Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní

09. 02. 2020
7
18
899
Autor
Ulrika

Za oknem brhlík

tváří se výhružně

nad semínky slunečnice


18 názorů

Ulrika
19. 07. 2020
Dát tip Gora

Ahoj, všichni, dlouho jsem tady nebyla, děkuju za všechny Vaše postřehy. Ale nějak se mi nechce opustit svoji verzi, protože ten brhlík se fakt tváří výhružně a já to pouze popisuji, přijde mi totiž legrační, jaký je to uchvatitel, není to jenom v jeho černém proužku, on vážně všechny ostatní vyhání.. Chtěla jsem, aby to vyznělo trochu humorně, což se mi asi nepovedlo vzhledem k Vašim pocitům. Chyba tam někde nejspíš bude, ale "výhružně" bych neměnila. V japonských haiku se občas vyskutuje hodnotící komentář. Namátkou:

Kaga Čijoni

Bílá chryzantéma-

jak hrozné jsou 

rudě zmalované nehty

nebo

Koniši Raizan

Sázíte rýži-

jediné na čem nelpí bahno

je vaše píseň děvčata

Je ale pravda, že haiku, kde nic takového není, je krásnější.

ul.


Ansel
15. 03. 2020
Dát tip

Svazující je snaha dodržet cizí pravidlo. Tvé řádky, Ulriko, jsou pěkně kompletní* Svůj pocit z nich  zkouším ještě jednou

 

Z hladu nad ránem 

semínky slunečnice

brhlík nasycen

 


Helena
15. 03. 2020
Dát tip

Vesuvanko, umíš číst jako málokdo. Jsem vděčná za komentáře ostatních, že mi přibližují, co je haiku. Nebudu to umět psát nikdy, protože jsem v Japonsku nevyrostla. Ale Písmák se mi líbí, že mohu číst i pokusy o něco podobného. I dílo od Ulriky se mi zdá krásné. Každý si v tom najdeme své 

Za oknem brhlík

semínky slunečnice

z hladu nasycen

 


vesuvanka
19. 02. 2020
Dát tip

Pěkná miniaturka a zajímavý postřeh:  "Za oknem brhlík tváří se výhružně"... Trochu výhružně brhlík působí nápadným černým pruhem, který se mu táhne od od zobáku přes oči až do týla. TIP


Musaši
10. 02. 2020
Dát tip

Tak to aby se slunečnice začala bát.  Tip. 


a2a2a
09. 02. 2020
Dát tip

Mandragora, docela bych s tebou souhlasil, zvláště pak při vědomí skutečnosti, že haiku - jeho forma se mi ve světě jeví opravdu hodně odkloněna i roztříštěna, ale pak nenazývejme věci jako haiku. Na druhou stranu i při respektování původní, tradiční formy lze vytvářet i v našem prostředí skutečně lyrická haiku, viz. současně jedna z nejlepších autorek žánru v Česku, zde známa jako Můra73. Právě ta absence hodnotících komentářů na tak minimalistickém základě činí ze čtenáře spoluautora tím, že pouhé zaznamenání živého momentu mu umožňuje vlastní asociace.


Gora
09. 02. 2020
Dát tip

a2a2a, děkuji


a2a2a
09. 02. 2020
Dát tip

Gora má pravdu. Jde spíše o poetickou miniaturu. Jedním z požadavků na haiku, kterým se odlišuje od miniatur je absence hodnotících komentářů. Jinak ovšem hezká, lyrická drobnůstka.


Gora
09. 02. 2020
Dát tip atkij, Zbora, Ulrika, a2a2a

Pěkný postřeh, jen pokud by mělo jít o haiku, to tváří se výhružně bych nahradila něčím bez emocí:-), jako by šlo o fotografii toho momentu, té chvíle/jen rychlá úvaha, například - široce rozkročen/.


Ulrika
09. 02. 2020
Dát tip

děkuju


Zbora
09. 02. 2020
Dát tip

Hezká momentka.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru