Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracen

11. 03. 2020
2
5
490
Autor
Prince

Ztracen v bouři, 

- Písečný sen

Srdce se bouří, 

- Noc vypíná den

 

V prázdnotě svítá, 

- Utíkám dál

Temnota skýtá, 

- Prostorný sál

 

Tanec v myšlenkách, 

- Platonická láska

Nehynoucí deprese, 

- Prohraná sázka

 

Chladný vánek, 

- Poslední vzdech

Věčný spánek, 

- Smrt na zádech

 

Bloudí tmou, 

- Třese se

Pošeptej mu, 

- že najde se.


5 názorů

Prince...souhlasím s Karpatským.....ve volném verši jsi více svobodný......nesvazuje tě rým k vyjádření myšlenky.....tím nechci říct abys opustil verš vázaný......( já ho například vůbec neumím)...za myšlenku TIIP


Schwalbe
11. 03. 2020
Dát tip

Vázaný verš bych neopouštěl, spíše bych zkusil hledat jiné rýmy, vždyť český jazyk je tak bohatý...


Prince
11. 03. 2020
Dát tip

Diky, zapracuju na tom :) 


Karpatský knihomoľ
11. 03. 2020
Dát tip Zbora, atkij

Prince, údajne jedným z dôvodov, prečo francúzsky píšúci básnici prestali používať rým bolo to, že ak niekto mal v básni rýmovú dvojicu, ktorú už predtým použil niekto iný, bralo sa to ako kopírovanie či ako čiastočné plagiátorstvo. A keďže francúzština má obmedzený počet rýmových dvojíc, jedného dňa sa možnosti vyčerpali. Pokiaľ viem, v našom jazykovom prostredí sa to neberie tak prísne, ale ak je niečo cez čiaru, tak to je používanie gramatických rýmov, teda použitie dvoch slov, ktoré sú z rovnakého slovného druhu (napr. podstatné meno), v rovnakom čísle, v rovnakom páde. Sú to tzv. lacné začiatočnícke rýmy, ktoré skôr kazia umelecký dojem. Takých rýmov je v tejto básni požehnane: sen/den, svítá/skýtá, láska/sázka, vánek/spánek, třese se/najde se. To už skôr siahni po voľnejších formách a kašli na rýmovanie.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru