takového mírného klišé ,nevadí pořád se učíme psát


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru