Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

siréna

12. 04. 2020
13
22
1160
Autor
simonceli

 

kosenie lúky

v bzukote sirén

kvety nechávam


22 názorů

Umbratica
04. 11. 2020
Dát tip

Bzukot sirén, tedy bzučení hmyzu je sice metafora, ale je to jakýsi výklad situce v tom smyslu že  já  vnímám bzukot hmyzu jako houkání sirén. A to je velmi  "haikařské" pojetí metafory. Toto haiku se mi velmi líbí a dávám za ně tip i proto, že já kosím trávník stejně. Nechávám v něm třeba ostrůvky kopretin pro motýly, i když ti nebzučí.   Tip.


simonceli
06. 05. 2020
Dát tip

ďakujem


Bačkovský
06. 05. 2020
Dát tip simonceli

myslím,že hajku Vám jde dobře.


simonceli
04. 05. 2020
Dát tip

R.L. dik za zastávku :) 


simonceli
16. 04. 2020
Dát tip

Můra ďakujem pekne za kritiku a usmernenie.


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip

.... doplňuji, vidíš/slyšíš včely


Můra73
16. 04. 2020
Dát tip atkij, Gora, simonceli

V textu je zajímavá provázanost zrakového a sluchového vnímání, to je v tomto kratičkém útvaru úspěšně využité zřídkakdy. 

Pro většinu škol haiku je ale důležitá pravdivost tvrzení (makoto). V těchto školách pak platí, že v haiku by mělo být obsaženo jen to, co lze zachytit pomocí smyslů. Potom, rozhodneš-li prožitý moment zachytit jako haiku, nevidíš sirény, vidíš včely (anebo slyšíš, jak hučí sirény).  Co se týče pravdivosti, tvrzení, je pro mne také těžko uvěřitelné (už to zde v předchozích komentářích někdo zmínil), že s kosou posekáš jen trávu a květy zůstanou stát. 

Je to první haiku, které od Tebe čtu, co lze pochválit: text je časově zařazený. Dílko je přirozeně rozdělené na dvě části a předěl mezi nimi vytváří příběh, ne vždy se tohle v pokusech o haiku povede. 

Jsem zvědavá, jestli přijdou další. 

 


simonceli
13. 04. 2020
Dát tip

Mandragoro veľmi sa mi páčia tvoje obrazy, ďakujem za tvoj čas tu strávený 


simonceli
13. 04. 2020
Dát tip

Helen to som rada, diki za zastávku :)


Zajímavé, i se mi líbily komentáře tu, evokovaly u mě zájem zastavit se déle  a pokusit se vyvolat v mysli nejenom pouhý obraz ze slov textu, ale pocítit i atmosféru popisovaného děje... a myslím, že se mi povedlo, děkuji :-)


co bych obdivoval nejvíc, kdyby šlo o literaturu faktu, jak ten, který seče, dokáže vynechat květy

podle mého o haiku jde


simonceli
12. 04. 2020
Dát tip

teší ma, že oslovilo


simonceli
12. 04. 2020
Dát tip

díky :)*


simonceli
12. 04. 2020
Dát tip

Po prečítaní tvojho komentáru, nabrala báseň aj pre mňa iný rozmer, takže ďakujem. Sirény sú u mňa práve tie včely a ich bzukot vo mne evokuje "neberte nám kvety", no tvoja myšlienka sa mi rovnako páči a každopádne som len rada, že aj 3 riadky dokážu osloviť, sama som častokrát oslovená touto silou haiku...z mojej strany to bol len akýsi pokus:))


bezva........*/***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru