Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

zKAMENělá

07. 04. 2020
5
6
506
Autor
Rivka

Vždycky je zvláštní ohlížet se do let. Především pro nás samotné, jistě. Tomuhle textu je přesně dovršených 17 (náhody neexistují). Hle, střeva básníkova: tehdy to byly verše o příliš velké dávce růžového štěstí, dnes vypadají spíš na neurol 0,5. Jen skály zůstávají skalami, byť třeba rozmělněné na písek. Tu es Petrus... Tedy Tobě.

když zavřu ticho

do hadů se zpěněnýma očima

 

Arachné zplápolaná Arachné Pravidelná

ta KONSTRUKTIVNÍ Arachné

před čírkou uhne na chodník

 

(Paty jsem zaryla do podlahy, nehty do kolen, záda zapřela o roztřesenou stěnu. Rozrývaný dech - tu-es-Petrus-et-super-hanc-petram - - hlavou odbíjet vteřiny o bílé kachlíčky. Jenom se nevzpouzet, nemyslet, necítit, nezakašlat, HLAVNĚ NEZAKAŠLAT -

Opřu-li povrch jazyka o horní patro, špičku, jako bych chtěla vyslovit dentálu, a pak ho spustím k dolní čelisti, tikám. Pakliže je špička otočena směrem k tvrdému patru, jsem kůň.)

 

rackové protnutí morseovkou

vrátí se

moři

navzdory


6 názorů

agáta5
30. 04. 2020
Dát tip

jsi velmi dobrá básnířka


Jarodějka
12. 04. 2020
Dát tip

Milá Rivko, to hle je ten nejpoetičtější záznam z endoskopie, jaký jsem kdy četla* Nebýt arachnočírky, svedla bych to na zubní kámen. Takhle jsem v tom četla tiché amen..


B.Ezejmenij
08. 04. 2020
Dát tip

* - mě naporcování těší. 


AFRODITA
07. 04. 2020
Dát tip

..., vidím v tom více 2 texty, dohromady to vnímám roztříštěně


Rivka
07. 04. 2020
Dát tip

Nj, možná jsem ji i tehdy měla pojmenovat prostě Bolest. Čtenářská přístupnost nikdy nebyla moje silná stránka, sorry :) Prolog je jen popis reality, který si tu schovávám zase na pozdějc - abych si připomněla, že příčiny, kulisy (i medikace) se můžou změnit, ale bolest je pořád stejná... protože v základu se neměníme ani my. 


Velmi zajímavý text, hlavně od druhé půlky. Jen mi jde hlava kolem z toho divného "naporcování textu". Možná kdyby verše měly trochu víc siluetu podobnou básni, četlo by se to lépe, ale to je samozřejmě věc autora. Nejvíc mě zaujaly části se špičkou jazyka. Jinak až teď jsem si přečetla prolog. O to je vše podivnější, ale podivnost já ráda. Takže TIP. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru