Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Instalatér z Mariánských Hor

11. 04. 2020
8
15
950
Autor
Hamar

Pomalu to tak vypadá, že mám snad nějakou obsesi z instalatérství všeho druhu, ale prostě to jen tak vyšlo. Jestli je můj psaný útvar fejeton, netuším, ale připadlo mi to nejpravděpodobnější. Pozor, v díle je obsažen "product placement" !

Myslím, že jsem docela milý chlapík. Hraji volejbal, učím se jazyk anglický, píšu úsměvné povídky a pouštím v hromadných dopravních prostředcích sednout staré lidi. Manuální zručnost, želbohu, nepatří do seznamu mých ctností. Z tohoto důvodu se do různých drobných domácích oprav zrovna nehrnu a možná i proto jsem se snažil problém s kapajícím kohoutkem u kuchyňské linky, dlouhodobě ignorovat.

Jednoho dne však nastal čas, kdy jsem naznal, že už nemohu před vzniklým problémem dále zavírat oči a že přehlušování kapání vody pískotem či pouštěním hlasité hudby, není hodno dospělého muže.

Příslušné páteční odpoledne jsem se tedy pustil odvážně do výměny kohoutkových ventilů. Nejprve jsem samosebou zkušeně vypnul vodu. Odšrouboval jsem oba kohoutky a obnažil příslušné ventily. Rychle jsem si rukou ve vzduchu připomenul pohyb proti otáčení hodinových ručiček a pustil se do díla. Již vzápětí však mé opravářské nadšení značně pohaslo, když jsem si uvědomil, že nejsem pro daný úkon, vybaven potřebným nářadím. Hasákem ventil vyšroubovat nešel. Dostal jsem oprávněný strach, že pokud budu ve svém hasákovém páčení pokračovat, spíše vyrvu celou baterii z umakartového jádra, než že vyšroubuji ventil z trubky. No nic Martine, ráno moudřejší večera.

Druhý den byla sobota. V sobotu si rád pospím. Pospal jsem si tedy a po obědě u rodičů vypůjčil od otce dva klíče větší velikosti. Ani on, ani já nejsme majiteli kompletní sady francouzských klíčů a tak jsem musel improvizovat. Po návratu do mého příbytku jsem samozřejmě zjistil, že ani jeden ze zapůjčených "atributů svatého Petra", nebude ten pravý. Protože vizuální určování velikostí francouzských klíčů nepatří k mým silným stránkám, jen jsem dedukoval, že velikost toho pravého musí být menší než číslo dvacet čtyři.

Poprvé tedy nasedám do svého vozidla a zamířím k blízkému Baumaxu. Příslušné nářadí po chvíli nacházím, zakoupím velikosti klíčů dvacet dva, dvacet jedna a devatenáct. Zaplatím a ujíždím ke svému domovu.

Po příchodu do bytu zkouším použitelnost francouzáků. dvacet dva příliš velký, dvacet jedna taky, orosím se, naštěstí devatenáct je ten pravý. Políbím křížek, vzhlédnu tam kde podvědomě tuším Mekku, vzpomenu si na film Malý Buddha s Keanu Reevesem v hlavní roli a jdu na věc. Chvilkové zápolení, hledání správné montážní polohy a už na mně ze zdi ční dvě odkryté trubky.

Ventil do kapsy a hurá znovu do Baumaxu. Slečna z oddělení sanity mě zarmoutí poprvé. Příslušný ventil prý nemají. Jedu tedy ke konkurenci. V porubském Hornbachu mám štěstí a vybaven instalatérským příslušenstvím, se opět vracím na svou rodnou ulici. Namontuji nové ventily. Začíná se u mě dostavovat pocit z dobře odvedené práce. Jak jsem byl pošetilý. Brzy se totiž projeví, že stávající kohoutky odmítají spolupracovat s vyměněnými ventily. Prostě ten čouhající "píčinec"* z ventilu prokluzuje v dírce v kohoutku. Výrobci asi za ta léta trochu změnili rozměry.

Usedám tedy opět do Saxa a zamířím k Baumaxu pro kohoutky. Prodavačka ze sanity mě zklame podruhé. Překřtím Baumax na "Nemáme shop" Znovu startuji svého červeného oře a ujíždím směrem k Hornbachu na Rudné. Chci, aby se i tato pobočka mohla podílet na mém montérském triumfu. Příslušné kohoutky, samosebou, seženu a definitivně se vracím do mého bytu. Našroubuji je. Vše funguje. Dmu se pýchou. Projezdil jsem sice asi sto kilometrů utratil asi čtyři sta korun a co z toho, že kohoutek pořád trochu kape, ten pocit z dobře vykonané práce je k nezaplacení.

* Jeden můj bývalý spolužák nazýval věci, vesměs technického rázu, které neuměl pojmenovat, tímto výrazem.


15 názorů

Delfín
14. 04. 2020
Dát tip

Hamar: Tak snad ses, hlavní hrdino, už trochu poučil!☺

Člověk se pořád učí, musí, pokud není zrovna z těch horních deseti tisíc, aby si na všechno najal lidi.

A ono to taky jednomu nedá, že jo?

Přeji hodně důvodů být na sebe pyšný a mít třeba pocit velkého vítěze nad koníkem ze sprchy!


Hamar
13. 04. 2020
Dát tip

Díky Delfíne za rady a odkazy! Hlavní hrdina příběhu jsem já a jak se říká dílo bylo napsáno podle skutečných událostí! V těch klíčích už jsem si udělal, snad, trochu jasno. :-)


Delfín
13. 04. 2020
Dát tip

Hamar: Martine, taky jsem míval skvělé slohy, byť se rodily za těžkých porodních bolestí (ach to dilema volby, které označil v jednom díle Angeliky i perský vyslanec za náš velký problém!) a četl je pak na pokyn naší milované češtinářky celé třídě. Vím, jak člověk vynechává diakritiku i celá písmena a slova, když ho pohltí vlastní příběh! Takže to moc neřeším...

Znám i problémy se starými umakartovými jádry a s opravami příslušenství z dob minulých. Jako bývalý spojový montér i mechanik nebo ten, kdo, ač najmut elektrikář, se musel poprat i s činnostmi spíše zámečnickými (při výbavě vozů metra či tramvají), se poradí s googlem, než něco začne řešit a osvojí si názvosloví, aby pak nebyl v krámě za blba, ale naopak dovedl prodavači sdělit, co skutečně potřebuji (ač on s má často velmi mlhavý pojem, co to je!) Poslal jsem odkazy, nabídku potřebného lze zjistit na webových stránkách prodejců,

nebo i na:

www.letakomat.cz☝www.najdislevu.cz ✋

a jsou i videa s postupy! 

Hodně štěstí a spoléhej víc na to, co si sám nastuduješ než na rady prodejců...


Delfín
13. 04. 2020
Dát tip

K3: Ale já přece Martinovi neupírám, že to napsal humorně a podle známé definice: Humorista je člověk, který na své vlastní líci dá políček jiným! Ovšem ani laik by to neměl přehánět s neznalostí a psát o "sadě francouzských klíčů!"


Hamar
12. 04. 2020
Dát tip Gora

Děkuji všem za názory i tipy! Z dobře míněných rad zkušených prozaiků se zkusím poučit! Píšu dost intuitivně, když to na mě přijde, minulý čas neminulý čas, čárka ne čárka. Diakritika je bohužel můj celoživotní problém. Slohovky jsem psal vcelku vynalézavé, ale ty čárky, ty čárky. :-) Nejvíce mě. ale znepokojuje, že mám v koupelně další potencionální problém. :-(


K3
12. 04. 2020
Dát tip

Delfíne, autor si to přece nemusí vůbec plést. Napsal fejeton a ten má být vtipný s nadhledem psaný, sebeironický a to splňuje. Co bych tomu mohl spíš vytknout, tak to je už dost obehrané téma o instalatérovi.


Delfín
12. 04. 2020
Dát tip

Souhlasím s tím, co napsal lastgap, který ovšem nezmínil, že autor si dokonce plete francouzám s plochými klíči a nejspíš ani neocení výhodu plochého klíče, který má z jedné strany ty klasické rovnoběžné plochy! Dovolil jsem si vložit pár odkazů. Na té stránce pro kutili se lze pohybovat mezi kapitolami dopředu i vzad, jsou tam dole tlačítka. Odkaz pro mistry ukazuje rozdíl mezi hasákem a sikovkami a nabídkù různých provedení. Ještě podotknu, že klasický francouzák už není k mání, jen ten americký francouzák, tedy ten plochý stavitelný klíč.

https://www.kutil.cz/vyber-naradi/vyznejte-se-v-dilenskych-klicich-nastroje-pro-utahovani-v/

https://www.kutil.cz/vyber-naradi/objevte-rozdil-mezi-francouzakem-a-hasakem-nastroje-pro-utahovani-vi/

www.promistry.cz/hasaky-a-siko-kleste/


Alegna
12. 04. 2020
Dát tip

ráda jsem četla a usmívám se tu *


lastgasp
12. 04. 2020
Dát tip

Hrdina příběhu by hodinového manžela dělat nemohl (přes veškerou úpornou snahu). Autor by si neměl plést pojem "hasák" s instalatérskými kleštěmi nebo "klíči plochými". 


Crossfitter
11. 04. 2020
Dát tip

Pěkný večer, Hamare, milé vyprávění, svým obsahem pro mě velmi blízké. Přiznám se, že s kapajícím kohoutkem zatím držím basu - ale přítokovou hadici k pračce jsem již vyměnil. Naštěstí jsem si ji objednal na Mallu, v hobbymarketu by si se mnou asi nevěděli rady smíchem... :)

Díky, T. 


Gora
11. 04. 2020
Dát tip

Hamare, první, čeho jsem si všimla/krom charakteristiky "milého chlapíka", která by mi přišla patřičnější vyslovena ve fejetonu někým dalším než autorem:-) nebo účinek zjemnit přidáním - prý jsem milý chlapík, nebo podle druhých atd.../, je střídání časů ve slovesech. Kupříkladu, vezmu-li to od prvního odstavce:

1. odstavec čas přítomný, 2,3,4. čas minulý, pak to až do konce ve větách střídáš - přítomný-minulý... určitě by prospělo styl fejetonu sjednotit, zkusit minulý čas všude a jen příležitostně použít přítomný.

Obsah je celkem zábavný, ale tak nějak přiměřeně, přidala bych humoru. Samotný popis "operace" čtenáře nenadchne, zvlášť ne čtenářku :-)

Gramatika by také potřebovala úpravu...

Do začátku prozaické éry posílám tip. 


K3
11. 04. 2020
Dát tip

Skutečný fejeton jako vystřižený. U mě povedené, jak má být. Jenom bych se chtěl zeptat, jestli si nepleteš normální klíče s hasákem. Tak nějak mi to přišlo podle těch velikostí:).


Kočkodan
11. 04. 2020
Dát tip

V průběhu čtení tvého dílka jsem si nepospal, což je dobré znamení.

 

Ale dovolím si poznamenat, že ani interpunkce zřejmě nepatří ke tvým nejsilnějším stránkám. Jsi na mě – starou konzervu - až příliš novátorský. ;-)


Dejte mi lidi a já to udělám! To je základ spokojené domácnosti. Umím toho hodně, ale hasák je nejvnodnější na otevření lahve vermutu. :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru