Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokladna

Výběr: Gora
23. 03. 2020
13
44
2343
Autor
lastgasp

Téma dne     Den zdraví

Pokladna 

      Ve čtvrteční pozdní odpoledne byla v supermarketu obvyklá zvýšená frekvence kupujících. Lidé většinou využívali inzerované slevy a prodej v akcích. Spořádaně stáli před pokladnami s vozíky plnými potravin, nápojů a různým zbožím. Bylo slyšet tlumený hovor a pípání čteček, jak pokladní posunovaly zbožím po monitorech. Bylo možné říci, běžný provoz, poněkud zesílený množstvím zákazníků. Někteří zkušenější využívali i samoobslužných pokladen. Nikdo z kupujících netušil, čeho bude za několik minut svědkem.

      U jedné z pokladen právě vybírala z vozíku zboží žena, která se co chvíli podivně vrtěla. Její taneční pohyby se mezi klidně a trpělivě stojícími zákazníky jaksi nehodily. Svůj nákup pokládala na pás, nepravidelně se posouvající k pokladně. Měla tam samé krabičky, sušenky, krekry, pečivo, dvě lahve Magnézie, ovoce a zeleninu. Pás se trhavými pohyby posouval a poněkud nervózní zákaznice se v jakémsi jihoamerické rytmu ošívala, kroutila a prohýbala.

      Konečně na ni došla řada a pokladní začínala snímat její nákup. Uchopila další z krabiček, pohlédla zkoumavě na zákaznici a zarazila se. Několikrát přejížděla krabičkou přes snímač, vzala do ruky i ruční čtečku a stále nic. Podívala se překvapeně na zákaznici a zeptala se:

      „Co to je? Kde jste to vzala?“

      „Jé, to je moje krabička prosím, to nemarkujte,“ netrpělivě upozorňovala pokladní, že to nemá kasírovat, protože to je její vlastní krabička, která se jí do nákupu připletla.

      „Proč to sem dáváte? Co v tom máte?“ dotazovala se nedůvěřivě pokladní. Snažila se krabičku otevřít, ale nedařilo se jí to. Posuny přes čtecí čip nijak nepomáhaly. Prohlížela krabičku, obracela, pokoušela se číst název, hledala kódy a původ státu. Zjistila, že na obalu nebylo nic v češtině.

      „Tohle sem přece nemůžete jen tak pokládat,“ podotkla dotčeně.

      „Neotvírejte to prosím“, žadonivě prosila zákaznice, „já tam mám malá potkaňátka ze Zverexu, pro moje hady.“

      Když se z krabičky, kterou stále pokladní držela v ruce, vysunul malý mrskající se ocásek, pokladní vyskočila, odhodila krabičku na pult a s rukama nad hlavou něco zoufalého vykřikla. Vytřeštila oči na krabičku, zdálo se jí, že se pohybuje, načež omdlela a zasunula se za židli pod pokladnu.

      Lidé se začali shlukovat kolem pokladny, podlézali zábradlí a obíhali kolem, ale nikdo platit stejně nemohl.

      Od ostatních dvou pokladen přiběhly pokladní a snažily se kolegyni křísit. Byla tak složená pod pultíkem, že ji nemohly ani narovnat. Snažily se ji alespoň stáhnout sukni, aby ji nebylo vidět pozadí.

      „Zkontrolujte, jestli dýchá,“ starostlivě radila starší paní, „ musí dýchat, jinak se neprobere.“

      „Rozepněte jí tu halenku,“ radil odvážný muž v montérkách, „nebo ji zkuste puls, jestli tepe. Pospěšte si!“ Jedna mladá žena ji začala polévat obličej Magnézií, kterou sebrala na pásu. Utírala jí čelo a zkoušela na ni volat:

      „Paní, proberte se, dýchejte, otevřete oči, podívejte se na mě!“ Její vodní zásah a pokyny na pokladní vůbec nezabíraly. Z fronty stojících u pokladny se ozývaly rady:

      „Vemte Alpu a potřete jí spánky. Alpa pomáhá na všechno!“

      „Kdepak Alpa, prosím vás,“ bylo slyšet námitky a pochybnosti, „ nejlepší je česnek! Skočte někdo do zeleniny!“

      „Nebyl by tu někde čpavek,“ navrhl nějaký sportovec, „to zabírá stoprocentně, pomáhá to i boxerům při KO!“

      „Vy ste blázen,“ rozhodně zamítl tento způsob starší pán, „to by mohlo způsobit kolaps, to nevíte, co čpavek dokáže. Může bejt alergická.“

      Do pokračující vzrušené debaty kolemstojících zákazníků a ostatních pokladních, které se marně snažily kolegyni oživit, se z venku ozývalo z dálky několik houkající signálů sanitky, hasičů a městské policie. Patrně někdo pochopil situaci a zavolal na 112.

      Zákaznice byla odvedena vedoucím do kanceláře, aby se případ vysvětlil, nebo vyřešil. Když procházeli s vozíkem skrz rám, začalo čidlo nepříjemně silně houkat a nervózní panickou situaci to jen vice zhoršovalo. Ke cti přítomných bylo možné přiznat, že byli kupodivu lidé solidární a nikdo nekradl, ani neodcházel. Jen fronty před pokladnami dále narůstaly, jak se další zákazníci a zvědavci tlačili a přidávali.

      V kanceláři se vedoucí ptal, co to má všechno znamenat.

      „Co to máte v té krabičce, to není přece naše zboží?.“

      Než to paní stačila vysvětlit, spatřil, jak se jí zpod kabátu soukala ven hadí hlava. Vedoucí vyskočil od stolu a couval rychle ke dveřím. Had vyklouzl na zem.

      „Ježíš marjá, ženská co to máte?“ zděšeně se vyptával, „proč nosíte pod oděvem plazy?

      „Pane vedoucí, já se omlouvám, opravdu nechci, abyste měl nějaké problémy. Venku je zima, zrovna to přišlo vod západu s větrem, tak jsem si je obtočila kolem pasu, abych je zahřála. Doma jsem je nechtěla nechat samotné. Potřebovala sem nakoupit a pro ně koupit žrádlo, to sou ty potkaňátka.“

      To už vedoucí stál na židli a řval: „Chyťte si tu potvoru, já hady nesnáším, krucinál fagot!“ upozornil zákaznici na lezoucího hada kolem stolu.

      „Pane vedoucí, oni nejsou jedovatí,“ hbitě se sehnula a chtěla strčit hada do tašky. Had byl mrštnější a chytit se jí ho nezdařilo.

      „Jsou to škrtiči, ale ochočený. Teď trochu hladový. Kdybych jim poskytla potkaňátka, co mám v krabičce, zklidnili by se a dali snadno chytit. Když sou nažraný, ležej jako mrchy,“ uklidňovala vedoucího.

      „Tak to tedy né,“ rezolutně zvolal vedoucí,“ tady se krmit hadi nebudou. Jak si to představujete? Kde je hygiena, škrtiči, okamžitě si to pochytejte a ať už jste venku i s těmi plazy.

      Mezitím zdravotníci ošetřili pokladní, která byla sice značně pobledlá, ale po oživení a malé dávce alkoholického nápoje zasedla opět za pokladnu a začala posunovat zboží další zákaznice, jakoby se nic nestalo. Byla slyšet jen její polohlasně řečená občasná poznámka s povzdechem:

      „Fujtajbl, to sem eště nezažila, co dnes lidi dokážou,“ pronášela mezi pípnutími čtečky, „vždyť může jít o zdraví!“ To již také vešli do místnosti vedoucího hasiči. Po chvíli poskakování červenou užovku chytili a podali ji zákaznici. Doprovodili ji až ven před obchod. Vedoucí jen mávnul rukou nad její útratou. Byl šťasten, že ho had neuškrtil a šel si sednout do pokladny.

      Bylo čtvrteční pozdní odpoledne a v supermarketu byla znát zvýšená frekvence kupujících, pravidelně využívající slevy a prodej v akcích. Lidé stáli spořádaně před pokladnami s vozíky s potravinami, nápoji a různým zbožím, bylo slyšet tlumený hovor a pípání čteček, jak posunují pokladní zbožím po monitorech. Dá se říci, běžný provoz, poněkud zesílený množstvím zákazníků. Někteří zkušenější využívali i samoobslužných pokladen. Za nedlouho již nikdo nevěděl, co se zde přihodilo, a že šlo o zdraví.


44 názorů

Lakrov
20. 04. 2020
Dát tip

Úvodní odstavec mi přijde takový "oficielní" -- snad je to autorův záměr. Dál je to lepší a najdenou zjišťuji, že se při čtení celkem bavím -- taková veselá historka to je, možná by byla ještě působivější, slyšet ji jako mluvené slovo v podání dobrého vypravěče. Závěrečný odstavec mi pak stylem připomíná oficielnost odstavce úvodního a koukám, že je téměř totožný, takže ta jeho oficielnost asi byla záměrná. Tip.


lastgasp
19. 04. 2020
Dát tip

Iren - děkuji  za důkladné přečtení, hodnocení a poučení o mně, mě, které je i pro částým příkladem překlepů.


Iren
19. 04. 2020
Dát tip

Majaks, speciálně tvoje čeština, tvůj styl... nemají chybu. Nějaký mně, mě.. nepodstatný. :)


Iren
19. 04. 2020
Dát tip lastgasp

Slušná humorná povídka. Pár vět navíc, které ubírají na grádech a nechávají čtenáře psychicky zlenivět. Na něco by si mohli přijít sami, něco je dobré nechat, ať nám to samo doteče. Jinde bych uvítala naopak rozvinout... trochu něco o chovatelce například :).

Majaks, učím to jednoduše. Mě & mně - tři písmenka píšeme jen ve 3. a v 6. pádu.. komu čemu, o kom o čem..., jinak je vždy mě :). Tato pomůcka pomáhá.


lastgasp
14. 04. 2020
Dát tip

Renáto jsi statečná. Díky za hodnocení.


bixley
14. 04. 2020
Dát tip

Nevím,jestli by pro mě byla horší potkaňátka nebo ten had. A to musím říct, že jsem zvyklá naledacos. Moje matka například krmila ježka moučnými červy...


Gora
04. 04. 2020
Dát tip

Já jsem s tvorbou Květoně náramně spokojena, ale Přemek je pochopitelně svůj, měl to být jen názorný příklad podobného tématu a "péče" jiného autora o text... 


Gora
04. 04. 2020
Dát tip

Díky za avi, Majaksi.

Pokud vím, původní znění Přemek trochu upravoval. Například sjednotil ty časy... Takže z mého komentáře - krátit, tříbit, zůstalo aktuální to tříbit... i když například informaci v povídce, že někdo využívá samoobslužnou pokladnu, /na začátku i konci/ bych osobně nepostrádala, i když je to psáno pro orámování příběhu a vykreslení běžné atmosféry v obchodě - ani do detailu vypsané potraviny na posuvném pásu u pokladny:-)

Výběr jsem dala za /podle mne/ vynikající námět a autorsky solidní zpracování povídky. Ten námět je určitě využitý, co se pointy a humoru týká - ale stylisticky ne zcela, "budovat" by se dal a bylo by to ku prospěchu. Také proto jsem zmínila Květoňův fejeton Hadi, aby se Přemek podíval, jakým způsobem by mohl, pokud bude chtít, rozvíjet ten výborný námět.


Gora
01. 04. 2020
Dát tip

Já ti děkuju, avi PM.


lastgasp
01. 04. 2020
Dát tip

Irenko, ano, můžeš a děkuji.


Gora
01. 04. 2020
Dát tip

Přemku, mohla bych tvou povídku nominovat do PM za březen? Díky za odpověď:-)


lastgasp
25. 03. 2020
Dát tip

Majaks - díky za přečtení. Jsem rád, že pobavilo.


APV
24. 03. 2020
Dát tip

na svůj názor máš samozřejmě právo (zrovna tak já na můj). ale nevěřím ti, že se opravdu stalo...

směj se hezky


lastgasp
24. 03. 2020
Dát tip

Miroslave děkuji za zastavení. Příběh je podle skutečnosti. Tvůj názor na inteligenci národa nesdílím.


APV
24. 03. 2020
Dát tip

pevně doufám, že sis to celé vymyslil. vím, že jsme velice hloupý národ - viz zvolený zeman, babiš a další...


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

Evženie díly za zastavení a hodnocení. Nechtěl bych stát s vozíkem za tou paní.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

Jaroslave díky za přečtení a připomínku. Myslím, že si na to kápnul. Mrknu na to. Spěchal jsem, abych chytil Den zdraví a nakonec jsem to popletl.


To muselo být super!


revírník
23. 03. 2020
Dát tip

Přemku, pro pobavení dobré, ale pospíchals nevím proč a máš v tom trochu zmatené časy, přítomný s minulým, často v jedné větě. Což vyprávění nedělá dobře.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

K3 pod oděvěm jsem nenašel? Někdo to musel opravit.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

Kočko díky za přečtení a tvůj filantropický přístup. Nakrmený škrtič není nebezpečný.


Kočkodan
23. 03. 2020
Dát tip

Já jen pípnu, že tě za dílko rozhodně nechci uškrtit.


K3
23. 03. 2020
Dát tip

...pod oděvěm... překlep. Škoda, že jsem se u takové situace nenachomejtl, mám rád taková zpestření. Jinak asi jako Irena. Pobavilo mě to.


Gora
23. 03. 2020
Dát tip

Přemku, ta situace, kterou popisuješ, je senzační, a když si to představím, tak tuplem humorná :-)... jinak - podle mého by se ještě dalo mírně krátit, tříbit.. ale i tak pobavilo velmi!

Četl jsi Květoňův fejeton Hadi? Taky skvělá záležitost...


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

Stanislave, díky za přečtení a  hodnocení. Byl by to zajímavý snímek na Fb.


Jé, to bych teda chtěl zažít. Ale při mé smůle...


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

dievča z lesa - díky za přečtenía hodnocení.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

vesuvanka - děkuji za zastavení a hodnocení. Stát se to mně tak odvezou.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

Gora - stala se chybička, měl jsem to blbě poznamenáné v kalendáři.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

R. L. díky za přečtení a hodnocení. Mám stejné pocity i učervené užovky.


lastgasp
23. 03. 2020
Dát tip

aleš-novák díky za zastavení a hodnocení. Zvláště děkuji za Kaučukovou Lou, v tý mizerný náladě čučím doma u piva, z baráku ani na krok.


vesuvanka
23. 03. 2020
Dát tip

Přemku, Ty nikdy nezklameš. Pěkně a poutavě napsané. Tušila jsem něco neobvyklého, ale takovéto dobrodružství ne. Mně by potkaňátka ani hadi nevadili, ale asi nejhoší je ten první nečekaný okamžik a úlek. TIP


vesuvanka
23. 03. 2020
Dát tip

Přemku, Ty nikdy nezklameš. Pěkně a poutavě napsané. Tušila jsem něco neobvyklého, ale takovéto dobrodružství ne. Mně by potkaňátka ani hadi nevadili, ale asi nejhoší je ten první nečekaný okamžik a úlek. TIP


Gora
23. 03. 2020
Dát tip

Přemku, Tématický den byl včera... no, škoda.


pane jo...to bych nechtěl zažít...:o)

vhodná písnička...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru