Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Liečivá poézia 1

09. 02. 2020
3
5
405
Autor
Eranna

Teba vzývam, Svár,
     Jatri moje rany!
Rana, to je dar,
     Jatri moje rany,
            Jar!
     Raná rana jarí.
Rana to je dar.
Teba vzývam, Svár.
Rana to je dar.

Daj mi číru nádej, Zmar!
     Ak sa nezadarí?
Rana to je dar.
     Čierny zmar sa zvarí
            V tvar.
     Ak sa v ranu zvarí,
Rana to je dar.
Daj mi číru nádej, Zmar!
Rana to je dar.


5 názorů

Čirá anarchie!

 


Eranna
09. 02. 2020
Dát tip

Ďakujem pekne za kritiku. Niekde v mysli som musela mať poetiku zaklínadiel, ale je pravda, že r-ká som ani nie tak počítala ako skôr počúvala.


Dales
09. 02. 2020
Dát tip

Pojala's to tak jako invokaci, zaklínadlo, jak podotkl Knihomol. Proč ne, má to tradici a hodně do sebe. A R je královská souhláska. 

Ale nenech se ode mě navádět k nepravostem, asi jsem zvláštní případ. Onehdy mě třeba hodně zaujalo ve starém románu: ... Vzhůru! Vzhůru! -- v nebes kůru -- věčné pění, -- plesu znění. -- Tam jen zhlíží -- v věčné svíži -- bohatváři, -- slunoháři, -- lunoběsi, nococháři, hvězdošumci a vši živci, -- dnojasi a vši mařivci! -- -- Zhrdniž tělem -- bídných šelem; -- s nesmrtelným, -- věčně tělným, -- rouchem kráčej -- a je smáčej -- ...  - líbezný zpěv podivné písně v: J.J.Kolár 1862. 

 

 


Hotová zariekacia formula. Raná rana jarí ako creme de la creme. [Netuším, ako tu správne vkladať grafémy s cudzou diakritikou] Tých vyše tridsať r v tomto texte bol zámer?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru