Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sečtělá bez džymu

07. 04. 2020
0
6
473
Jsem příliš sečtělá

Vím to se nedělá

Vím to se nenosí

v dnešním světě

City jsou out ne in
Dobře to nevidím
Six-pack a bicepsy

Nevzdám se tě


Prožívám romány
Jsem zvyklá na rány
Vím je to obvyklé

V dnešní době


Radši se vyzuju
Nevim proč schízuju
Nechám se tebou vléct

Patřím tobě


Vypustím latinu
Zajdu si do džymu
Namísto klasiky

Leh, džamp, stotři kliky!

6 názorů

Crossfitter
09. 04. 2020
Dát tip

Anadad: Díky, tak tenhle příběh má nakonec jasné nejen obrysy, ale i barvy. Tu hořkost chápu - je někdy složité, když někdo naše blízké opíjí rohlíkem. Snad pokud se toto člověk naučí překonávat s noblesou nebo se třeba vypíše básní, získá takový speciální druh mozkových svalů neboli brejnmáslo, díky kterým příště z takových problémů vyklouzne s předstihem a ten opíjecí rohlík si namaže na chleba. 

Je fajn, že ti fitko ani tahle příhoda úplně nezhnusila. Chápal bych to, někdy s námi takové osobní záležitosti můžou hodně zamávat.

Měj fajn den! :) 

T. 

 


Crossfitter

Rozhodně jsem neměla v úmyslu se nejak generalizovaně vysmívat, souhlasim svtím, že kultura (i kultivovanost) je stejně důležitá jako sport; sama chodím taky do fitka a znám alespoň jednoho kulturního crossfiťaka, který píše kultivované a dobré básně... ;)

A máš pravdu, že v tomto jak říkáš dílku je notný kus osobní zkušenosti a je plné rozporů. :)

(i pro Jarodějku)

A od toho se odvíjí i moje záměrné použití zpotvořených anglicismů, kterých je dnešní doba plná a já je taky nesnáším.

Avšak právě "džym" je založen na konkrétní skutecnosti, kdy jedna majitelka fitka, která se na svém siviálně síťovém profilu honosila tím, ze vystudovala jazykovou školu - angličtinu, a veřejně se nejednou písemně prezentovala tím, že se všichni v "džymu prýma spotili" ... 

No, a někdo, na kom mi kdysi dost záleželo, tuto osobu bezmezně obdivoval za to, co ve svém životě už všechno dokázala... proto ta vydatná porce hořké nostalgie, která se může jevit jako výsměch, ale tenkrát jsem se ještě nevzdávala... 

 


Jarodějka
07. 04. 2020
Dát tip

á, pekáč  buchet, to už ano, to dobře znám! :o) díky, Crossi

gym a jump by se mi líbilo, tělocvična a skákání ještě víc, ale nemám ráda výrazy typu "našedulovat", "asajnovat", "rekvestovat", a tak :o)


Crossfitter
07. 04. 2020
Dát tip

Jarodějka:

six-pack - vypracovaný přímý sval břišní - jinak se tomu taky říká pekáč buchet :) 

džym - gym - posilovna/tělocvična

džamp - jump - skok/skákat


Jarodějka
07. 04. 2020
Dát tip

Nevím, co je six-pack a nelíbí se mi výrazy "džym", džamp",.. Tentokrát to šlo úplně mimo mé vnímání. Asi nejsem tak sečtělá :o)


Crossfitter
07. 04. 2020
Dát tip

Ahoj, nevím, jestli to tak je myšleno, ale osobně vnímám literaturu i sport jako důležité pro lidstvo. Když není oboje, je super, když alespoň jedno z toho. Za mě není sport o povrchnosti a bezcitnosti a z osobního hlediska to vnímám dokonce naopak. Ve sportu jsou emoce, bolest, touha, adrenalin. Je umění, pokud to někdo dokáže najít v knížkách, ale sport je rovněž skvělá hodnota, neboť díky němu člověk pozná své vlastní možnosti a hranice.

Tohle dílko je možná více na osobní rovině - v nějakém vztahu, ale nějak jsem měl potřebu se vyjádřit, probudilo to ve mně. Není mi sympatické ani když se sportovec vysmívá někomu, kdo miluje kulturu - ale to samé platí i naopak. Neznalost neomlouvá. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru