Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Balijské cestoviny 1) Candidasa

Výběr: atkij
15. 03. 2020
20
33
1665

Ano, je to moc dlouhé, proto na pokračování.

1) Candidasa

2) Potápění

3) Sidemen

4) Balijci jedí rýži

5) Na túru k Baturu

6) Durian

7) Balijské mrzutosti

8) Balijci jsou věřící

9) Ubud

10) Chuť Bali

11) Bali ze sedadla skútru

12) Sanur

Balijské cestoviny

1) Candidasa

Candidasa (vyslovujte Chandi-dasa) je ospalé městečko na jihovýchodním pobřeží ostrova Bali. K jeho dominantám patří chrám bohyně plodnosti Hariti, kalný rybník plný lotosů a přejetá kočka u směnárny s tak neuvěřitelně skvělým kurzem indonéské rupie vůči euru, že neodoláváme a jdeme si rovnou vyměnit něco peněz. Pan směnárník se dlouho mazlí s nabízenými eurobankovkami, hladí je, rovná skrčené rožky, prohlíží papír proti světlu, prosvěcuje speciální UV lampičkou, pokouší se nehtem vydloubnout ochranný proužek a do omrzení se baví tím, jak se nepatrným pootočením mění hologram na medailonu ze speciální folie. Ve chvíli, kdy i jemu samotnému to začíná být trapné a seznává, že eura už nejspíš pravější nebudou, začíná pomalu a neochotně sázet na pult rupie, následkem čehož se z evropských nuzot proměňujeme v balijské milionáře a jdeme se ubytovat.

D'Tunjung Resort se nachází v klidné části letoviska mimo hlavní silnici. Zabydlujeme se v dřevěných bungalovech rozmístěných v pečlivě udržované zahradě. Pokoje jsou čisté, klimatizované, zařízené ve vesnickém stylu s úsporným osvětlením, úsporným vybavením a krásně provoněné plísní. Terasa s výhledem na bazén, bazén s výhledem na moře. Koupelna je v zahrádce za domem. Pravda, vanu a WC ještě kryje stříška, ale sprchu už jen palma a nějaká liána. Podlaha je poseta drobnými oblázky, stěny porostlé girlandami exotických květin. Je to velmi romantické, protože můžete pod hvězdnou oblohou obklopeni kvetoucí džunglí sedět ve vaně a přitom být stále v intimním kontaktu s partnerkou, která těsně vedle vás sedí na záchodě. Umyvadlo je vybaveno jen jedním kohoutkem. Teče pouze studená. Po nějakém čase se ukazuje, že vlastně pouze teplá. V bazénu je rovněž pouze teplá. V moři, co jste čekali, zase teplá. Mořská voda má stabilně svých pětatřicet stupňů a tak se raději vracím do koupelny, protože studená sprcha má jenom třicet. Převlékám se a spěchám do jídelny v naději, že si dám pivo. Ááách, studené! 

V minulosti byla Candidasa tradiční a klidnou rybářskou vesničkou. Nekontrolovaný rozvoj turismu v sedmdesátých letech ale nastartoval hlad po výstavbě nových hotelů a budovatele nenapadlo nic lepšího, než těžit materiál z moře. Takto sice zničili úchvatný korálový útes s bohatým podmořským životem a veškerý písek z nechráněných pláží záhy pohltilo moře, ale stavební materiál je nestál skoro nic. A to se vyplatí, že. Když už se zdálo, že začneme nostalgicky vzpomínat na loňskou dovolenou na Zlatých pískách v Bulharsku, nabídl nám průvodce výlet na jednu z mála pláží, která si ještě zachovala původní kouzlo. Přezdívá se jí White beach, Virgin beach nebo taky White sand beach, balijsky Pasir Putih. „Hotely, vily, penziony, chaty, apartmány ani jiné turistické ubytovny tady neuvidíte, místo je jako stvořené k rozjímání pro milovníky klidu a samoty,“ dozvídáme se cestou.

Na místě nás vítá několik stovek milců samoty i s vřeštícími haranty, domácími mazlíčky a o klid se jim stará armáda dotěrných prodavačů cetek, plážových masérů a naháněčů do přilehlých restaurací a stánků s občerstvením. Pláž, i když není tak úplně panenská a bílá, je přinejmenším písečná a přiměřeně čistá. Žádné chaluhy ani kameny na dně. Opravdový ráj na zemi. A ty vlny! Ty krásné obrovské vlny, které znám pouze z filmů o surfování, to prostě musím… A víc už si nepamatuju. Hned první vlna se zlomyslně zlomila přímo nad mojí hlavou, švihla se mnou do písku, vyrazila mi dech a několik nekonečných vteřin smýkala mým bezduchým tělem po dně. Tak důkladná masáž s peelingem by mě v salónu přišla aspoň na tisíc korun. Přežvýkán a vyplivnut živlem na mělčinu snažím se k břehu dokulhat ladně a elegantně. Nenápadně vysypávám písek z plavek, z očí, uší a pusy, kontroluju sedřený loket a padám polomrtvý na lehátko s myšlenkou, že do těch vln mě už v životě nikdo nedostane. Už chápu, proč se Balijci koupání vyhýbají a věří tomu, že v moři je zlo a žijí v něm duchové. Od této chvíle se budu kochat pouze půvabem dámských křivek, kterých je kam až oko… A sakra, nemám brýle! Tak to ne. Oceán mi sebral brýle, já mu taky něco vezmu, říkám si v duchu a nahlas přemlouvám ostatní dobrodružnice, aby si se mnou daly k obědu mořské plody. 

Personál plážového warungu je milý, usměvavý a hned přináší na tácku cosi, co vzhledem k velikosti a ceně musí být nesmírně vzácnou akvarijní rybkou. Tak si objednáváme ještě tři a kopec rýže k tomu. Popíjíme pivo Bintang, před lokálem hraje jakýsi stařík na rindik (balijský tradiční bicí nástroj z bambusu připomínající xylofon) a vrací nás tak do doby, kdy byly děti malé, vytáhly si z kredence vařečky a hrnce a vydržely nám tím drásat nervy celé odpoledne. Marcela k němu přistupuje a nabízí hudebníkovi dva tisíce rupií, když jí zahraje něco od skupiny Metallica nebo tři tisíce, když toho na půl hodiny nechá. Mezi tím přichází znovu usměvavá číšnice s pivem a dotazem, co si dáme k jídlu. Snažíme se jí všemi jazyky, i končetinami co jich jen ovládáme vysvětlit, že už máme objednáno. Vypadá to jako nácvik plaveckých stylů na souši a já nechápu jak někdo, s tak závažnou poruchou krátkodobé paměti, může pracovat v pohostinství. Kroutím hlavou, ťukám si na čelo a najednou to přišlo: „Kde máš brýle?“ táže se mě manželka. I když mi bylo jasné, že tato situace dříve či později nastane, překvapila mě. S patosem ukazuji nahým prstem k běsnícímu příboji a truchlivě pronáším: „Tam!“ Žena, hlasu nevydavši, zatíná zuby a svírá rty tak pevně, že na chvilku připomíná makrelu. „Oh, saya sudah tahu!“ upomíná se náhle slečna číšnice na objednávku a odbíhá s úsměvem zpátky do kuchyně.

Všichni jsou spokojení, jenom já smutně mžourám krátkozrakýma očima, protože od teď už budu vnímat krásy ostrova bohů jen v hrubých obrysech.

*


33 názorů

Diana
30. 05. 2020
Dát tip

Paráda! :-)))


Holubi se vracejí. ☺


Alegna
27. 04. 2020
Dát tip

:-) ano, pravda, je milé vidět staré přátele a tak mám radost, že ses vrátil...taky jsem nějakou dobu pauzírovala


On to vlastně není ani cestopis ani fejeton, spíš takový pohled na exotickou zemi očima fejetonisty. Bali je už docela hodně turistické, takže to opravdové nečekané dobrodružství si užijete v okamžik, kdy vám v nevhodnou chvíli dojde benzín nebo píchnete kolo. Většině problémů se dá předejít, když si zapamatujete, že vychlazené pivo se řekne DINGIN, velké BESAR a malé KECIL.


Lakrov
20. 04. 2020
Dát tip

Je to vtipně napsaný cestopis, z něhož se čtenář zábavnou formou dozvídá to, co by v turistických průvodcích hledal marně. Těším se na pokračování. Tip.


Iren
19. 04. 2020
Dát tip

Poutavé, chytré, vtipné. Bravurní styl.


bixley
13. 04. 2020
Dát tip

Krásná reportáž a velice vtipně napsaná. Na Bali jsem nikdy nebyla, takže pro mě vše nové a zajímavé. T.


Gora
01. 04. 2020
Dát tip

Děkuji. avi


Ovšem že můžeš. Bude mi ctí.


Gora
01. 04. 2020
Dát tip

Květoni, mohu nominovat I. díl tvého "cestopisu" do Prózy měsíce? Díky za odpověď.


8hanka
30. 03. 2020
Dát tip

Květoni, potešil si... a to nevieš, ako rada Ťa vidím, či skôr konečne čítam ja...

Ty nikdy nesklameš, v týchto dňoch som obzvlášť  rada, že ešte stále je niekto , kto vyvolá smiech, úsmev, navodí obraz raja na Zemi...

 


8hanko, moc rád tě tu vidím a doufám, že tě pokračováním příliš nezklamu.


8hanka
30. 03. 2020
Dát tip

konečne som sa dostala k pôvabnému dielku, chcela som si "nahrabať" viacero častí a čítať naraz,  jedna človeku len narobí chute a  nechá ho hladného...

som nosič okuliarov, preto nechápem, prečo si si bral do rozbúreného mora dioptrické okuliare...mne osobne na mojich vadí každá škvrnka, tobôž celé more...

P.S.:keď nevieš či stáť a či nestáť, sadni si...

***************

hurá na ďalšiu časť


per_zay
20. 03. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Tato možnost je jakýsi pozůstatek kdysi velmi rozporuplného písmáka, kdy zde bylo takových anomálií více:)

Takže pro nerozhodné je možné mít možnost se rozhodnout, jestli čtenář chce zanechat hlubší kritiku či nikoliv.

Jen přijmout pak musíš výběr čtenáře :D


Květoň Zahájský
17. 03. 2020
Dát tip kouzelná_květinka

Mně se velice líbí, že je možné kombinovat některé vzájemně se vylučující funkce. Jako např. - Autor stojí o hlubší kritiku a Autor nestojí o hlubší kritiku. Pracovně jsem tento systém nazval - Chytrá horákyně a příležitostně, jsa od přirození značně nerozhodným, této duchaplné možnosti využívám.


Jejda, se mi zase cosi povedlo:-) to bude asi mobilem:-)

A stále mě baví, že autor nestojí a stojí zároveň o hlubší kritiku:-)


Aleg - tobě děkuji obzvlášť. Už jsem se tu dlouho neobjevil a je milé vidět staré přátele.


Lastgasp - jsem potěšen.


Květinko, mám tomu dvojitému komentáři rozumět tak, že opakování je matkou moudrosti, že jo? Tak děkuji dvakrát.


lastgasp
17. 03. 2020
Dát tip

To mě baví. Zkušeně a s vtipem napsaný příběh z cestování po exotickém prostředí. Tipuji.


:-) i s dovětkem..


:-) i s dovětkem..


Alegna
15. 03. 2020
Dát tip

Příjemné úsměvné čtení, poznávací...


Díky za návštěvu.


kuča
15. 03. 2020
Dát tip

Leckteré věty pobavily, leckteré jsem ocenil. Prima.


Kočkodane, tvoje forma kritiky mě nepřestává bavit.


Kočkodan
15. 03. 2020
Dát tip

Květoni, ty jsi prostě naprosto neschopný… zklamat svými dílky čtenáře. Zase jsi o tom podal jasný důkaz. A vím už teď, že dalších deset bude následovat.


Díky Revírníku, pokusím se i v pokračování laťku udržet ve stejné výšce.


revírník
15. 03. 2020
Dát tip

Zábavný začátek vyprávění.


Jsem prostě idiot, který si bere brýle do běsnícího živlu, přesto že má jenom jedny. Díky tomu jsem se ale seznámil s jedním báječným děvčetem, keré mělo zásobu očních kapek a s druhým báječným děvčetem, které mi půjčovalo svoje náhradní brýle.


Gora
14. 03. 2020
Dát tip

Senzační, Květoni! Těším se na další.

Kdes nechal náhradní brýle? :-)

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru