Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nové kozačky

13. 02. 2020
6
15
980
Autor
atkij

 

 

 

 

nové kozačky -

až v dnešním sněhu vidím

vzorky sluncí

 

 

 


15 názorů

Můra73
18. 02. 2020
Dát tip atkij

nepodstatnosti jsou pro život podstatné :), tenhle text je podobný tomu s dortem a jelenem.

Ano, měla jsem svůj zorný úhel, který mě nepustil dál. Přemýšlím, co mi odvedlo pozornost, ještě se Ti sem vrátím. 


atkij
18. 02. 2020
Dát tip

Tudíž, viz níże, adjektivum nové v kontextu druhého verše, beru jako velmi důležité, držící smysl celého haiku. 


atkij
18. 02. 2020
Dát tip Gora

Katu, nechci Tě obírat o čas. Jsou přednější věci než haiku. A ani nechci obhajovat text, který ty vidíš v jiném názorovém úhlu. Ale i ta diskuze nás, méně vědoucí, posouvá správným či lepším směrem. 

Komponovaný? To je zase věc názoru. Když tu situaci popisu, vyzní možná úplně banálně, ale já jsem z ní měla nefalšovanou, upřímnou radost. Jen mi pak dlouho trvalo, než jsem ji textově zpracovala. 

A metafora. Když dítě namaluje kolečko a okolo čárky - poznáme slunce, vidíme slunce. Když se do sněhu otiskne vzorek kolečka s čárkami okolo, je to pro mě zase slunce, případně infantilně sluníčko. 

Prostě mi udělalo radost to poznání, když jsem v těch kozačkách začala na sněhu tisknout do sněhu řadu sluncí...;))

Dítě ve mně se raduje z kdejaké nepodstatnosti:))

Děkuji, že ses zastavila. Vážím si toho. 

 


Můra73
17. 02. 2020
Dát tip a2a2a

Použití adjektiv v haiku je zrádné. Každé slovo by mělo být upevněné, pak pokud jej nahradíš, posune se Ti významně vyznění textu. Tady nové, suché, pevné, drahé... a text zůstává v podstatě stejný. Otisk slunce je metaforický, prozrazuje na text, že je více komponovaný než prožitý. Celkově ale i přesto patří k tomu nejlepšímu, co tu v poslední době bylo publikováno.

Obě citovaná haiku v komentářích jsou vynikající. Všimni si, žádné metafory, každé slovo má v obou textech pevnou vazbu k celku. 

 


atkij
16. 02. 2020
Dát tip

Ahoj Pavle, děkuji Ti mnohokrát za podrobné vyjádření. Otázkou atrakce se opravdu často zabývám. Či lépe řečeno, tu tendenci překvapit jsem dříve skutečně měla. Čím se však snažím vědět o haiku víc, tím víc se toho vyvarovávám. Líbí se mi však stále objevovat, prijímat neobvyklé souvislosti, které, jak se domnívám, právě do haiku patří. Samozřejmě, že ne vždy se mi podaří vklouznout do očí a mysli čtenářů. 

----

M. Madoka

Přijeli jsme /červeným porschem/ sbírat pelyněk

 


snake_01
16. 02. 2020
Dát tip atkij

Jitko, ten text je krásný - jediný problém vidím v tom, že slunce jako vyorek na podrážce je svého druhu atrakce - pro člověka, který je yvzklý číst haiku poctivě jako haiku, je sice yjevné, že se jedná o vyorek podrážkz a není to třeba dál vzsvětlovat, ale i tak popis "atrakce" tak nějak yabraňuje vztvoření UNIVERZÁLNÍHO dojmu y celku. Ale jinak mi ten text přijde dobrý, dokonce i ta hra s přítomným a minulým je yvládnutá dobře...


trojort
16. 02. 2020
Dát tip

...zvláštní, co dokáže člověka vzrušit...


atkij
15. 02. 2020
Dát tip

Ahoj Katko, asi chápu, proč ten dotaz. 

Vycházím z faktu, že kvalitní kozačky si člověk nekupuje až tak často. Tudíž za nové můžu označit i týden staré, které vlastně zcela neznám:)

Nebo Ti přijde adjektivum zbytečné?

Moje vize byla určitým zpusobem konfrontovat fakt, že věci většinou hodnotíme podle určitých hledisek. A často nás pak mile překvapí i to skryté, dříve vlastně nedůležité. 

Pokud se rozepíšeš, budu ráda. 


Můra73
15. 02. 2020
Dát tip

Nové?


atkij
14. 02. 2020
Dát tip Gora

KK, děkuji. Byla bych ráda, kdyby zrovna Darmoslap nahlédnul:)

Teisan, děkuji mnohokrát. Je potěšitelné, když i takové nepřímočaré haiku odborník Tvého formátu (tak vnimám) přijímá. Vážím si toho. 

Kočkodánku, dnešní večer se bez šampáňského s jahodami prostě neobejde. Takže budu trochu konkurovat;)


Karpatský knihomoľ
14. 02. 2020
Dát tip atkij, Gora

A Darmošlap by možno dodal, že po odmäku budú slnká o číslo väčšie. Vydarené haiku.


Kočkodan
14. 02. 2020
Dát tip Gora, Karpatský knihomoľ, atkij

Dostal kopačky

osud nemála lidí

řekl jen – kruci

 

Sliby somračky

zejtra fakt skončím s pitím

dneska na punč chci


teisan
13. 02. 2020
Dát tip Gora, atkij

Jenom pro doplnění - otisky podrážky - tj. jenom různorodost podrážky (vzorek) jsem také bral jako jednu z možností, ale opravdu není jedno z nejdůležitějších věcí v haiku přijít za každou cenu na to, co tím "chtěl básník říci".


atkij
13. 02. 2020
Dát tip Gora

Milý teisane, dovolím si poklepat na rameno, že "opravdu vědomky". S druhým veršem jsem si dala,vzhledem k mé obvyklé zbrklosti, neobvykle načas:) 

Děkuji za inspiračně, ilustrativně obohacující komentář. K bodům a, b se při tuto chvíli nebudu vyjadřovat. Uzavřel sis haiku ke svému obrazu. Možná (pravděpodobně) ho nevidíme úplně totožně . Což nemusí být cílem. 

Ještě jednou velmi děkuji. 


teisan
13. 02. 2020
Dát tip Gora, atkij

Určitě si se zase (zřejmě nevědomky) posunula - se svým "až v dnešním sněhu vidím" - o kousek dál. Když to např. srovnám s...

 

Teprve před dvěma dny

jsem přešel tu horu -

nyní je v plném květu

(Kiorai)

 

tak tady ten "spor" o min. vs přítomný čas je "vyřešen" po vzoru starých jap. haiku-mistrů, což se v současnosti málokomu povede...tedy výborné. Menší problém nastává s množným č. "sluncí". Jako neexistuje (doposud jsem se v haiku nesetkal) např. s "otisky měsíců" (více měsíců-více sluncí) a argument "ale ono to tak vypadalo jakoby..."  je haiku-argument poněkud, že...:), tak se to dá brát pouze dvěma způsoby:

a/ ne

b/ jako prolomení určité zdánlivé tabu haiku hranice, ale potom se musí počítat s tím, že by tě za to jinde (samozřejmě ne tady) mohli tvrdě zkritizovat a jak jsem již napsal výše zmíněný argument by naprosto neobstál. Pokud bys to uměla popř. i jinak obhájit tak tam to množné číslo nech, jinak to změň na jednotné.

TP


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru