Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...a nebude to apríl

01. 04. 2020
30
21
1290
Autor
Entropia

 

Až se oteplí

sundáme rukavice

plastové brýle

pokrývky hlavy a roušky

 

simulace je u konce

výsledky experimentu

budou analyzovány

dle Le Bona

 

testovali jsme

stupeň připravenosti

koordinace na globální úrovni

občanské poslušnosti

chování v extrémních podmínkách

propustnost hranic

- bylo to nutné -

 

déšť zmírnil příznaky

na horách dokonce sněží

komáři se znovu vyrojili

ptáci se vrátili

všechno je v pořádku

jen zeleň si dává na čas

ale to přijde

 

to přijde

 

 

 

 

 

 

 


21 názorů

a2a2a
14. 04. 2020
Dát tip

Skepse či spíše realita. Víš, co se mi na tvé básni líbilo?  Tvůj vlastní dvorek, který sis uhájila.  Nebo ještě lépe, tvrzení, že každý máme svůj dvorek se svou lavičku a svou lípou. 


Iren
14. 04. 2020
Dát tip

Ano. Líbí se mi poezie, ve které jsou "normální" slova, taková ta bez křídel, co stojí nohama na zemi, do které řízne strohá odbornost a naseká ji na srozumitelné kusy, které až fantazie poskládá do obrazů.Po naší diskuzi mi hned bylo jasné, že se mi budeš líbit (tvoje tvorba).


až se oteplí

tak to všechno sundáme

a pak zjistíme, že nejsme osleplí

že jsme si pomáháhali a že se rádi vlastně máme

 

PS sorry, tokové stupidní to mám, to víš, chtěl jsem vyjádřit cosi a nedal si s tím práci


zvedavec
02. 04. 2020
Dát tip

aj ja ďakujem za diskusiu, verme, že bude lepšie - tak celkovo

 


zvedavec
02. 04. 2020
Dát tip

Entropia, ak sa zamestná niekto u predajcu alkoholu, musí sa pričiniť o to, aby predával alkohol. (ja som raz mala takú pracovnú ponuku, a odmietla som ju, aj keď nie som abstinent, lebo nechcela som zapríčiniť niekoho závislosť).

A ak sa zamestná u majiteľa silného/mainstreamového média, musí obhajovať myšlienky, ktoré chce presadiť majiteľ. TEn majiteľ, ktorý má vplyv v mnohých krajinách a ktorý zabezpečí, aby dané médium malo dostatočný vplyv a aby slabšie médiá dostávali menej peňazí, aby u nich bolo málo reklamy a pod. 

Ak ten novinár požiadavky majiteľa nesplní, nebude o jeho služby záujem. Možno ešte v tých alternatívnych, slabo platených médiách.

Verejnoprávne médiá - aspoň na Slovensku - informujú úplne rovnako, ako súkromné, ba, možno ešte viac - jednosmerne.

Ale máme predsa všetci zdravý rozum:  načo by niekto chcel dobrovoľne opustiť natrvalo domov, ak tam všetko bude fungovať? To je trvalo pôsobiace riešenie utečeneckej krízy.

---

A čo sa týka spotrebiteľa a konzumu:

Ak má niekto zmysel života, nadšenie, hodnotný cieľ, ten bude žiť šťastnejšie, ak sa bude na jeho plnení spolu s inými podieľať.  Nebude siahať po nezmyselnom konzume. Aký my máme cieľ?  Asi nijaký, len uchmatnúť si čo najviac pre seba samého. V konkurenčnom boji zvíťaziť - nad niekým iným! Vlastne zničiť ho. To nie je žiadna obšťastňujúca hodnota, podľa mňa.

Vidím to tak, že ľudská svorka je zložená zo spoločenských bytostí, ktoré musia čosi zmysluplného spolu tvoriť, aby boli sťastné. Nie ničiť druhého. Mýlime sa, nestačí hľadať osobné uspokojenie. Dnes nám chýba ten spoločný zmysluplný cieľ (ktorý vyvolá nadšenie a dodá energiu), aj spolupráca a radosť zo spoločného dosahovania čiastkových výsledkov. A tak hlboko nešťastní siahame po nejakom rýchlopôsobiacom "narkotiku", a to je tá nadspotreba a bezbrehý konzum.


Entropia
02. 04. 2020
Dát tip zvedavec

Zvedavec, abych přece jen nekončila tak pesimisticky, všude ten životní styl „po mně potopa“ nefunguje. Ostravský kněz Dariusz Sputo, s kterým jsem měla tu čest osobně mluvit, měl u nás sérii přednášek o svém pobytu v Himalájích, kde sloužil křesťanskou mši. Nepálci, alespoň v té nadmořské výšce, se komerci brání. Nepřijmou od turisty víc, než sto rupií, maximálně ještě hmotné dary. Ano, žijí z turistického ruchu, ale z našeho pohledu v chudobě. Opracovávají svá políčka, i když by nemuseli. Hinduisté do svých chrámů turisty nepouštějí. Nevím, jestli Nepál je výjimkou, ale p. Dariusze tam nechali dokonce fotit. Jsou tam města zasvěcená chrámům a duchovnímu životu, kam má ročně přístup jen přísně omezený počet turistů. Možná to dělá prostředí. A díky za diskusi :)


Entropia
01. 04. 2020
Dát tip

Zvedavec, a míš pocit, že se o tom někde objektivně informuje? Třeba i ve veřejnoprávních médiích? Kdy a kde? Možná mi unikají seriózní zdroje, ale hoaxy a spamy mají holt větší sílu.

Ačkoli ano, o tomto využívání podmínek ve státech, kde svého času neúspěšně proběhlo arabské jaro, mocenskými zájmy západních ekonomik, jsem slyšela. Od Okamury. Populista nepopulista (teď naštvu hodně lidí). V Rozstřelu s Abbásem před třemi lety.

Jenže na konci celého toho řetězu příčin stojí stejně jen spotřebitel. Který akceptuje životní styl extrémní nadprodukce a nedspotřeby. Chléb a hry jsou tím hnacím motorem celého systému našich "práv a svobod". A pak že kdyý dojde kuspokojení základních pater Maslowovy pyramidy, lidé tu manipulaci prohlédnou. Neprohlédnou.


Entropia
01. 04. 2020
Dát tip

R.L., Lnice, Aleši, Anděliko, díky.


Andělka1
01. 04. 2020
Dát tip

Jo, jo.potěš koště.


pěkné...i diskuse...


zvedavec
01. 04. 2020
Dát tip Gora, aleš-novák, Ellisee, supizmus

Entropia, vieš, čo mne mimoriadne vadí na jednaní vlád sveta?

Prekrúcanie pravdy.  Polopravdy ako argumenty. Vyvolávanie vojen. Nie preto sem prúdia normálni, mierumilovní migranti, lebo už nechcú žiť doma. Preto, lebo sú u nich neznesiteľné podmienky. A vlády sveta ich potrebujú do vlastných ekonomík.

Aká pohroma v Nemecku, že nebude mať kto prísť na sezónne práce a za oveľa nižšiu mzdu, ako by to boli ochotní urobiť vlastní občania, oberať úrodu. Za vyššie mzdy by to mohli urobiť vlastní občania, nie? Aká pohroma, že nebudú chodiť opatrovateľky! Domácim sa neoplatí opatrovať!

A nebolo by spravodlivejšie skutočne pomôcť a dodať pomoc  aj tým štátom naokolo?  (nemyslím teraz na to, aby sme im "podali rybu", ale aby sme prispeli k tomu, aby bolo vôbec možné chytať ryby)

Prečo nevyslovíme na plnú hubu pravdu o tom, pre aké dôvody migranti utekajú z domu? Odstráňme tie príčiny, aby migranti mohli ostať doma a rozvinúť si vlastné ekonomiky. Prispejme,  pomôžme rozvinúť ekonomiku slabým. Urobme maximum pre upokojenie vojnových ohnísk. To je skutočná pomoc, ktorá všetkým občanom sveta rovnako pomôže. Je pravda, že vychytralci zhrabnú viac - len pre seba - v mútnych vodách. Tak udržujú stav núdze.

Keď sused bije ženu, či ju ohrozuje nožom, to nie je dôvod (a ani skutočná pomoc) využiť/zneužiť situáciu, zavolať ju domov a urobiť si z nej slúžku za málo peňazí.  Skôr vysloviť pravdu o príčinách, urobiť opatrenia a zneškodniť agresora.  Tá žena má rovnakú ľudskú dôstojnosť, ako aj my a tiež nechce stratiť svoj vlastný domov.

A ak sa tak nestane, zajtra bude povzbudený agresor ohrozovať nožom svoje okolie a aj inú ženu, ktorá s ním začne žiť.  Ale aj tá sa dá využiť, no nie?


Lnice
01. 04. 2020
Dát tip

držme si palce :-)


Entropia
01. 04. 2020
Dát tip

Danny, blacksabbath, díky, moc jsem se do aktuálního počasí bohužel netrefila... 


Entropia
01. 04. 2020
Dát tip Lnice, Gora

Zvedavec, četla jsem vyjádření Naomi Campbell, která říká něco podobného, jako Ty, a pochopitelně, při infekční nemoci se ta provázanost všech navzájem ukáže nejbezprostředněji, čirý individualismus se hroutí.

Taky se prý čistí moře, v Benátkách je průzračná voda a i jiné ekologické ukazatele mluví o tom "bolestném dokopání".

Jenže lidé rychle zapomínají. Jakmile se věci vrátí do normálu. Já jsem se přesvědčila na vlastní kůži, jak chaotický, nekoordinovaný byl postup jednotlivých hygienických pracovišť. Levá ruka nevěděla, co dělá pravá, každý den se měnily postupy, každý den bylo všechno jinak. Zmatky, dezinformace. Než se systém konečně rozjel a ustálil.

A teď si představme nějakou skokovou ekologickou krizi a následné "stěhování národů". Když vlády nejsou schopny řešit sucho, oteplování nebo imigraci. Pak se nedivme dezinformacím, hoaxům, šíření strachu a nenávisti lidí vůči imigrantům a vzestupu populistů. Nechci být škarohlíd, ale když vidím, co se děje, mám divný pocit, že je to jen trénink na něco mnohem horšího. Co povede buď k mnohem hlubšímu, systémovému řešení, a pokud ne, tak Pánbůh s námi a potěš koště...


buďme optimisti...........*/***


zvedavec
31. 03. 2020
Dát tip Lnice, Báseň_roku, aleš-novák, supizmus

a aké prkotiny sme riešili ako tie najvážnejšie problémy

akí pokrytci sme (boli?)

čistý egoizmus vydávaný za právo a slobodu

beriem to optimisticky (i keď samozrejme viem, že osobne prežiť nemusím), črtá sa nádej na zmenu hodnôt a na odlíšenie pravdy od klamstva

len k tomu možno teraz budeme bolestne dokopaní, keď to inak nešlo

---

a inak, som presvedčená, že čo nás čaká, je ešte stále neisté, naďalej veľa záleží na nás a na našej schopnosti spolupracovať,

bude lepšie, ak nebudeme kopať len za seba


Entropia
31. 03. 2020
Dát tip

Kéž by, revírníče, kéž by. Ono taky může přijít něco úplně jiného.


Danny
31. 03. 2020
Dát tip

*


revírník
31. 03. 2020
Dát tip

Pěkná optimistická.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru