Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tvůj dům je příliš malý

Výběr: egil, Karpatský knihomoľ
05. 03. 2020
22
33
1733
Autor
Rivka

Tvůj dům je příliš malý

pro nás dva.

Tak tedy na zápraží:

roste tu

svlačec, náprstník a tráva

Panna Maria

Jenom se neohlížet. V západu slunce přičinlivě rezne

monstrance sečky:

Trendemuposledníchsecíchstrojůjsouspeciálnívýsevníkotoučekterémajívsoběbuďotvorynebolopat
kyovelikostiprávějednohozrnaKotoučseběhemsetíotáčíazjednésvéstranyvynášísemenonadruhou
kdeho"upustí"dosemenovodukterýmputujepřímoksecíbotce.

- Pustím ti Vltavu

- Pusť radši moře...

 

a nalij mi, než půjdu

 


33 názorů

Dales
30. 05. 2021
Dát tip

Panna Maria : slzy?


Luzz
29. 05. 2021
Dát tip

panna maria taky roste na zápraží? nějak si nedokážu vyložit, kde se tam tak najednou vzala... vedle těch bylin... lilie?

většinou se mi takto rozkouskované texty dál rozpadají, působí na mě jako soubor izolovaných obrazů... chybí mi nějaká linka, nit... něco, čeho bych se chytla... anebo mi chybí pojivo... ale tady mi to tak nevadí... a vlastně se mi to jako celek (nevím proč) líbí.

 


vulpecula
25. 04. 2020
Dát tip

Jako vždy, dobře zaseto... Děkuji


B.Ezejmenij
26. 03. 2020
Dát tip

moře*


Ramona
18. 03. 2020
Dát tip

Zaslechla jsem to totiž v kázání z Vatikánu. Zdá se mi, že to tak není. 

Dnes jsem se vzdálila od minulých úvah. Zbývá už jen Immaculata a její matka, hlavně záhada, kterou Marie nosila pod srdcem. Ale v Novém zákoně mi chybí to nejdůležitější. Říká se, že matka je vždy jistá, že :-)

 

 


Rivka
17. 03. 2020
Dát tip

Snad ani ne... Aspoň doufám :) 


Ramona
17. 03. 2020
Dát tip

Rivko, prosím, dovol mi ještě jednu otázku (poslední). Ptám se s malou dávkou digoxinu v žilách ;-)

Nenaslouchá-li člověk Božímu Slovu, jeho srdce se zatvrzuje?


Rivka
17. 03. 2020
Dát tip asrar

Nenene, já do téhle pasti nespadnu :)) Řeknu jen tolik: vzpírá-li se text interpretaci, jdi jinými cestami :) Není jedna správná... stejně jako digitalis je záchrana i smrt. (A k jiným autorům tentokrát neodbíhám, kupodivu. Většinou to dělávám, že si jako bonbónky na zlý časy do textů schovávám odkazy někam jinam, aby je nikdo nenašel, ale zrovna tady žádná sladkost nejni.) Ale víc už fakt neřeknu, to by nebyla žádná hra :)


Ramona
17. 03. 2020
Dát tip

Tak i dnes se sem vracím :-) Ano, pořád mi hlavou vrtá ten náprstník. Proč tam je? teď v době pandemie a respiračního selhání. Pohrávala jsem si se žlutým viděním (nákaza z Číny) při jeho předávkování. Porucha barevného vnímání mě zavedla až k van Goghovi, který své ucho zanesl do nevěstince (Svět nenaslouchá Božímu Slovu?) 

Slyším v textu i malířova poslední slova

„La tristesse durera toujours“ - „Smutek potrvá navždy“ 

Dokonce jsem si vzala lupu a na jeho obrazu (Havrani nad obilným polem) jsem hledala monstranci sečky. Rivko, Ty mě trápíš! :-)

V noci jsem studovala vlastnosti těžkých kovů v jeho barvách. Asi si naliju likér z pelyňku, anýzu a fenyklu, než zešílím. Egil mě rozesmál :))


Rivka
17. 03. 2020
Dát tip

:)


egil
17. 03. 2020
Dát tip

A jó, je tam sečka... Tak aspoň že jsem v rámci své digitální slepoty zůstal na zahradě - a neudělal z toho třeba monstranci bečky nebo kešky či tak něco. :-)


Ramona
15. 03. 2020
Dát tip egil

Stejně jako Egil, jsem tady zas. Nebyla tam sekačka, ale sečka. Ale možná by se i ta sekačka hodila na fragmentaci textu ;-) Vystihuje báseň dny zúčtování, kdy nebude čas se ohlížet? Nevím, Rivko, jestli jsem pochopila závěr. Moře, protože zůstala stát Lotova žena?

 

Smysl mi dává plevel i travnaté pastviny pro ovce, ale náprstník? Vztyčený Boží prst, nebo identifikace křesťanů od pohanů?


Rivka
13. 03. 2020
Dát tip

Inu, jak už řečeno výše, vždy záleží na čtenáři :)


Zbora
13. 03. 2020
Dát tip

No právě, není, tak to udělám aspoň bez mezer s nadějí, že to tu nezajímavost nějak ozvláštní... žel nestalo se, aspoň tak mi to teda připadá :)


Rivka
13. 03. 2020
Dát tip

(I když teda nevím nevím, jestli zrovna popis fungování výsevního kotouče se dá zařadit do kategorie "zajímavé". Ale tak lidé jsou různí...)


Rivka
13. 03. 2020
Dát tip

Anebo tak:)


Zbora
13. 03. 2020
Dát tip

Báseň je působivá. Perfektní finále. Ta pasáž slitá kurzívou mi ale připadá jakože: chtěla jsem to za každou cenu udělat zajímavé, ale nic zajímavého mě nenapadlo, tak aspoň takhle...


Danny
10. 03. 2020
Dát tip

btw, napadlo mě: "dům Tvého Otce má mnoho příbytků, ale pro mě je příliš malý" :)


Rivka
08. 03. 2020
Dát tip

Počkej, vyleštím svou křišťálovou kouli...


Danny
08. 03. 2020
Dát tip

Rivko, ještě jsem se chtěl zeptat, je tato báseň ojedinělý "jev", nebo se hodláš vrátit na Písmáka a psát sem třeba pravidelněji i něco dalšího?


Rivka
08. 03. 2020
Dát tip asrar

Danny: We are doomed.

Egil: Čteš! Vlastně  je to jedna velká past. A nevzpírá-li se text interpretaci, tedy proč ne o víře? Vrostlá v něm je, jak už tak v některých krajinách bývá...

Majaks: To přece záleží na čtenáři :) Někde se zastavíme, někde listujeme... Já nemám moc ráda sebe-interpretace, omezují variabilnost čtení. Není jeden správný výklad, ani já ho neznám. Můžu jen re-interpretovat, jaké záměry v tom byly, ale proč? Není to návod na pračku, nevytopíme sousedy, když v tom najdeme to svoje. Třeba je to vtip. Nebo otisk skutečnosti. Nebo jediná modlitba, kterou by přijal. Kdo ví?


egil
08. 03. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ, agáta5

Vracím se už asi počtvrtý - a pokaždý říkám: Buď ve střehu, než něco napíšeš. To nemůže být jen tak, ta tam jistě někde nechala jednu až několik pastí na čtenáře. Jindy si prostě říkám, že by skutečně "víra"? Religiózní motivy v textu prostě jsou (tráva Panna Maria a "monstrance sekačky" - což je mimochodem super obraz -). Jindy si zase říkám, jak je to všechno prohnětené, že jeden dům-Ty nestačí.

(Moc se mi - vedle sekačkové liturgie - past/nepast líbí závěr.)

Ať je to tak nebo tak - líbí; a

zdravím! :-)


Danny
06. 03. 2020
Dát tip

A doom?


Rivka
06. 03. 2020
Dát tip

onaline: Nebyl, ale moc se mi líbí způsob, jakým uvažuješ :)

 

Helen Zaurak: Díky :)


Tvůj minipříběh má zvláštní atmosféru; moc se mi líbí zpracování.


onaline
05. 03. 2020
Dát tip

nečetlo se to snadno, nebyl tam rulík, místo náprstníku?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru