Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDYŽ SE ŘEKNE HADINEC - 1

01. 02. 2020
24
45
2207
Autor
vesuvanka

Trochu přírodovědy doplněné štětcem a barvami...

KDYŽ SE ŘEKNE HADINEC - 1

Dnes vám představím rostlinu, která mě fascinuje barvou květů i vzrůstem už od dětství, kdy jsem se s ní setkávala poblíž trati, kde vyrůstala ve štěrku a kvetla vždy v létě. Rostlinu můžeme vidět i jinde - u lesních cest, na sušších loukách, kamenitých stráních... Je to hadinec obecný (Echium vulgare), který vyrůstá do výšky někdy až 150 cm. Jeho listy jsou drsně chlupaté - rostlina je z čeledi brutnákovitých, nazvaná podle brutnáku lékařského, dříve měla tato čeleď výstižný nazev "drsnolisté". Je to medonosná rostlina, která kromě včel a čmeláků láká i motýly.

Na jednom dávném výletu (bylo to 22. června 2002), kdy jsme procházeli Debeřským údolím podél Ohře (na Lounsku), nás zaujal zvláštní téměř pohádkový modrý les vysokých hadinců. Uviděli jsme zde něco, s čím jsme se dosud ještě nesetkali. Bylo po poledni a žár dosahoval svého vrcholu. Náhle kolem květů začalo poletovat něco zvláštního s průhlednými křídly. Bylo to as tak 4 - 5 cm veliké, létalo to velmi rychle a sálo delším sosáčkem nektar aniž by si to lusedlo na květ! Křidélka neustále v pohybu. Připomínalo to kolibříka. Fantastický let tajemného přeludu. Neustálé rychlé třepetání křidélek nám zabraňuje prohlédnout si tohoto záhadného tvorečka podrobněji. Tvar tělíčka a let kolibříka, ale kolibřík to být nemůže ani náhodou, čmelák to také není. Snad motýl? Ale jaký? Vzpomněla jsem si jak nám kdysi zalétl večer do pokoje nádherný motýl přástevník medvědí a při letu bručel křidélky. Náš záhadný "kolibříko-motýl" není plachý, a tak se k němu nakloním a poslouchám - a on také bručí. Směji se v duchu sama sobě - to jsem přírodovědec, když se podle bručení při letu snažím určit druh hmyzu. Záhadu mně nakonec až doma pomohl rozluštit atlas. Je to skutečně motýl - druh lišaje, a to dlouhozobka zimolezová (lišaj zimolezový - Hemaris fuciformis). Tento motýl je jeden z mála druhů lišajů, kteří létají ve dne.

Zajímavostí hadince jsou jeho mimořádně dlouhé kořeny, které dosahují do hloubky až 250 cm, díky nimž rostlina prospívá i na suchých místech.

Kromě hadince obecného existují i další druhy, které rostou ve Středomoří, na Kanárských ostrovech, Madeiře a Kapverdech. Na jmenovaných ostrovech jsou to většinou endemické druhy, z nichž některé dorůstají do výšky až 3 m.

Obrázek byl volně inspirován fotografií z Českého středohoří od Květy Roznětínské. Záběr z vrchu Košťálov, za ním uprostřed je Jezerka, vlevo vzadu se tyčí královna Milešovka, vedle ní je protáhlá špičatá Kletečná a vpravo Lovoš.


 


akvarel kombinovaný pastelkami


45 názorů

vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy, děkuji :-)))


Jarodějka
11. 03. 2020
Dát tip

a s tím mazáním komentářů a mnohočetným zasíláním podobného textu mám bohatou zkušenost

když píšu na mobilu, odesílám obvykle až na desátý pokus :o)))


Jarodějka
11. 03. 2020
Dát tip

Vůbec se neomlouvej za avíza, já přece potřebuji Tebe! :o)


Jarodějka
11. 03. 2020
Dát tip

Vesuvanko, všechno už máš v poště! Díky

J.


vesuvanka
11. 03. 2020
Dát tip

Jarodějko, omlouvám se, že jsem Ti poslala několik avíz se smazaným komentářem. Měla jsem tu nějaký problém, že po doplnění prvního a odeslání se mně zkopírovala jen část, a to pak opakovaně, tak jsem to nakonec zkopírovala z wordu.


vesuvanka
11. 03. 2020
Dát tip

Jarodějko, moc jsi mě potěšila svojí návštěvou a milým komentářem, děkuji :-))). Zaujal mě Tvůj zájem o botaniku a středověké herbáře a mám radost, že dílo o hadinci je pro Tebe cenné, a že se Ti líbí i obrázky. Tvoje práce bude něco jako botanická detektivka. Stejně to bylo zajímavé, když botanikové objevovali a popisovali nové rostliny a zakládali herbáře. Některé herbáře se dochovaly i celá staletí a na ně pak navazovali pozdější přírodovědci. Stejně tak objevování nových zemí bylo pro cestovatele a geografy dobrodružství. Tito nadšenci dovedli své objevy emotivně popsat, je radost jejich díla číst.

 

 

Při pátrání po rostlinách a jejich určování mi hodně pomáhají latinské názvy, a to alespoň čeledí rostlin, skvělým pomocníkem je internet. Dříve jsem určovala rostliny - hledala v atlasech, klíče moc nepoužívala, bylo to zdlouhavé a někdy jsem se v tom ztrácela, protože moji pozornost upoutala jiná rostlina a sešla jsem ze správné cesty. Hodně rostlin jsem poprvé viděla v Českém středohoří, které je po stránce botanické jednou z našich nejbohatších oblastí u nás. Středohoří mě fascinuje i svým sopečným původem. Kromě dramatického reliéfu krajiny a jejího členění se právě úrodné zvětralé vulkanické horniny podílejí na pestrosti květeny této oblasti. Navíc zejména čedič akumuluje teplo, které vyzařuje do okolí, takže vytváří miroklima a podmínky pro teplomilnou květenu. Samozřejmě vliv má nadmořská výška  i orientace svahů kopců vzhledem ke slunci. 

 


Jarodějka
11. 03. 2020
Dát tip

Vesuvanko, vypadá to, že mi Tě seslalo samo nebe. Píšeš o hadinci!

Až budu zítra na počítači, pošlu ještě zprávu, abych to nemusela ďatlovat na mobilu. 

Ty se zajímáš o Středohoří, já mám teď luštit středověké herbáře. To se Ti může zdát zcela mimo, no máme něco společné. Tvé řádky o hadinci jsou pro mě cenné!** Díky! Malby se mi líbí taky, stejně jako hadinec zakořeněný. Krása. 

 


vesuvanka
18. 02. 2020
Dát tip

Jirko a noano, děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
08. 02. 2020
Dát tip

Přemku, děkuji za zastavení a milou odezvu :-))).  Těší mě zájem čtenářů, o to víc, že vkládám na literární server neliterární dílo a navíc jsem v oboru přírodních věd  i malování amatér. Jen se snažím o své zájmy se podělit čtenáři. Co se týká tvorby, ráda objevuji něco nového, takže spojení malování s trochou přírodovědy je přesně tím, co "mi sedne". Také mě těší, že se rád vracíš do míst, o nichž píši. Jak jsem už někde dříve psala, Středohoří mi učarovalo už v páté třídě, když jsme se o něm učili, že je sopečného původu. Když jsem později viděla ty nádherné kopečky z vlaku, tušila jsem tu další přírodní zajímavosti a bohatou květenu, a tušení nezklamalo. Hadinec bude mít ještě jedno pokračování.

elino, díky :-)))


elína m.
07. 02. 2020
Dát tip

Ano, je to originální. Text je neosobní, ale obrazy ukazují, jakým způsobem vnímáš krajinu, rostliny nebo motýly právě ty.


lastgasp
07. 02. 2020
Dát tip

Napíšeš jen trochu přírodovědy doplněné štětcem a barvami. Přes tu skromnost ani netušíš, co lidem přinášíš. Čtu komentáře a přidávám se ke slovům obdivu, díků a poznání. Do míst, o kterých dojemně píšeš, se rád vracím, a tvé něžné obrázky mi je připomínají. Kdo má v duši plevel, nemůže zázraky přírody kolem sebe vidět. Je dobře, že je umíš svým uměním ukazovat. Díky. 


vesuvanka
07. 02. 2020
Dát tip

Janinko, i já děkuji :-)))


Děkuji Janinko :-)


vesuvanka
06. 02. 2020
Dát tip

Milý Honzo, mám radost, že jsi po delší době zavítal na Písmák a zastavil se u mého díla, a děkuji za milá slova, přání i Tip :-))). Moc mě těší Tvůj zájem o má díla. Na Košťálov mám krásné vzpomínky, pro mě to byla geologická a botanická exkurze. Hezké počasí, a tak se objevili i otakárci. Byl i krásný rozhled na ostatní kopečky. Na Středohoří ráda vzpomínám. Občas se vracím k dílům na Tvých stránkách a prohlížím fotky. Přeji Ti hodně inspirace k psaní a budu se těšit na Tvá další díla.


zeleda
05. 02. 2020
Dát tip

Milá Jano, hlásím návrat po dlouhých měsících. A opět budu moc rád sledovat tvé kresby a tvé potulky po světě sopečném. Nejsem žádný renovovaný biolog, takže poznám jen velmi málo květin, ale zato poznám Košťálov, pod kterým se narodil můj otec a který jsem nesčíslněkrát slezl, abych obdivoval to nádherné středohorské panorama. Nechť ti ta vášeň a záliba v přírodě zůstane co nejdéle. S díky Honza


vesuvanka
03. 02. 2020
Dát tip

elino, právě o to mně jde, propojit výtvarnou tvorbu s trochou přírodovědy, protože mám vřelý vztah k obojímu - snažím se svými díly přiblížit náměty, které maluji. Mám dojem, že tak vytvářím něco, co tu  ještě nebylo, a nemyslím tím jen na Písmáku. Nikde jsem na díla, kde se slučuje naučný text s výtvarnou tvorbou nenarazila. Malíř totiž dá svému obrazu jen stručný název a nic dalšího k němu nepíše. Přírodovědec zase píše naučné texty, které jsou doplněné fotkami nebo velmi přesnými ilustracemi (například atlasy rostlin, motýlů, ptáků atd.).  Děkuji za zastavení a Tip.


elína m.
03. 02. 2020
Dát tip

Je to zvláštní - kombinovat pointilismus a naučný článek.


vesuvanka
02. 02. 2020
Dát tip

Čudlo, díky :-)))

Jardo, děkuji za zastavení  a milou odezvu i Tip :-))). Těší mě, že se Ti dílo líbí, kytičky jsou moje  láska už od dětství. 


Oldjerry
02. 02. 2020
Dát tip

Janičko - paráda. Obdivuji tě za to, jak umíš vyhledávat v přírodě to málo známé a neznámé a rozšiřuješ náš obzor. Líbí víc než může tiop vyjádřit...


Čudla
02. 02. 2020
Dát tip

Není zač. Rádo se stalo.


vesuvanka
02. 02. 2020
Dát tip

Čudla a Entropia, děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
02. 02. 2020
Dát tip Gora

Marcelko, Irenko, Liduško, Luboši, Ivi a Renato,

děkuji za zastavení a milá slova i Tipy :-))). Těší mě, že se vám dílo líbilo. Luboši, Tobě Tip za vtipné veršíky :-)))


bixley
01. 02. 2020
Dát tip

Díky za poučení, hadince není možné si v přírodě nevšimnout. Obrázek moc hezký, nejen hadinec, ale i hory. :-)


poučena...potěšena...*/**


Kočkodan
01. 02. 2020
Dát tip vesuvanka, Gora

Tak už víme o Janince,

této milé paní,

že postává u hadince,

pozoruje sání.

 

Před ní není žádná sopka,

i tak radost chápu,

přepůvabná dlouhozobka

objevila papů.


Alegna
01. 02. 2020
Dát tip

poutavé, poučné a doplněné krásným obrázkem

lišaje jsem poprvé viděla u nás na balkóně asi před 25 lety, opravdu byl letem podobný kolibříkovi,  měl do spirálky stočený sosáček, který rozvinul a za letu zastrčil do květu petunie


Gora
01. 02. 2020
Dát tip

Krásné čtení i pokoukání, Jani... díky za ně!


Marcela.K.
01. 02. 2020
Dát tip

Náš soused se tak jmenuje...a ejhle, ono to jméno je podle této rostliny? On tedy moc "medonosný" není ;-) ale co naděláme. Každý je nějaký. Ta kytka je ale hezčí :-)


vesuvanka
01. 02. 2020
Dát tip

Diano a fialko, potěšily jste mě svojí návštěvou a milými slovy, děkuji i za Tipy :-)))


fialka...
01. 02. 2020
Dát tip

Krásné a poučné :-)


Diana
01. 02. 2020
Dát tip

Zase moc krásné, zajímavé a poučné. Díky!


vesuvanka
01. 02. 2020
Dát tip

Musaši, děkuji za zastavení a Tip, i za vzpomínku :-))). Hadinec je drsný a nepoddajný, vylisovat by nešel. Já jsem si herbář neudělala, ale některé kytičky a listy stromů jsem si založila do knih, a jsou tam dodnes. 

dievča z lesa, mám radost, že se Ti líbí. Děkuji za zastavení a milou odezvu i Tip :-)))

Peter, děkuji za zastavení a milá slova i Tip :-))). Také se těším na léto. Kolibříkoidní lišaje jsem pak viděla ještě jen třikrát. 


Už aby bolo leto, kvety, včely. A spomínané kolibríkoidné lišaje občas zaletia aj do našej záhrady a na terasu, nikde inde som ich nevidel. Vďaka za tento text aj obrázok.


tie kvety hadinca, modravé kopce a nebo ... nádhera


Musaši
01. 02. 2020
Dát tip

V dětství jsem si začal dělat herbář a hadinec byl jednou z prvních rostlin, které jsem tam chtěl mít. Měl jsem na lisování od dědečka starý knihařský lis, ale zrovna tahle roslina moc vylisovat nešla. Je hrozně hrubá chlupatá a nepoddajná.

Tip za text i za obrázek. Vyvolalo to ve mně starou vzpomínku.


vesuvanka
01. 02. 2020
Dát tip

Andělko, děkuji za zastavení a milá slova :-))). Také se vracím do dětství a vzpomínám, co všechno kolem nás rostlo a žilo - to byl přírodopis v praxi. Teď je tendence či móda většinu zeleně, a to nejen v parcích, ale i leckde na volných prostranstvích "civilizovat" - tj. neustále sekat trávu pokud vyroste sotva 5 cm. Vznikají tak "zelené pouště", kde může vykvést jen málo druhů rostlin a ochudí se tím i fauna.  Je to škoda pro přírodu i pro nás. 


Andělka1
01. 02. 2020
Dát tip

I mně se moc líbí obrázky i povídání k tomu. ...myslím vždy, jak jsme tyto malé zázraky přírody běžně vnímaly jako děti v našem parku mé rodné vsi...cosi obyčejného přirozeného...dnes už se bojím, zda to ještě roste, bude růst a tak...


vesuvanka
01. 02. 2020
Dát tip

Dodatečně avízo.

Jitko, děkuji za Tip.


vesuvanka
01. 02. 2020
Dát tip

Romane, mám velikou radost, že se Ti moje obrázky i texty líbí. Snažím se jimi vyjádřit svoji lásku k přírodě. Děkuji za zastavení, milá slova i Tip :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru