Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

basnik - mrtev

17. 02. 2020
1
13
750
Autor
yzomandias

Dobrý den, chtěl bych poprosit o ohlasy na tuto báseň, či různé nápovědy ,jak to ještě doladit. Popřípadně co by jste na ni říkali v kůži učitele českého jazyka?

 

Jak zabít básníka

Tazál si se sebe sám

Jak básníka o život připraviti

Básník to je lidská bytost

Co na duší samý šrám

Bez šrámů dobré poezie nebýti

 

Prvým krokem k vraždě vražd

Lidského cítění

Je vzíti emoce ze světa

Bez emocí básníkovy múzy není

 

Druhým krokem k vraždě vražd

Lidského vyjadřování

Je vzíti básníkův projev umělecký

Básník co k papíru mluví

Prostě a přímo, bez citu a zabarvení

To dobrá poezie vážně není

 

Třetím krokem k pozastavení básnické činnosti

Je vzdát se všech veršů a rýmů

Psát přímo, rovně a hlavně pochopitelně. Prozaické jakbysmet. Vzali jsme mu potěšení. Leží nám na smrtelné posteli.Světe, umřel nám básník a další se narodil.


13 názorů

PierreNovak
02. 03. 2020
Dát tip

Tak mě napadá...

Nebylo těch vražd básníků v historii až moc?

Nechť básník září ve vřavě i v tichu!

Ať nevisí jak Villon bez pomníku:)


Alenakar
24. 02. 2020
Dát tip

yzomandiasi,

pokud opravdu nelžeš a nemáš dosud ukončené základní vzdělání, pak bys tedy projevil vysokou aktivitu v mimoškolním sebevzdělávání, protože úroveň znalostí, kterou zde prezentuješ, je již téměř středoškolská. S češtinou máš ovšem jisté problémy stále - i mimo vázané verše. Ale to raději nebudu dopodrobna rozebírat, takže raději k obsahu tvých sdělení :

Připomínáš mi jednoho postaršího pána, který se sem také od samého počátku napojuje proto, aby nám všem sděloval, že ničemu nerozumíme, píšeme špatně a vůbec nic nevíme o té skutečné(tzn. té jeho) poezii. Ten pán už tady takovýmto způsobem funguje asi půl roku, ještě nedal nikomu žádný tip a nikomu nepíše kritiky, natožpak aby někomu někdy něco pochválil. Nevím, jestli máš výdrž pana architekta Litartse, ale kdybys měl, tak jsi na nejlepší cestě skončit jako on, jako osoba zapčklá, k ostatním od počátku nepřátelská a zahleděná jen do vlastních chimérických představ o sobě. Já jsem se ale chovala podobně, když jsem sem přišla. Taky jsem si myslela, že všichni tady musejí být zvědaví na mé básně a na mé názory, protože přece : já jsem "někdo".   Dnes vím, že Písmák, kromě toho, že je to obrovský hřbitov, je také hlavně tržiště a sociální siť. Ty jsi na trhu zatím neuspěl a nikdo tady není povinen si tě všímat. Zaujmout lidi můžeš buď tím, že budeš dobře psát, nebo tím, že budeš psát relevantní a pozitivní kritiky a nebo tím, že třeba budeš zábavný a vtipný kamarád. Než si tady člověk získá dobrou pověst, chvíli to trvá a až potom se snad někdo bude zamýšlet nad problémy, které druhým nabízí.  - Tak tedy : několik měsíců tvrdé práce na sobě tě dělí od toho, aby se tady s tebou vůbec někdo bavil o Seifertovi, Halasovi nebo Marinettim.


yzomandias
23. 02. 2020
Dát tip

Nejsem cizinec. Mohl/a jste si všimnout, kdyby jste se trošku aspoň zamyslel/a, že báseň je parte starých básníků. Ano jedná se o velice neaktuální téma, které by se hodilo spíše na konec 19. století, ale proč psát aktuální poezie? Je o tom pozie? Aby jsme psali ji co nejaktuálněji? Lyrickou poezii píšeme, tak jak se cítíme. Když se budu cítít, tak že budu vychvalovat všechny krásy světa, tak si napíšu poetistickou báseň a sice už nežijeme v době Seiferta, Nezvala a raného Halase, kterým se shora nařizoval tatíček Karel Teige, jak mají psát. Ale dovedu si představit, že poetistická báseň, kdyby byla dobrá, by měla ohlasy i teď. Také jsem si dovedl představit, že když to dám na nějaký literární server, kde se píší básně, tak to někdo pochopí, ale jde vidět, že tady nikdo nechápe vůbec nic a kdybych tady napsal něco z Apollinaira, tak by mu tady polovina ''básníků'' napsala : Kde jsou čárky? Myslím si, že je tady úplně zbytečné vysvětlovat Marinettiho myšlenku osvobozených slov, protože by ji tady nikdo nepochopil a místo toho by napsal další haiku o tom, jak kocourek leží na oknu a spokojeně si pobrukuje. Do toho mu další 4 ''básníci'' napíší, jak si jejich kocourek na chalupě taky spokojeně pobrukuje. Krok kupředu zpátky k té zastaralé češtině. Lyrický subjekt v básni popisuje smrt starého básnika a jak vidíte tak v poslední větě je napsáno, že se nový básník narodil. Starý básník se bez té múzy, emocí, vázaných veršů, knižních až zastaralých výrazů, neobejde, proto v básni lyrický subjekt říká o tom jak pomalu zabijí básníka. Jestli vám nedošlo, tak lyrický subjekt je vetšinová společnost, která ve všech odvětvích určuje, co se píše a co ne. Souhrně, většinová společnost popisuje zabití starého básníka, který nepíše verše, ale už odstavce, jak můžeme vidět úplně dole. V poslední větě tak popisuje zrod nového básníka z prózy. Bez prózy by jsme neměli tady tu poezii v takové míře neměli. Lidé jsou z uzavřené prózy unavení, a proto se sklánějí k poezii. Taky nemám ještě dokončené základní vzdělání, a proto mám bordel v pravopisu, a taky se někdy přepíšu. Zkráceně neposlal jsem to tady, aby jste mi hodnotili pravopis, ale aby jste mi řekli, co třeba do básně dodat a jak rozšířit ideu, jelikož to většina z vás ''básníků'' nepochopilo, tak budu muset žádat o rozšíření myšlenky někde jinde. Jak jde podle vaší ''kritiky'' vidět, tak o historii poezie nevíte absolutně nic. To stejné o teorii literatury. Doufám, že jsem vám dobře oponoval. Jste spokojen/a? 


Alenakar
21. 02. 2020
Dát tip

Nejsem sice učitelkou češtiny, ale zdá se mi, že ty bys kurz češtiny opravdu potřeboval. Připadáš mi jako nějaký cizinec, který se učí česky podle sto padesát let starých básnických sbírek a ještě se od těch mrtvých básníků nic nenaučil.

Zajímalo by mě tedy, jakým jazykem jsi schopen komunikovat v diskusi. Já tvrdím opak toho, co ty ve svém "díle" : pozie bez emocí může existovat docela dobře a taky existuje a "básník" jako ty se zabíjí sám už tím, že vůbec něco napíše.

Nemyslím to ve zlém. Zkus mi věcně oponovat a nemusí to být ve verších. Zajímá mě, jak si poradíš s češtinou.


Schwalbe
17. 02. 2020
Dát tip Gora, frantisek1971

Určitě ne Básník co... ale Básník, který... nebo Básník, jenž...


Farina
17. 02. 2020
Dát tip

"Bez šrámů dobré poezie nebýti!",

pravil massa Bob v devatenáctém století.


yzomandias
17. 02. 2020
Dát tip

Zkuste to trošku více rozvést


yzomandias
17. 02. 2020
Dát tip

Nevím co vám přijde jako provokace


Josephina
17. 02. 2020
Dát tip

:-) provokateur?


Pomerančová
17. 02. 2020
Dát tip yzomandias, Gora, frantisek1971, Karpatský knihomoľ

Jako učitel češtiny bych měla problém už s tvarem "by jste". Na to pozor, "byste" je správně.Jinak je to psáno dosti šroubovaně, šla bych do civilnějšího projevu, blíž k obvyklému projevu. Poezii nedělá nepřirozený slovosled a knižní výrazy.

Příklad:

Tazál si se sebe sám -- na tom jazyk klopýtá a drhne,co třeba sám sebe ses ptal?

Bez šrámů dobré poezie nebýti  - tohle opravu nedává smysl

K obsahu se nebudu vyjadřovat, neznám zadání. Snad jen:

Básník co k papíru mluví

Prostě a přímo,

bez citu a zabarvení

to na mě působí, že nevím, co čtu. Jsou různé druhy básní , některé vázané, něteré ve volném verši - i prostě a přímo napsaná báseň může být plná citu - ale asi myslíš něco jiného, možná chceš řict, že nákupní seznam není poezie (no ale, správně recitovaný... ostatně v jedné Magorově básni autor mluví o tom, že jeho žena koupila x rohlíků a dvoje cigarety - a je to poezie.

To jen tak na okraj.Téma mi přijde hodně težké, není nové a forma není dobrá. Zkus to napsat víc jak se vyjadřuješ ty, můžeš-li :-)

 

A jedna blbůstka pro odlehčení:

Jak zabít básníka?

Tak to se neříká -

bez básníků totiž

byla by tu potíž:

strašně nudný

byl by svět.

Dej básníkovi třeba...

třeba hořčici a párek

A on ti vrátí zpět

písmenkový dárek

(možná...)


Norsko 1
17. 02. 2020
Dát tip yzomandias

To jsou bláboly. To tě učej ve škole?


lawenderr
17. 02. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

Z imaginárního pohledu učitele češtiny by neprošla už  věta

Bez šrámů dobré poezie nebýti

Z pohledu veršotepky tápu také ... jakože básník nemůže být bez šrámů dobré poezie? Nebo dobrá poezie nemůže být bez šrámů?

Zkus si to nechat týden odležet a pak se k tomu vrať, schválně ... :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru