Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední den mezi ploty

23. 02. 2020
6
4
498
Autor
supizmus

Tématické dny - den mezi ploty

   Byl jarní den. Slunce se pomalu sklánělo k západu, ovzduším vál chladný vánek. Potoky, posílené o tající sníh z okolí pramenů, divoce proudily krajinou, na stromech se objevovaly první květy, tráva se barvila den ode dne sytější zelení.

    Vracel se po práci na ubikaci. Unavený, zničený, hladový, prázdný. Jak dlouho ještě? Spolu s ostatními se pomalu ukládal ke spánku, když se otevřely dveře a mezi jiným zaznělo i jeho jméno. Přesně věděl, co nastává. Poslední den tady, mezi ploty. Vrací se domů.

    Když vyšel ven, svítilo už na obloze tisíce hvězd. Vzpoměl si, jak na ně kdysi o jarních večer hledívali spolu se Sárou. "Čeká na mě ještě? A je tam, kam se právě vracím? A mám se vlastně kam vracet? Existuje vlastně Bůh, když už několik měsíců existuji tady?"

   Pln otázek došel na místo. Zaznělo rázné "Halt!", ozvalo se několik výstřelů a všechny otázky rázem získaly svou odpověď. Poslední den mezi ploty skončil bez poezie, v návratu domů z vyhnanství života. Vyhnanství jménem Ausschwitz. 

   Byla jarní noc, na jasné obloze zářily hvězdy, ovzduším vál chladný vánek. Potoky, posílené o tající sníh z okolí pramenů divoce proudily krajinou, na stromech se objevovaly první květy, tráva se barvila den ode dne sytější zelení. A všude vůkol gradovala válka...


4 názory

zvedavec
24. 02. 2020
Dát tip

Tip - otázky, ktoré sa týkajú každého z nás - vsadené - medzi ploty

aj tu sú ploty, ale iné


K3
23. 02. 2020
Dát tip

Dobře ztvárněné.


vesuvanka
23. 02. 2020
Dát tip

Pěkně napsané, zaujal mě kontrast probouzejícího se života v přírodě a vrcholící války, která životy brala... TIP


Gora
23. 02. 2020
Dát tip

Supíku, tohle je moc pěkné. Vzhledem k nedlouhému textu a jeho naléhavosti netřeba něco "kritizovat", jen za mne - zásah do černého.

Děkuji za příspěvek do soutěže Tématický den.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru