Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku s růží

Výběr: Můra73
18. 03. 2020
11
109
3691
Autor
K3

 

utrhla růži -

trn a kapka krve

 

 


109 názorů

K3
19. 01. 2022
Dát tip

No jo, učím se se v tom lítat anděli, dík.


K3
19. 01. 2022
Dát tip

No jo, učím se se v tom lítat anděli, dík.


K3
14. 02. 2021
Dát tip

Radmilo, děkuji. Jsem bývalý sportovec, tak to beru sportovně:). Dík za hezká slova.


K3, pár slov a vše je řečeno..., paráda. Těším se na další krásná minidíla a vážím si Tvé schopnosti čelit ostatním. 


teisan
20. 03. 2020
Dát tip Gora

Až se tady bude popř. i hlasovat, jestli výběr ano nebo ne, tak mi pošlete avi...:).


Můra73
20. 03. 2020
Dát tip

a2a2a, Egil, ALOHA a hlavně K3 :), dík 


a2a2a
20. 03. 2020
Dát tip

Ačkoliv mám na tento K3 text poněkud odlišný názor, musím jednoznačně poznamenat, že redaktorku Můru73 i její výběr v pojetí, s jakým ho zamýšlela, souhlasím. Nejenže má ve svém odůvodnění pravdu, zejména ve snaze poukázat na přínos fokusu pro ostatní, ale znovu prostřednictvím diskuse i s Mandragorou1 (nemám však na mysli úvahy Mandragory o kvalitách a motivacích redaktorů, včetně mne jako uživatele, ty jsou jasně kontraproduktivní) přispěli k dalšímu přiblížení haiku jako formy poezie. Můra73 spolu se Snakem_01 jsou naprosto kompetentní redaktoři v oboru haiku a svého času byli právě mnou získání pro práci v redakci s příslibem, že se mohou, budou-li to chtít, věnovat právě a především haiku a její propagaci, což dělají a dělají to dobře, čehož dokladem je, že zde haiku či pokusyo ně se zde autorsky docela usadily. Pozval jsem je ke spolupráci právě na základě podnětů samotných uživatelů i vlastního pozorování. Můra73 je navíc i PANÍ AUTORKA haiku. Ocenění zasluhují i věcné komentáře teisana, ale i Mandragory1 samotného, pokud se ovšem oprostí od osobní dojmologie a averze.  A K3 děkuji za jeho schopnost kritiku přijímat, jak zde několikrát fakticky projevil.


Jarodějka
20. 03. 2020
Dát tip

Egile, díky za reakci. Rozesmálo :o) Myslela jsem, že k psychologovi dochází častěji Růženky nepolíbené :)))


egil
20. 03. 2020
Dát tip Jarodějka

Jarodějko - měl jsem má mysli Růženku políbenou, na lécích, pravidelně docházející k psychologovi - s posttraumatickým syndromem. :-)

Mandragoro - ano, vím o té kulturní propasti, dané zcela odlišným kulturním vývojem (západní a východní filosofie a náboženstí - a mentalita jimi formovaná vyrůstají z odlišných kořenů). Prvoplánová racionalita do haiku nepatří (překládám si). Japonec zkrátka pohlíží na text zkrz odlišné prizma. A často skutečně ocení haiku, které nám může připadat prostě banální.

Ale když opustíme haiku - mnoho kritiků navazujících kupř. na odkaz undergroundu trvá na "prožitosti textu ještě před textem". Zajímalo by mě, co si myslíš o tom.

 

 


K3
20. 03. 2020
Dát tip Gora, Jarodějka

Kolikrát jsem si říkal, co je lepší, když president někoho ocení, zda medaili vrátit nebo přijmout a dospěl jsem k názoru že obojí je špatně. Tady mi to připadá podobně. Tak jsem se rozhodl, že já si ocenění ponechám, jako vzácnou trofej a jako důsledek určité příčiny a vy už se s tím holt musíte nějak smířit. Mimochodem Tušima říkal, že haiku musí vycházet z přírody, ale jelikož i člověk k ní patří, může vycházet i z jeho nitra, jako náhlé hnutí mysli:).

 


Jarodějka
20. 03. 2020
Dát tip Entropia

Ale dokázal, sú to tie tykadlá!


Jarodějka
19. 03. 2020
Dát tip

Egile, ráda jsem si přečetla Tvůj názor a mám se od vás všech tady co učit. Chci jenom připsat, že mně se zdálo, že Mandragora se textu ze začátku držel. No namíchl ho ten výběr, ne osoba redaktora. Můj pocit z toho všeho.

Bavilo mě, že je Písmák živá bytost. Všechno by dopadlo zcela jinak, kdyby se diskutují seřadili pod touhle miniaturou v jiném pořadí. Možná by se pak dílo do výběru nedostalo. My bychom bohužel přišli o tuhle diskuzi. 

Růženka, ta by se obrátila na druhý bok a spala dál ;o)


egil
19. 03. 2020
Dát tip Entropia

V pořádku, nějak jsem získal mylný dojem, že to extrapoluješ na poezii obecně. :-)

Haiku nerozumím, teorii znám na trapně učebnicové úrovni 5-7-5, přírodní motivy bez "našich" metafor atd. A tak si je hodnotím na úrovni zaujalo-nezaujalo. A tam jistě hraje roli i okamžik jistého průlomu (ano, určitě se to dá nazvat "překvapením"). 

V básni výše nic nechybí ani nepřebývá. Je to vlastně perfektní tvar. A v tom je její problém - není v ní trhlina, která by narušila sféru mého běžného vnímání. Není podstatná. I když Růženka by můj názor jistě nesdílela.

Ale už samotný fakt, že se můžeme nad textem takhle bavit, případně i vymezovat, je moc fajn. Vždycky jsem to považoval za hlavní přínos tohoto serveru - povídáme si nad otevřenými šuplíky. A netřeba u toho zvyšovat hlas. Časy jsou složité, tak má sebe buďme hodní! (Dodávám s upřímnou naivitou...)


egil
19. 03. 2020
Dát tip Gora

Mandragoro, je strašná škoda, že se v reakcích nedržíš textu. Máš zajímavou kritickou referenční soustavu (na těch strukturách a podobně fakticky něco je), máš co říct i předat (za předpokladu, že to děláš konstruktivně - třeba naše debata, byť chvílemi vyhrocená, pro mě byla vážně zajímavá -). Nicméně ta nenávist vůči redakci je až příliš citelná -  jako by Ti v nějaký moment úplně přeskočilo na jinou výhybku, kritizovaný text jde na druhou kolej - a jde se do toho tvrdě osobně. Vím, že to popřeš, ale zkus si vytvořit něco jako neuzajatou perspektivu a projít si strukturu téhle debaty od začátku do konce - za mě: pokud budeš sledovat vektory svých intencionalit, musíš shledat, že se postupně obracejí od textu k lidem. K redaktorům.

Redaktoři jsou běžní uživatelé, kteří se pokouší, jak dovedou nejlépe, dělat kousek práce navíc. V souladu se svými limity (každý je máme) vybírají a nějak hodnotí. 

Proč stejně prudce nehodnotíš reakce jiných uživatelů, proč se zaměřuješ jen na Goru, Můru; ale především - proč se tak prudce vrháš na reakci a2, který už nějaký čas v redakci vůbec není? Mě to upřímně mrzí, protože jsi dobrý kritik a máš co říct. Tohle je zbytečné; a přijde mi, že Tě takové chování není hodno. 

______

Za mě by třeba k diskuzi byl tenhle moment Tvé argumentace:

"Vykonštruovaným som myslel práve to, čo píšeš. Teda, že inšpiráciou nebolo vnímanie "sveta, tam vonku"."

Když to obrátím, tak mi vychází, že jediným možným zdrojem inspirace musí být "svět tam venku"(?) Inspirací může být samotný jazyk, intertextovost (minule jsme mluvili o Eliotovi), vnitřní prožívání fiktivního chronotopu (třeba Proustův Balbec, Wernishův magický Zimohrádek), a sposuta dalších faktorů, které můžou navodit stav tvůrčí inspirovanosti... 


K3
19. 03. 2020
Dát tip

asi by si měli všici nasadit roušky a jít chvíli do sebe, já začnu:).


kouzelná_květinka
19. 03. 2020
Dát tip Aneta, Pomerančová

miluju, když se mezi sebou ostatní škubou a já můžu škubat taky, faaakt a nemažou mi komentáře :-) 

toto dílo vejde do dějin jako první svého druhu ... a budeme rozlišovat haiku - před růží a po růži... :-)

stejně jako před koronavirem a po koronaviru :-)


K3
19. 03. 2020
Dát tip ALOHA

Můra 73, nic se neděje, jsem dost otrlý na vnější vlivy, textu to

neuškodí, naopak prospěje, dík:).


K3
19. 03. 2020
Dát tip

ALOHA, to tu chybí.


K3
19. 03. 2020
Dát tip kouzelná_květinka

Vidím, že máš smysl pro humor, květinko a to se mi líbí. Mám tu mezi texty taky jednu květinu.


ALOHA
19. 03. 2020
Dát tip

A rozhovor Malého princa s barančekom:

Ty tvé baobaby se trochu podobají hlávkám zelí..."

„Ó!"

A já na ně byl tak hrdý!

„Ta tvá liška... její uši... ty se trochu podobají růžkům... a jsou hrozně dlouhé!"

A znovu se zasmál"

- nedostatok empatie? mal sa baranček pretvarovať?


ALOHA
19. 03. 2020
Dát tip

Nerozumiem hierarchii redaktorov, táto téma ide mimo mňa, preto dávam ma odľahčenie prirovnanie 

Ruža je len kapusta, na ktorej boli vypestované tŕne.“ — Matthew Arnold

 


kouzelná_květinka
19. 03. 2020
Dát tip K3, ALOHA

ano, ano, já sem dychtivě chodím nakukovat, kdo koho ještě tluče pěstičkama a kdo jenom zlostně dupe nožičkama... :-)

Já dupu nožičkama a buším ručičkama (u kytky je to nezvyklé,což) :-)

Líbí se mi, jak se to tu šíří... :-) chtělo by to roušky nebo náhubky, by pak nevznikala vzteklina a nešířila se slintavka:-)

 


teisan
19. 03. 2020
Dát tip ALOHA

K3: Příčina (přímé pojmenování - konkrétně) a následek (přímé pojmenování - konkrétně) v dobrém haiku nefunguje...pokud ti to pomůže.

(Konstruktivní kritika...:).


Můra73
19. 03. 2020
Dát tip

Když já nejsem stěžovací typ. Co jsem chtěla, jsem Ti už napsala.


ALOHA
19. 03. 2020
Dát tip

Vy ste s tým ešte neprestali :-) Napadli ma slová z Malého princa - „Už pre ten čas, ktorý si svojej ruži venoval, je ta tvoja ruža tak dôležitá"

Asi nie som sama, kto sa sem chodí pozerať na vývoj. Nebude ani víťaz, ani nikto porazený.  Od začiatku nejde o tie dva riadky. Tie sú úplne neškodné. Ani objavné, ani útočné. 

Olda by mohol vytvoriť dva paralelné svety :-) 


Můra73
19. 03. 2020
Dát tip

stěžuj si 


Můra73
19. 03. 2020
Dát tip

nelpím na tom :)


Můra73
19. 03. 2020
Dát tip

Mandragora, jde zejména o to potlačení ega a utišení intelektuálních pochodů. Chápu, že právě Ty tomuto nemůžeš porozumět. :D

počítám, že stalking nyní soustředíš z Gory na mě. :)


Můra73
19. 03. 2020
Dát tip

K3, mrzí mě, že jsem Ti výběrem způsobila takový uragán v komentářích.

Výběr jsem udělila za práci s fokusem a dala bych ho znovu, protože by mohlo upozornění na něj být někomu dalšímu ku prospěchu, pokud by k tomu měl dobrou vůli. 

K povaze haiku z bakalářské práce Aleny Stowasserové: Přenesením pozornosti mimo lidské nitro haiku potlačuje ego a tiší intelektuální pochody, tím otevírá mysl jemným okamžikům každodenního života, jež obvykle zůstávají nepostřehnuté, a dodává jim nečekaný význam. Haiku pak vzniká umným propojením prvků lidského a přírodního prostoru v jednom konkrétním okamžiku a dokazuje jednotu všech věcí.


K3
19. 03. 2020
Dát tip kouzelná_květinka

uthla pampelišku

údiv

žádná krev, ale mléko

 

kouzelná květinko, to jsou asi ta kouzla, nejsem si z toho moc jistý v kramflecích, stačí ti to? Dík za názor.


Tolik povyku ... pro nic :D

jako miniminiatura by to bylo stejné jako haiku/nehaiku.

Už jen kolik pozdvižení toto dílo vzbudilo!

Za to bych byla vděčná :-)

Jako tipy chápu, ale výběr?! sorry jako

utrhla pampelišku

údiv 

žádná krev

 


K3
19. 03. 2020
Dát tip

...je to mikro-text, ktorý si nezaslúžil pozornost, aká mu bola venovaná. To jsou tvá slova.


a2a2a
19. 03. 2020
Dát tip

Mandragora1, nepsal jsem, aby nebylo jasné, ale naopak. Navíc kritika chválu nevylučuje.


K3
19. 03. 2020
Dát tip

Takhle si předsavuju kritiku. Vysvětlit chyby a zároveň vyzdvihnout to dobré. Dík za to. Tentokrát jsem si říkal, že už to haiku je, jak je vidět, tak asi ne docela. Dejme tomu pokus o haiku:).


a2a2a
18. 03. 2020
Dát tip K3, Helena

K3, z mého pohledu to haiku není a to proto, že jednak v něm vlastně dopovíš celý příběh, nenecháš nic na čtenáři, ale také proto, že působí víc stylizovaně než realisticky zachycený vjem, uměl bych to pochopit jako metaforu v básni, ale ve výrazu hodně patetickou až kýčovitou, což je další věc, která mne hned "napíchla." Nicméně ve své stručnosti,, pominuli své výtky, působí velmi lyricky, má akceleraci a je pro mne v zásadě povzbuzujícím fakt, že uměla zahrát na citlivou strunu nejednoho čtenáře.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Není to mimo mě tak docela, sám jsem byl redaktor prózy a rozhodně to výhoda není. Je to naopak velmi nevděčná práce. Ale je to jen můj názor a nechci ho nikomu vnucovat. Ani ten, že bojovat se dá právě tou věcnou kritikou díla. Ale už bychom toho měli nechat, dobrou noc.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Mandragora1, poučovat jsem tě samozřejmě nechtěl. Jenom si myslím, že je lepší hodnotit text, než sebe navzájem.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

teisan, promiň mou podezřívavost, zdálo se mi to takové uštěpačné, toť vše.

Abych upřesnil, dodal jsem pomlčku. Jak jsem se již zmínil.


Jarodějka
18. 03. 2020
Dát tip K3

Mně se vaše debata líbila, protože mám taky bodliny. Chrání nás, mají automaticky zaútočit, když nám někdo bere pocit krásy a víry. Cit pro estetiku máme každý svůj, nelze se zavděčit všem. Navíc se to mění v čase. Když si přečtu básně, které jsem tady kdysi napsala, ceduli kýč bych mohla natlouct na dvě třetiny. Nemyslela jsem nic špatně, ale asi si koleduji o zásah z obou stran. Na druhé straně, možná je to náš únik v době, kdy řádí virus, že řešíme zahradní trpaslíky :-)


teisan
18. 03. 2020
Dát tip

K3..."kam tím míříš"...to je taková zbytečná podezřívavost, nemířím tím vůbec nikam, tj. nehledej v tom něco co tam není.

Je tady naprosto běžné, že se čtenáři pídí po původní verzi a autorky - jako Gora nebo naposled atkij - své původní verze naopak (ještě k novým, přepracovaným) verzím zveřejňují.


Jarodějka
18. 03. 2020
Dát tip

Teda, jeden den a zahrada je na ostny. Mně dílko trochu (omluva K3) připomíná slova vygenerované překladačem Google.  Přesto mě v záhonu zaujali dva dikobrazi :o)


K3
18. 03. 2020
Dát tip

teisan, nevím kam míříš. Když někdo poradí a vidím, že má pravdu, tak to klidně opravím, za to se nestydím. To je přece kždého věc, co s tím udělá.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Mandragoro1, já se s tebou nepřu a určitě bych se dokázal na to podívat tvýma očima. Ale proč si kazit svůj pohled? Ale nepovažuju se za znalce haiku, to bych byl namyšlený. Co se týče kritik, v každé se dá něco pozitivního najít a poučit se. A jestli s ní souhlasím nebo ne, to už je zase na autorovi. 

Nevím proč ale zmiňuješ Můru? Každý by měl mluvit za sebe. Máte svůj hlas a názor a může být rozdílný. Nevidím důvod snižovat kritiku druhého, to se mi nezdá.


teisan
18. 03. 2020
Dát tip

K3 - jenom dotaz, nakouknul jsem poměrně později...je to tvoje původní verze - tedy ty naprosto sám bez ovlivnění jakýchkoli připomínek?


K3
18. 03. 2020
Dát tip

teisan, děkuji za přečtení. 


teisan
18. 03. 2020
Dát tip Ansel

Jako pozitivum tady vidím to, že se tady nic nehodnotí, tedy ve smyslu (zjednodušeně) "hodná" růže, "zlý" trn. Ovšem na druhou stranu..."horká plotna - spálené prsty"..."namrzlé zábradlí - přilepený jazyk" apod., čili pouze a jenom "voda je mokrá", což je na haiku  dost málo.

(Napsané - forma - je to ovšem poměrně dobře).


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Souhlasím s tebou, rád se poučím.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Mandragoro1, nevšiml jsem si toho vnímání, jak se zmiňuješ. Myslíš, že jsem to nevnímal tam venku? Jsem zahradník, růží jsem se nastříhal a těch kapek a potůčků krve s ostny bylo nekonečně. Byl to zpětně promítnutý živý obraz:).


K3
18. 03. 2020
Dát tip

I zahradní trpaslík může být vkusný, když je vkusný:). Ale určitě máš pravdu, nevím, co by tomu řekl japonský haikuolog. Asi to, že naše čínská jídla by v Číně nikdo nejedl:).


K3
18. 03. 2020
Dát tip Gora

Jinak to beru tak, že ty rozdílné názory dokazují, jaký je Haiku, ač pár slůvek, náročný poetický útvar.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Mandragoro1, Aneto, no co se dá dělat, srazily jste mi radost. Jenom bych chtěl říct, že text není vykonstruovaný, neboť to byl momentální nápad. Jestli kýč? možná. Chápu že něco podobného určitě bylo napsáno, mě se to ale líbilo v tu chvíli a napsal jsem to vlastními slovy /nic jsem neopisoval./

Pokud to beru spravedlivě tak si dávám asi za 2,2:).


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Můro73, tvého ocenění si velmi vážím.


K3
18. 03. 2020
Dát tip Gora

Dobře, pomlčku jsem přidal. Irčo, já to tak beru, i já  si nechám poradit. Ale pro mě je právě Písmák ta škola a všechny výtky se snažím brát v potaz, tedy polepšit se:). Za výtky i pochvalu děkuji.


Aneta
18. 03. 2020
Dát tip

Nemôžem za svoju náladovú alergiu na spojenia /trny růže, kapka krve/. No úprimne, koho z nás to dakedy nenapadlo? Určite som to už tiež dakedy podobne napísala, kým mi to nezodralo uši. Vždy záleží, v akom období to človek číta.


Gora
18. 03. 2020
Dát tip

Ano, kireji bych také přidala... ta myšlenka je parádní, Karle.


Můra73
18. 03. 2020
Dát tip

Mně se naopak v tomhle textu velmi líbí, jak se fokus mění z chtění utrhnout růži, které se již stalo minulostí k soustředění se na trn a na poraněnou ruku. Výborně! Kireji bych přidala, je to stopa pro čtenáře, že mu právě v tomto místě chce básník haiku naznačit, aby zpozorněl, že právě tady se text láme a dostává do juxtapozice. 

Velký pokrok od minulého textu, dávám i výběr


Gora
18. 03. 2020
Dát tip

Karle, nejde o polepšení, nejsme ve škole:-), jen o pochopení, a od toho tady jsme, taky si nechávám poradit, a třeba atkij taky - koukni na včerejší diskusi u ní... to je přece na Písmáku to nejlepší!!


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Renato, děkuju.


K3
18. 03. 2020
Dát tip

Jedno písmeno mi zrovna došlo. Ostatní nechám být. Děkuju, Irčo. Příště se snad polepším.


Gora
18. 03. 2020
Dát tip

Renato, kopíruju:

Podstatou haiku je „řezání“ ( kiru ). To je často reprezentován vzájemným působením dvou obrazů nebo nápady a kireji ( „řezání slov“) mezi nimi, jakýsi slovní interpunkční znaménko, které signalizuje okamžik oddělení a barvami způsobem, ve kterém jsou vedle sebe prvky spojené.


bixley
18. 03. 2020
Dát tip

Líbí se mi.

Jen dotaz haikoneznalce: Ireno, musí tam být ta pomlčka?


Gora
18. 03. 2020
Dát tip

Ahoj, Karle, myšlenka se mi líbí, ale...

utrhla bych změnila na trhá /slovesa v haiku jsou zpravidla v čase přítomném/

kapkU bych změnila na kapkA

takže jen s pomocí dvou malých změn bych brala jako hezké dílko...

trhá růži - 

trn a kapka krve

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru