Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

IN, NEBO OUT?

01. 03. 2020
7
7
612
Autor
zeleda

Drobná úvaha o směřování naší dnešní společnosti. Nemám rád totality, ať už jsou nalevo, nebo napravo. Raději se ohlédnu zpátky, na některé úseky svého života. 

 Přecitlivělost není příliš běžné slovo. Ale zato má celé množství významů. Když ho nazveme alergií, tak nám bude určitě bližší. Slovo alergie v  českém jazyce už dávno zdomácnělo. Ono těch cizích slov v  našem jazyce zdomácnělo daleko víc, ale většina z nich zcela zbytečně a jdou mi spíše na nervy. Ale co byste mohli chtít od staříka. Zkrátka, nejsem už moderní. Nejsem in, jak se dnes s oblibou říká. 

Tak například, kdo je alergický na stearan hořečnatý, tak si postupně znepřátelí všechny lékárníky ve městě. 90 % léků totiž stearan hořečnatý obsahuje. A každý lékárník se okamžitě stává alergickým na neodbytné pacienty, kvůli kterým musí hledat v lékopisech nějaký jiný lék, který zmíněný stearan neobsahuje a který bude tomu vlezlému alergickému pacientu vyhovovat.

Když mi bylo mezi patnácti a osmnácti, tak jsem byl alergický na kluky, kteří balili jednu holku za druhou. Já to neuměl. Ale to byla spíš závist než alergie. A všichni ve třídě jsme byli alergičtí na gymnaziálního profesora Kohouta, který nám při každé hodině dějepisu říkal, že cítí zápach našich zahnívajících mozků.

Když mi bylo dvacet, tak jsem byl alergický na asistenta Zacha na plzeňské fakultě, který nám na semináři matematické analýzy říkával, jestli už víme, co budeme dělat, až nás vyhodí od zkoušek.

Každý z nás je na něco alergický. Na léky nebo na někoho, nebo jednoduše na něco. Kéž by to byl jen stearan. Když to řeknu velmi slušně, tak v současnosti jsem hodně přecitlivělý na většinu politiků. A také na jednu příjmovou položku na běžném účtu, kde jako odesilatel figuruje Česká správa sociálního zabezpečení. Nevím, jak ten pocit nazvat decentně. To ale už není jen alergie. Pokud bych to měl správně definovat, musel bych to slovo vytečkovat.

Ne vždy se člověk zcela identifikuje s  tím, co se momentálně děje. Občas těžce vnímá problémy, které život přináší, má smutek na duši a špatně se s tím vyrovnává.  Proto podvědomě hledá dobu, kdy tyto trable neměl, kdy byl alergický třeba jen na asistenta Zacha, ale mohl to bohatě kompenzovat příjemným večerem s přáteli nebo schůzkou s  děvčetem, nebo nějakým úspěchem v zaměstnání. Říká se tomu obvykle vzpomínání. Retro. Návraty.

Ne každý má ale rád tyto pohledy zpět. A tak je na každé takové retro alergický. Dívá se nejraději upřeně vpřed, k těm pomyslným světlým zítřkům, které má každá historická doba.  I ta naše. Takový člověk je -in-.

Mne ovšem žádné světlé zítřky nezajímají.  Jsem na ně už starý a alergický. A jsem taky alergický na ty, co mi tuto mou alergii chtějí vzít. Na ty, co jsou alergičtí jen proto, že já jsem -out- a oni chtějí, abych byl -in-.  Nechte mne zkrátka být -out-.  Jsem na to hrdý.

 

* * *

 

 


7 názorů

lastgasp
05. 03. 2020
Dát tip

Je to pěkný. Já místo tečkování každý měsíc pískám. Přijde to na stejno. Bezva pojednání.


Jarodějka
02. 03. 2020
Dát tip

Pěkná úvaha. Jen maličkost.. Hledat v lékopisech lék, který stearan neobsahuje, je trochu neznalost lékopisu.

Každopádně, mně dílko sedlo, jsem out-doorová ;o)


zeleda
01. 03. 2020
Dát tip

Jardo, mrzí mě, že jsi nepochopil tu mírnou nadsázku. To, že jsi in, tě jen šlechtí. Otázkou je, co si pod tím in kdo představuje. Je to příliš široký pojem. Ono to není jen vztahem k politice. Mohu tě ujistit, že v určitých životních aktivitách jsem in až moc. In a out dnes symbolizují spíš určité životní postoje, netýká se to ani tak běžného života. Mám na toto téma ještě jednu glosu, ale raději ji už dávat nebudu. 

Romane, neboj, odpověď tobě je už obsažena v komentáři k Jardovi. 

Fusky, byť jsi krásně mlád, tvůj komentář mě potěšil. 

jano, díky za návštěvu. 


vesuvanka
01. 03. 2020
Dát tip

Honzo, díky za pěknou a zajímavou úvahu. Kdybych se měla zamyslet nad tím, na co jsem alergická už od dětství, co přímo nenávidím, je spěch. Jsem od přírody pomalejší, a tak pokud to bylo možné, spěchu se vyhýbala, a snažila se nedělat nic na poslední chvíli. Vzpomínám, jak se kumulovala  práce v redakci, když mi redaktoři dávali materiály k psaní koncem měsíce nebo kvartálu (byla jsem písařka), a pak byl fofr to stihnout. A tak jsem obcházela (slušnou formou honila) redaktory, aby mi dávali psaní už v průběhu měsíce. Vyplatilo se to. Zvykli si a nosili mi práci včas, takže konce měsíců a kvartálů byly bez stresu.


revírník
01. 03. 2020
Dát tip Gora

A není to škoda, být v tak nízkém věku jenom out? To já jsem o hromadu let starší a myslím si, že jsem furt docela in.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru