Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zápisky zrání / Myškinův problém - předznamenání

20. 02. 2020
5
8
599
Autor
PierreNovak

Ukázka z románu, který si lze objednat na adrese bit.ly/KupMyskina nebo na Dobrovském.

Nota bene: "Tento text vznikl jako kupa nápadů. Polovina věcí je vymyšlených, druhá polovina stylizovaných."

Autor

Z Á P I S K Y  Z R Á N Í  / 

        M Y Š K I N Ů V  P R O B L É M

 

 

 

Co předchází, je více příčinou než to, co následuje.
Aristoteles

+

Klec vyšla hledat ptáka.
Franz Kafka

=

Život je otázkou zasvěcení.

  

ČÁST PRVNÍ

 

Zasvěcení se nekonalo. Vyšel jsem ze dveří, jako by mě právě vyhodili z nějakého kutlochu, a celý mátožný se posadil ke studentům, kteří vyzvídali, co se za nimi odehrálo. Po dlouhé diskusi mi dali dvojku. — Máte to mezi jedničkou a dvojkou, tak to prosím berte jako lepší dvojku, oznámil mi blahosklonně předseda komise, pak mi podali ruku zbylí dva přísedící — jindy sarkastický doktor se přitom zbaběle díval do země. Odseděl jsem si před nimi svoje a tím to hasne: deset let akademické kariéry, která by se dala shrnout pod dojem neurčitosti. Zřejmě jsem nakonec čekal víc než jen bichlovací drezuru, kdy stejně nezáleží na tom, co máte z teorie načteno, protože je vhodné se středoškolsky držet tématu. 

Probíráme to ještě u oběda se dvěma spolužačkami, které jsou z nižšího ročníku, takže se moc neznáme. Bruneta ke mně upíná svou pozornost, protože ve mně shodou okolností našla spojence. Protřelého mazáka, který si může dovolit brát některé věci s nadhledem a v příhodnou chvíli vykázat všechny do patřičných mezí. (Jenže to se plete, protože mi na vědění záleží.) Na rozdíl od druhé spolužačky, která si to nemyslí: pohledná blondýna, která jako by vypadla z obálky dívčího časopisu, se flegmaticky opírá rukou o stůl a jazykem si honí piercing na rtu, levituje bůhví kde. Příjemně si povídáme ještě půl hodiny, aspoň do doby, než s prominutím udělám něco, čím obě spolehlivě odradím: Napiju se, bublinky mi prošumí před očima. Ruku si dávám před pusu, jak popadám dech, ale už je pozdě. Spolužačky náhle pátrají pohledem po zemi, jako bych způsobil největší faux pas, a to jsem se přitom jenom zakuckal. Chci vstát, abych to nějak vyřešil, ale situace se naneštěstí podivně, až fantasticky vystupňuje. Zrudnu, jak se mi krev narhne do hlavy. Udělá se mi psychicky nevolno, spustí se ve mně vnitřní zmatek, jako by mi to všechno najednou došlo...


8 názorů

PierreNovak
20. 11. 2020
Dát tip

Danke za tip


PierreNovak
15. 11. 2020
Dát tip

Díky, díky.


Zajímavý začátek, podívám se, co bude dál.


PierreNovak
24. 02. 2020
Dát tip

Tak to se ti bude určitě líbit i další část :o))

Díky! 


AFRODITA
24. 02. 2020
Dát tip PierreNovak

Jeee, to je pěkný,  moc jsem se pobavila a hlavně proto,  že jsem docela nedávno před podobnou porotou seděla,  ale já prožívala vztek za tu dvojku.  Tohle znělo s nadhledem.:)) * Af.


PierreNovak
21. 02. 2020
Dát tip

Diky za tip. Tohle je uplny zacatek vypraveni a vlastne i jeho konec. Vlozil jsem ho zpetne s antedataci. Pardon:-) 


Gora
21. 02. 2020
Dát tip

Předznamenání jsem zaznamenala až nyní... možná by nebylo na škodu, kdybys jednotlivé části delšího textu nějak očísloval, aby čtenář věděl.

Jinak zde asi k nějaké hlubší kritice dojít nemůže, moc nerozumím, jak děj souvisí s prací kustoda, jak o tom píšeš v další části... jestli tohle je moment, kdy vypravěče /hrdinu/ vyrazili ze školy.

Neříká se BIFLOVAT /máš biCHlovací.../?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru