Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kůstka

31. 03. 2020
10
24
1018
Autor
K3

Cynické, 40 let staré převyprávění snu bývalé spolupracovnice.

 

Když archeolog Josuch sestavoval spolu se svým týmem kostru dosud neznámého vývojového stupně člověka, stála poblíž také Boženka nekrofilka. Nevinně se usmívala, pohybujíc přitom pusinkou.

Byla radost na ně pohledět, na vychrtlého Josucha a jeho kumpány, jak jim šla práce od ruky. Dokazovali, že jsou opravdovými mistry svého oboru.

S kostrou spěchali, aby byli hotovi do setmění. Ale ouha, chyběla jedna docela malinká kostička.

Nejslabší článek řetězu bývá nejdůležitější a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Kůstka spolu s ostatními kostmi tvořila celek, jenž by byl bez ní nedokonalý. To neměl Josuch rád, neboť byl perfekcionista.

Prohledali celou jeskyni, již údajně pračlověk obýval, ale vůbec je přitom nenapadlo podívat se na Boženku.

Ta když si všimla, že se kůstka hledá, přestala se usmívat a silně zčervenala. Vždyť pouze ona o ní věděla. Měla ji ukrytou pod jazykem a nevěděla, co si počít. Hrozně se přitom styděla. Velmi tajila, že olizuje mrtvolky. O její zálibě, pocházející z doby kdy pracovala v pohřebním ústavu, se nesměl nikdo dozvědět.

Co ale s kůstkou?

Chtěla ji spolknout, jenže na to byla kost zase příliš veliká. Nakonec se otočila a rychle ji vyplivla na stěnu jeskyně.

Když kůstka narazila, hlasitě cinkla.

Oněměla hrůzou, že se prozradí.

Všichni cinknutí slyšeli a podívali se tím směrem.

Zářila na dně jeskyně a v té záři osvítila a odhalila nádhernou nástěnnou malbu pravěkých lovců.

Konečně se Boženka uklidnila.

Našla se.


24 názorů

K3
30. 11. 2020
Dát tip

Jamardi, to je hezká říkanka, neznám ji, ale dala by se podle toho napsat povídka, něco jako 10 malých černoušků:). Děkuju za čtení.


Jamardi
30. 11. 2020
Dát tip

No jo, sen, tam se může stát cokoli. Já bych si přestavovala, že si nekrofilka vezme kostičku do kapsy a odejde s ní domů, aby tam měly spolu soukromí. :)

Teď co se stalo mě: Seděla jsem u lékaře a v rádiu vysílali nějaký rozhovor a jeden z hovořících řekl: "kosterní pozůstatky z doby kamenné". Načež dítě, které v čekárně také sedělo, začalo říkat: "Čtvrt, půl, třičtvrtě, celá, ukaž mi ručičko kolik to dělá, ukaž mi ručičko správný čas." Nevím, jestli to znáte, to se přitom ukazuje rukou na dlani. Potom se krouží prstem a kde se prst zastaví, musí se říct, co to znamená pro malou i velkou ručičku. To asi vymyslel někdo pro děcka, která se učí hodiny.  Tak jsem si říkala, jestli to bylo bezmyšlenkovité plácání nebo si dítě vzpomnělo, jak třeba někdo řekl, že archeologové vlastně stáří nalezených věcí nedokáží přesně určit a jen tak hádají.


Aru
18. 08. 2020
Dát tip

no já právě taky :)


K3
17. 08. 2020
Dát tip

ale šílený texty mám rád:).


Aru
17. 08. 2020
Dát tip

myslel jsem to jako prvotní/základní nápad na povídku. ale vlastně i jako úvod bez dalšího zásahu si to umím představit, ale to by byl absolutně šílený text, kdyby na to přímo něco navazovalo. já sám píšu dost chaoticky, takže možná jenom tady plácám nesmysly. pro mě osobně byla nakonec stěžejní boženka, to ostatní bylo podružné


K3
17. 08. 2020
Dát tip

Aru, něco většího? Tak to mě překvapuješ. Napsal jsem to jen jako reprodukci snu. Psát to delší, to by bylo asi hodně ošklivé, slušně řečeno. Děkuji za čtení.


Aru
17. 08. 2020
Dát tip

nejdřív jsem si říkal "ale fuj", ale postupně jako nápad na něco většího to není vůbec špatný. no dám si to do oblíbených pro všechny případy :)


PavelK
18. 07. 2020
Dát tip

To je zajímavé.

Příležitostně se zabývám výklady snů. Netvrdím, že mám na to patent a že můj výklad je správný.

Zhruba ve snu vidím asi toto poselství:

Aby bylo možné složit celek, je třeba vzdát se vlastní touhy. Po odvržení touhy (lpění, závislosti), se objeví něco, co tu bylo už dávno, ale nebylo to vidět. Tenhle výklad koresponduje s buddhismem. Kdo ví, Jung by to možná viděl podobně, pravěké malby by v jeho výkladu možná symbolizovaly kolektivní nevědomí.


K3
18. 07. 2020
Dát tip

Asi máš pravdu. Pořád by se dalo škrtat.


Ozzozorba
18. 07. 2020
Dát tip

V první větě máš natlačeno spoustu informací (některé nejsou pro příběh nosné - anebo se dají v krátkých větách doplnit).  Aby měl příběh hudebnost musíš zjednodušovat a mazat, tak aby svítilo světlo.

Josuh sestavoval kostru pravěkého člověka. 


K3
17. 07. 2020
Dát tip

Dík, Ozz.


Ozzozorba
17. 07. 2020
Dát tip

Za srandu. TIP. 

 


K3
04. 04. 2020
Dát tip

Však o nic nešlo, jen o ten fantaskní obraz, o tu momentální představu. Dík.


K3
04. 04. 2020
Dát tip

Co je na tom k nepochopení? Asi to, že jsem to napsal, chápu. Dík za čtení.


K3
04. 04. 2020
Dát tip

Do jednoho snu se mi podařilo dvakrát vrátit, viz "Bubák." Jednou se mi zase zdálo hrozně živě o jakési kouzelné formuli, hrozně mě to zajímalo, už už jsem si ji zapsal, ale na poslední chvíli jsem ji zapoměl:).


K3
04. 04. 2020
Dát tip

Byla to už starší žena, Přemku, co nám to vyprávěla. Já si to napsal, protože mě takové nezvyklé výjevy zajímají a pak jsem ji to dal přečíst. Přesně tak se jí to prý zdálo:). Děkuju za čtení a komentář.


lastgasp
04. 04. 2020
Dát tip

Povídka je svědectvím neobyčejně nadané lucidní snílky, která dokázala nejen procitnout ve snu, ale i uvědomit si, že to co prožívá je sen. Umění jednat se snovými představami přesahuje hranice vědomí a schopnost o tom ještě vyprávět je dokonalá. Interpretovi patří chvála. Kdo lucidní stav neprožil, jistě autorovi poděkuje a dá tip.


Gora
31. 03. 2020
Dát tip

U tebe celkem neobvyklý námět, Karle, podařená mini. Závěr je pro mne nejlepší - Našla se :-))) Pěkně napsané. 


brrr.....ještě že sen.............*/*


K3
31. 03. 2020
Dát tip

Renato a Ludmilo, strefily jste se obě dvě, dík za čtení.


Alegna
31. 03. 2020
Dát tip K3

:-))* mile ulítlé


bixley
31. 03. 2020
Dát tip K3

Je to tak hezky crazy, jako sny už bývají. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru