Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nouzový stav

Výběr: snake_01, Gora
17. 03. 2020
23
69
2969
Autor
atkij

 

 

 

 

nouzový stav 

v centru města slyším

hlasy ptáků

 

 

---

 

po podnětné, konstruktivní diskuzi přidávám její produkt:

(všem zúčastněným děkuji)

 

 

17. 3. 2020 -

v centru města 

jen hlasy ptáků

 

 

 


69 názorů

atkij
31. 08. 2021
Dát tip

Raději nestraš, moje máma předpovídala apokalypsu... smála jsem se tomu...


atkij
31. 08. 2021
Dát tip

To už si bohužel nepamatuju. Liduprázdno ano;) Díky moc za zastavení. 


atkij
21. 03. 2020
Dát tip

hmm, hmm, nesouhlasím:))

V mém textu se jedná o použití kiga (jako přiblížení doby a zárověň příčiny) a následku v dalších dvou verších, kdežto v této kombinaci je zbytečné zdvojení a bez rodinného špacíru působí absolutně ploše, pohlednicově.


teisan
20. 03. 2020
Dát tip

S tou pomocí...ty jsi už ten "lehčí případ". Tady (u tebe) není kolikrát nutné to brát řádek po řádku, slovo po slově - tu a tam stačí jenom naťuknout, popř. nějaké to podobenství.

"Srovnávat dvě haiku.." (obtížné). Klidně jsem mohl (tady v tom případě a co jsem tím chtěl říct) srovnávat dílko od K3..."růže-trn-krev"...s haiku od Můry , můj komentář by vyšel nastejno, podstata je úplně někde jinde a pokud ty si sama na to jednou přijdeš - tím líp v rámci tvé tvorby.

Nouzový stav -

na rouškách nakreslené

stejné úsměvy

Taky by šlo nebo ne? (pěkný kontrast)


atkij
20. 03. 2020
Dát tip

Jirko, teisane, děkuji za názorové podělení se. Kde se přesně ukazuje, na kolik má klasická báseň a haiku společného. Čeká vždy na konkrétního čtenáře. I na konkrétního čtenáře a znalce či začínajícího fanouška haiku. Otevřeme-li například Chrám plný květů, každý z nás si najde své favority. A najdeme i texty, o kterých bychom mohli i diskutova, jestli se vůbec o haiku jedná a proč je do knihy pan Líman vůbec zařadil. 

Srovnávat dvě haiku, která jsou sice že za stejného období, ale obsahově zcela odlišné, je velmi obtížné. Dojmové echo čtenáře i autora je v nich(podle mě)dost rozdílné. Velice mi však svými náhledy pomáháš a ty to víš, teisane ;) 

Děkuji všem. A vzhledem ke zhoršujícím se prognozám, kéž přibývá textů ryze přírodních, plné jarních překvapení. Příroda umí být rychlá:)


a2a2a
20. 03. 2020
Dát tip

Obě verze, ta s nouzovým stavem mi přijde o dost lepší, ačkoliv i druhá je výtečná, ale obsahově o hodně jiná, naprosto odlišná. Nečetl jsem diskusi, takže neznám pointu jejího vzniku, ale rozumím tomu, že se může líbit, poněvadž pod vlivem té první rezonuje. Ta první je pro mne lepší v tom, že nouzový stav asociuje ve městech sirény, a ejhle, jen ptáci, a ke všemu zpívají. Bezvadný kontrast a asociace oběma směry ...už jen ptáci... a naopak ...místo sirény zpěv.... Jituško, ťala jsi do živého.

 


teisan
20. 03. 2020
Dát tip

snake...avi


teisan
20. 03. 2020
Dát tip

snake_01: (reakce na tvůj komentář) - nedalo mi to, ale nakonec my dva spolu v pohodě komunikujeme, takže...(bez ohledu na líbí/nelíbí nebo haiku/senrjú). Jde o příčinu/následek tj., oboje pojmenované v jednom dílku a tedy k aktuálnímu tématu. Srovnej si třeba sám pro sebe dílko od Můry tady s tou první verzí...druhá verze je poslepovaná z návrhů čtenářů, ale přesto velmi dobrá.

První verze atkij - od "nouzového stavu" až (např.  i jinde mohlo by být) "virus"..."karanténa" aj., tedy příčina konkrétně pojmenovaná (jako kigo), zrovna tak následek, tedy typické duální (dualistické) západní myšlení. A Můra napsala (opět jako kigo) "rodinný špacír"...kde je pojmenovaná jakákoli příčina? Nikde - stačily tedy jenom "roušky" a čtenářům haiku je hned vše jasné - bude i později. Je to přesně o tom kiru (žádný překlep) v haiku (jak citovala Gora).

Tím chci jenom říct, že dílko Můry je - co se týká zpracování tématu (současné situace) - již na úplně jiném levelu než ostatní podobná dílka a pochybuji, že bude ještě "překonáno".

 


atkij
20. 03. 2020
Dát tip Gora

Jéé, děkuji. Udělali jste mi radost:)


per_zay
20. 03. 2020
Dát tip

hmmm .. T

pro obě :)


snake_01
20. 03. 2020
Dát tip

V tomhle případě se mi víc líbí původní verze - přijde mi to skutečně objevné, zároveň to považuji za typické městcké haiku, ne za senrjú.

T V


lawenderr
19. 03. 2020
Dát tip Jarodějka

:) to je právě o tom ... ty hlasy ptáků slyšíme všichni - ale málokdo to umí posadit do rámu, teprve pak ostatní udělají  - ach, ptáci ... kde byli, celou tu dobu ... ? :))) Jo, ta hra slov v tobě je


atkij
18. 03. 2020
Dát tip

Fakt? Tak fajn vědět, co všechno ty tři řádky dokáží vyprojikovat. A to jsem jen chvíli stála a poslouchala ... apak si hlídala, aby mi nespadla rouška:)

 


lawenderr
18. 03. 2020
Dát tip

pro mě víc ta první - víc zneklidňující - možná to spojení - slyšet hlasy ... :) trochu horor, trochu zvědavost ... v kombinaci s nouzovým stavem víc horor :D zajímavá hra se slůvky, díky


atkij
18. 03. 2020
Dát tip

I všem novým příchozím dodatečně děkuji za podnetně názory. Vážím si jich. 


Pôvodná verzia sa mi zdá viac nadčasová.


Karla9
17. 03. 2020
Dát tip atkij, Ansel

Omlouvám se za komentář mimo mísu. Po přečtení celé diskuse mi naskočila taková scéna. Spousta lidí stojí po kolena v řece s průzračnou vodou. Jeden drží v ruce síto. Má ho plné kamínků, které při rýžování zlata vydávají takový příjemný křehce chrastivý zvuk. Všechny pohledy se  zabodávají do jednoho bodu. Je tam a nebo není kousek zlata?     


bixley
17. 03. 2020
Dát tip

Možná by tam místo nouzový stav mohlo být Karanténa


bixley
17. 03. 2020
Dát tip

 

 

nouzový stav 

 

v centru města slyším

 

hlasy ptáků

 


Můra73
17. 03. 2020
Dát tip

nevidím původní verzi, jak zněla?

 


Můra73
17. 03. 2020
Dát tip

Poslední úprava s datem je fajn

 


bixley
17. 03. 2020
Dát tip

Mně se víc líbila ta verze původní. :-(

Ale to nic nemění na tom, že dílo přesně vystihuje situaci.


Gora
17. 03. 2020
Dát tip

Souhlasím, hlasuji pro novější verzi s datem.


teisan
17. 03. 2020
Dát tip

No...:)

Podle mě výborné, jak formou tak obsahem (nová verze).

TP


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

...sladká ty třešničko na dortu:)))))))


teisan
17. 03. 2020
Dát tip Gora, atkij

To ale ještě neznamená, že bys jednou nemohla být dobrá.


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Jsem prostě štamgast zavřené ČR v nouzovém stavu:))


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

teisane, to by byla taky cesta, použít to své obvyklé datum i v rámci textu. Dobrý nápad. Jj;)


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Však já jsem moc ráda. Ráda, když se diskutuje. Nejsem v opozici, ukazuji prostě i svou stranu. Svůj kus znělé pravdy má každý z nás. A kde je ta pravda? (Řečnická otázka:)

 


teisan
17. 03. 2020
Dát tip

atkij - časově usazuj, to je ok, ale usazuj jako autorka haiku a ne jako štamgasti se svými subjektivně-hodnotícími dojmy, tedy konkrétnost a ne abstrakce. Četl jsem výborné haiku o útoku na "dvojčata" v New Yorku a dotyčná (byla to žena) také nenapsala "teroristický útok"..."den hrůzy" (nebo něco podobného jako kigo), ale přímo "September 2001" a všem bylo vše jasné.


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Mandragoro, na toto téma jsme již diskutovali. 

K básnickým kategoriím přistupuju co nejvíc seriózně;) Přístup je jedna věc, zpracování druhá. Podstatný a originální je vždy námět. Buď ho vyzdvihnu nebo potopím. Nic moc prostoru mezi tím. 

Učím se. Hranice, limity, vnímavé oči a snad i trochu té bystrosti. Můžeme napsat mraky roztodivných i pravdě bližších úvah o tom, jak by haiku mělo vypadat. Ale když se podaří, tak je to prostě jasné;)

 

 


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Blacksabbath, to máš pravdu. A já jsem ráda za ty kilometry luk, kterými se můžeme dle libosti vydávat a pozorovat...


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

teisane, ano, taky se mi to předložené velmi líbí. Domnívám se však (možná mylně), že je třeba haiku někam časově usadit. Tak jako jsou některá např. válečná. A jako senrju text nevnímám. Díky za diskuzi. 

Goro, díky za názor. Slůvko "jen" by určitě zkonkretizovalo. Myslela jsem to spíš tak, že v centru města, v běžném provozu, nemáš šanci ptáky vůbec slyšet. I pokud se tam vyskytují. I když to je ti asi jasné:)


alespoň těm ptáčkům je do zpěvu...........


Gora
17. 03. 2020
Dát tip

Právě jsem si to tvé bezva senrju "studovala" a JEN by pro mne bylo /pro zvýšení napětí/ nutné...

Fajn diskuse a ty jsi měla /zase:-)/ pěkný nápad.


Kočkodan
17. 03. 2020
Dát tip

Fakt nouzový stav

(s)topnout to nejde asi

ptáčkové v rouškách


teisan
17. 03. 2020
Dát tip Gora, Ansel

Pokud trváš na tom, že by to mělo být haiku a ne senrjú, tak tam nemůžeš cpát tenhle senrjú polopatismus "nouzový stav" (kvůli zdánlivé srozumitelnosti) a potom to ještě objasňovat ve smyslu, co že to dělá s ptáky (jsou najednou slyšet)...v haiku to potom celé působí jako naprosté zvojení současného stavu (formy), takže kdyby se to celé slepilo se zde citovaných návrhů - nejsympatičtější jsou návrhy nicku Jarodějka - ("centrum" a hlavně to "jen").

 

V centru města

jen hlasy ptáků


atkij
17. 03. 2020
Dát tip Gora

Lidi já vám miluju:) 

Jeden tenký hlas si ponechávám;)


Jarodějka
17. 03. 2020
Dát tip

Tak po opětovném přečtení všech pro a proti, se mi teď líbí nejvíc poslední verze od Mandragory, tj. bez pomlčky a bez slovesa slyším, protože hlasy :D

Ale klidně bych se obešla bez toho centra města ;)

krize města

jen hlasy ptáků


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Slyšíš ale, jak mi první dva verše krásné šustí? :)

Souhlasím se vším. Naslouchám. 

Aleši, pro tebe námět Rouška nad zlato;) Díky 


ptáci

ohlašují

nouzový stav


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Jj, mně se to tak taky líbí. Neříkám, že ne;)) 


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Uvidím, díky. Zatím ho tam potřebuji. A možná i patřičný odstup. 

Ale diskutuje se, tzn. že je životné :))

 

 


kouzelná_květinka
17. 03. 2020
Dát tip a2a2a

Já bych vyškrtla slyším.. přijde mi to až moc určující další řádek:-)


Jarodějka
17. 03. 2020
Dát tip

atkij, máš to každopádně skvělé, i takhle se mi to líbí ;o) 

v centru města

nouzový stav 

slyším hlasy

ptáků


Nami 99
17. 03. 2020
Dát tip

/*


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Ok, má tendence napínat i haiku prostředky není pochopena;)

Přehlasovali jste mě. Přestože si myslím, že hlasy nabízejí významově více než zmiňované stejné v rámci kontextu.  Navíc plní jiný účel .

Ale díky za názory, i holky vám. Já to ještě promyslím. Jsem dost paličatá:)

Schizofrenik mě totálně odrovnal:))

 

 

 


Jarodějka
17. 03. 2020
Dát tip

myslela jsem nejdřív, že je tam pomlčka záměrně na zdůraznění, že by se mohlo jednat o hlasy, jaké slyší schizofrenik ;o)

líbí se mi to s pomlčkou, i bez pomlčky


Miluji ticho, ptáci nevadí. Ta pomlčka je zbytečná. :-)


teisan
17. 03. 2020
Dát tip

Líbí se mi to, ale...

a/ senrjú

b/ subjektivní zhodnocení celé situace sice "povoleno", ale zvrat - příkop, takže co? Srovnej senrjú Můra - skoro identická forma, ale podle tvého "návodu" by to vypadalo:

 

Rodinný špacír

na rouškách nakreslené

stejné - úsměvy.

 

Přesto to tak nevypadá.

 


atkij
17. 03. 2020
Dát tip

Je fakt, že toto je záměrná verze, jelikož v obsahu cítím potřebu oddělit. Možná by mi postačila i mezera. Ještě o tom popřemýšlím. A děkuji. Odhadnul jsi přesně to místo, u kterého jsem váhala. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru