Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karanténa aneb jak mladým lidem vzít chuť do života

30. 03. 2020
2
6
487
Autor
Efox

Karanténa aneb jak mladým lidem vzít chuť do života

Začátek izolace pro mě byl zpočátku opravdu jak scéna z humorné grotesky. Jarní prázdniny jsem si prodloužila poleháváním s antibiotiky, popíjením čajíčků a sledováním filmů. Později mě samotnou začalo udivovat, jak mě sužovala nutkání začít se věnovat něčemu užitečnějšímu. Na místo amerických komedií jsem sledovala poučné dokumenty a dala jsem se také do přípravy na můj návrat do školy. Těšila jsem se jak malé dítě do první třídy a v tom se můj nárazový příchod do školy stal zároveň mým odchodem ze školy nejspíš… na dobro.

Česká vláda totiž ten den uzavřela všechny střední a základní školy z důvodu nebezpečně se rozšiřujícího koronaviru. Další opatření s sebou přinášely omezení účasti na veřejných kulturních akcích, což mi zhatilo spoustu nastávajících plánů. Přemýšlela jsem, že si s kamarádkou uděláme radost aspoň zakoupením několika kousků oblečení, když nám zavřeli i obchodní centra. Zanedlouho přišla celostátní karanténa. Není nic lepšího než ochránit naše prarodiče tak, že je zabedníme v rodinném domě, kde na ně budeme zvesela všichni kašlat. Vydýcháváme si zbytečně neprostorné místnosti našich příbytků, ve kterém všechno přehluší zvuk stoletého šicího stroje. V momentě, kdy otevřete dveře do kuchyně jste zasypáni prosbami jako: „Můžeš mi navléct? Můžeš mi to tady podržet? Můžeš mi nastříhat látku? Můžeš zamíchat s tou omáčkou. ještě musím dodělat roušku pro Láďu.“ Nebo přijde otázka doprovázená podáváním ohavné pestrobarevné látky se vzory všeho druhu: „Můžeš si zkusit tuhle roušku? Šiju jí s láskou…pro tebe.“ V této chvíli nevíte, co ještě může přijít, když padne dotaz, zda bude mladší sourozenec puštěn na počítač.

Pro vysvětlenou, my studenti nyní jen sedíme na svých hýždích před monitory počítačů a vypracováváme nesmyslně enormní množství úkolů. Znechucení doprovází stres, vztek, panika, takže očekáváte nevyhnutelné. Nutkání začít se věnovat o osobním volnu něčemu užitečnému jsou ta tam.  

Jakmile mám práce vypracovat povinně není to už pro mě takový zážitek, že dělám něco pro sebe. Naopak v tom nyní vidím, že panu učiteli udělá velkou radost, když mu referát dodám do konkrétního datumu a bude se s ním těšit ještě několik následujících dní. Co bych přece pro potěšení pana učitele neudělala?

Mnohdy se mi ale stane, že už tu náročnou práci jednoduše vzdám a co není povinné hold počká. Prozatím se musím totiž věnovat něčemu, co rozhodně nepočká. Je nutno se vrátit k polehávání, popíjení čajíčků a americkým komediím. 


6 názorů

Čtu Tvé dílo s odstupem deseti měsiců a situace se (bohužel) nezměnila. Už to bude skoro rok, co jsme doma. Tvá slova teď dostávají úplně nový význam. Protože udělat radost učiteli, je teď mnohem důležitější než předtím. Všichni jsme z toho unavení, už i z těch amerických komedií :) 

Jinak pěkně řečeno svými slovy :) Pozitivní je, že máme čas být na Písmáku i přes videohovor :D

P.S. Jen taková malá gramatická, jak už Ti psala i agáta5 :) -... povinné hold počká - má být holt 


Alam.Almas.
06. 04. 2020
Dát tip

Absolutne ti rozumiem... je trochu ťažké pracovať alebo robiť na škole keď sme proste stále doma...pretože tá spoločnosť je to čo nás nabíja a neustále inšpiruje... Aj keď sa tu vyskytli kritické kritiky no ja s tebou súhlasím...

Nejak to ale musíme prežiť a aspoň môžeme o niečo viac písať a zamýšlať sa nad svetom, sledovať americké komedie a v mojom prípade aj drámy :)

Dufam že sa pri nich aj zasmeješ...


bixley
31. 03. 2020
Dát tip

Pro mě spíš úvaha než miniatura. Každopádně souhlasím s předřečníky.

P.S. ke konkrétnímu datu, ne datumu.

 


neboj, sú aj horšie veci na svete ... čas letí a keď príde deň slobodného rozletu, nad touto skúsenosťou sa pousmeješ ... 


agáta5
30. 03. 2020
Dát tip Jarodějka

prej ohavná látka.... ano, není nic lepšího než sedět doma na zadku a chránit své staré rodiče vydýchaným vzduchem.... hm... no nic 

a "hold"  je  vzdání pocty

a "holt" je holt průser, že je ten koronavirus tady a asi s námi zůstane

 

tož nasaď ohavně barevnou roušku a jdi se projít :) 


Tak si tu chuť do života nenechte vzít. Školy jsou zavřené, nikdo vás nenutí sedět u počítače.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru