Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuchařinka

Výběr: Karpatský knihomoľ, atkij
13. 04. 2020
24
91
4193
Autor
Gora

senrju


čas na večeři -
dítě míchá polévku
ze šnečích ulit


91 názorů

Gora
06. 05. 2020
Dát tip

64, děkuju :-))


64T.B.S.
06. 05. 2020
Dát tip

Moc milé 


Gora
23. 04. 2020
Dát tip

mráčku, horrorhaiku je i pro mne nový výklad:-) a dosvědčuje, kolik fantazie má člověk k dispozici... + díky za tvoji příhodu, zálibu ve šnecích má vnučka nejspíš po mně, taky jsem je sbírala atd, jen nepekla:-))


mezimraky
23. 04. 2020
Dát tip

tak tohle je haiku jak má být, hororhaiku až mrazí v zádech, ale děti jsou tak bezelstné, že jenom vaří dobrou šnečí polévku, já si vzpominam, že jako malý kluk jsem jezdil na chalupu na prázdniny k babičce, po ránu bylo v zahrade mnoho šneků a mě jich bylo moc líto, protože jim je určite v noci zima a tak jsem je strčil v kuchyni do vyhřáté trouby a samozřejmě na ně zapomněl, ještě po týdnu byl cítit zápach, ještě ani po padesáti letech se mi to nevykouřilo z hlavy


vk
17. 04. 2020
Dát tip

M1: fúha, to bolo ako s kánonom na vrabce


to je slovo chlapa


Dát tip a2a2a, atkij, Gora, Pomerančová

Mandragoro, Mandragoro, takhle diagnostikovat (jako ty a2a2) bych si netroufl ani klienta, který za mnou osobně a intenzivně chodí několik let, je otevřený a díky tomu o něm vím opravdu mnoho.

Je zbytečné nechat se takto unášet a nemít nad výroky kontrolu. V tvé literární odbornosti mezery nevidím. V taktu a sebeovládání značné.


a2a2a
15. 04. 2020
Dát tip Gora

Mandragoro1, už toho, ty ombusmane pronásledovaných žen, nech. Každý soudný čtenář si z tvé první kritiky, ale i z jiných poznámek zde učiní obrázek o tvé zaujatosti. Všichni pravidelní návštěvníci Písmáka vědí své. A to tvé fňukání, že kdybys byl náhodou zase vyloučen,aby, atd. je legrační. V mých očích mučedníkem nebudeš, nemluvě o tom, že když tě vyhodí dveřmi, vlezeš oknem, viz. Haijin= Mandragora1. Gora je nejméně dva roky nejobětavějším redaktorem a pokud jsi to nezaznamenal, je to žena.


lawenderr
15. 04. 2020
Dát tip

kořínku ... :) prostě jen zhluboka dýchej -

(a omluva za imperativ)


lawenderr
15. 04. 2020
Dát tip Gora

:) kořínku, většina nás je i na jiných servrech - je fajn mít odezvu více očí. Komu záleží, kolik dostane kdo tipů? Důležité je, jestli tě tvoje psaní samotného baví - zbytek je komunitní záležitost:) Ale kdybysme se nesdružovali, unikala by nám spousta toho pěkného druhých. A chybama se člověk učí, svýma i cizíma - nešťourej, své jsi řekl. A co mi vlastně po tom? Jen, že jsem stále tady:)


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

Já tě zase vážně vyzývám, abys toho stalkování nechal. 


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

MandraGORO 1, máš o mých aktivitách skutečně přehled... :-) Kopírování si děl, komentářů, shromažďování info, sloní paměť, kdy ti kdo šlápl na kuří oko - co jen mi to připomíná?


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

Hezké, Luboši, hlavně přítulní kuři se rádi druží:-), díky.


Kočkodan
14. 04. 2020
Dát tip Gora

Domnívám se, že opakované použití stejného slova je na mém komentáři ještě to nejmenší zlo… ;-)

 

Pádí ke keři

mlčím, ač mám domněnku

slušnosti kvůli

 

Jde k ní, dme peří

farmářka má domněnku

kur se chce tulit


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

Crossi, že se na Písmáku stále ještě diskutuje, tedy že autory zajímá názor dalších autorů, je mezi litweby /jak sám víš/ opravdu to cenné. Díky ti za rozbor, jak jej vnímáš ty, všechno "sbírám" jako prázdné ulity pro vnučku a jednou použiji!


Crossfitter
14. 04. 2020
Dát tip Gora

Je zajímavé, kolik toto dílko vzbudilo rozporuplných reakcí. Vracím se k němu nyní již poněkolikáté a nyní již s komentářem.

Nemám načteno nějaké významné množství senrjú, ale všechny, které jsem četl jsem pochopil jako vtip, občas nechybí trocha sarkasmu či ironie - suchý, výživný humor či situační momentka, která by mohla mít zajímavou dohru. 

Mám pocit, že částečně toto tato báseň splňuje. Je to situační momentka, která nabízí svým způsobem překvapení, význam však není jednoznačný a může být vyložen poměrně mnoha odlišnými způsoby - jak se ukazuje i v komentářích. 

Nyní k možným důvodům:

a) šnečí polévka jako pokrm existuje, byť asi ne ze samotných ulit - nenabízí tedy tak dokonalé překvapení jako např. pampelišky nebo písek - ze mě je to i trochu morbidní, byť nepřímo jako kdyby to byla například myší kostra nebo ptačí lebka 

b) někdo píše, že je to krásné, jiný, že mu to evokuje hlad jakožto problém - nemám senrjú asi tak načtená, ale myslím, že to mělo mít spíše nějaké jednoznačné vyznění - svoboda čtenáře je fajn, ale není to tak, že většinou chce básník svou básní něco říci? :) 

c) překvapení nebo zvrat se mi nezdá dokonalý i z toho důvodu, že pokud dítě míchá polévku, pravděpodobněji to bude nějaká ta fiktivní, proto to není ani šok, kontrast proti vůni, nic takového

 

Vzhledem k tomu, že většina komentářů je pochvalných se chci zeptat - je to kouzlo reality, viděného? Je poezie o pocitech nebo o volbě vhodných slov? :) Ve většině čtenářů dle mého názoru báseň vzpomínku probudila - je tedy bez pochyby dobrá a má svůj smysl. Já osobně bych však byl raději, kdyby nabízela méně výkladů - ten nápad nebo viděné - je vynikající a myslím, že se v tomto menu mohlo dostat na všechny a bez jednotlivých negativních asociací. 

Každopádně je skvělé, pokud se někde objeví vlákno, kde se skutečně diskutuje o poezii a nerozdává se jen pohlazení. Mohlo by to na Písmáku dopadnout jako na jiných serverech a nebo v knížce O myších a lidech. 

Díky, T.  

 

 

 


DN
14. 04. 2020
Dát tip

Krásná vzpomínka na dětství. 


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

OK, teisane - vnučka tam již byla /jak víš/... díky za radu. Z obav, abych tak moc netlačila na "pilu" tou vnučkou... proto dítě....


teisan
14. 04. 2020
Dát tip

Právě že senrjú - tak proč ta toporná odcizenost, proč ne rovnou vnučka? Opět ten pokus o 575 za každou cenu.


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

law, každá večeře nutně nemusí být ta poslední... usmívám se, mne třeba tohle vůbec nenapadlo, jsem fakt ráda, žes mi k tomu napsala...


lawenderr
14. 04. 2020
Dát tip

za málo:) ... tak proč večeře, když ne apokalypsa? - mi to zavedlo :) Ale už odcházím, mám oko z Kašparovy krávy a nemůžu ho najít :)


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

teisane, mně slovo - dítě - v případě formy senrju konkrétně vnučka - nepřipadá nijak přes čáru... ale pokud je, díky za tvůj názor.


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

law, díky za tvé postřehy, je asi na každém, co si pod slovy představí... jestli převládne "radost z dětské činnosti" - "vaření z prázdných ulit" nebo "katastrofický scénář"... 


teisan
14. 04. 2020
Dát tip lawenderr

Tož tak...začíná to polévkou z ulit a končí to:

"Japonec vyvraždil třetinu vesnice, nechal po sobě jen haiku na okně."

 

Zakládám oheň

kouř potěší

člověka z venkova

 

"Dítě míchá polévku" - tak tomu se říká mít ten správný emociální odstup, ta odosobněnost....

 

Dítě míchá polévku -

občan se diví

 

 


lawenderr
14. 04. 2020
Dát tip Gora

líbí se mi -

dítě míchá polévku ze šnečích ulit

- ale nechápu čas na večeři ... jakože poslední jídlo ... před nocí ... co bude v noci, když se dítě nenají? bude mít hlad? A proč vlastně dítě? Jakože zůstalo poslední? nebo mu jen nedají najíst - Jakože apokalypsa? ... takže se mi vlastně líbí polévka ze šnečích ulit:D Ale vlastně se bojím pátrat dál ... :)

Myslím, že každé slovní spojení, každé slovo v básničce by mělo mít nějaký význam, jestli nemá, proč tam je... jen tak na okraj, jak tu chodím kolem horké polévky ... ze šnečích ulit :)

Ale není to kritika, jen zamyšlení nad krátkou kompozicí ... a asi mi už kručí ... :)

 


Entropia
14. 04. 2020
Dát tip

Máš pravdu. Já nemám ani žádnou školu argumentace, dokonce ani tu fildu, jak píšu v jiném komentáři. Zapomeň na to.


Entropia
14. 04. 2020
Dát tip

"...ak má každý napísať svoj komentár na Písmáku ako argument, ktorý presvedčí práve Teba, inak nemá právo existovať..."

Nic takového jsem neřekla.

A k té druhé části - vlastně máš pravdu. Web není ve vlastnictví Písmáků, kteří by ho hromadně financovali. Takže to pravidlo o obhajobě platí dvojnásob. Kde nepomůžou pouhé argumenty, nepomůže nic. To nepopírám. Obhajoba a argumentace je jediná šance, pokud nemáš nějakou konkurenční platformu. Která by mohla přesvědčit mlčící většinu, že to jde i jinak, než tak jak popisuješ.

 


Gora
14. 04. 2020
Dát tip Entropia

Entropie, díky, žes vyjádřila své dojmy... no, a kdyby to byly pampelišky či kopřivy, možná by tvé stanovisko bylo jiné. Děkuji, tak snad příště:-)


Entropia
14. 04. 2020
Dát tip

Všichni se tady vyjadřují ke komentářům jiného, nejen k samotnému textu díla. To by se pak nikdo nemohl vyjádřit ani k Tvým komentářům. Ty ses ale nevyjádřil k mojí (dobře, tak teda řečnické) otázce. Takže si odpovím sama. A jestli se pletu, můžeš mě klidně opravit. Obhájit názor se dá jedině argumentačně. Vyžaduje to ovšem mimořádnou trpělivost a vytrvalost. Prosadit názor se dá jen mocensky. A moc tady nikdo na Písmáku nemá, všichni jsme tu „stejná šarže“. A nebylo by to ani fér.


Entropia
14. 04. 2020
Dát tip

Taky z toho mám nepříjemné asociace. Evokuje mi to želví polívku nebo sběr šneků pro francouzské... ehm... jak to říct nevulgárně... "labužníky". Taky kruté TV záběry z želví farmy, po kterých náš známý, přesvědčený ateista, prohlásil, že "na světě není žádná Boží spravedlnost". Ale vím, že to takto nebylo zamýšleno. A už vůbec ne hrajícím si dítětem. 

Mandragoro, nechci vstupovat do Tvého rozhořčení, ale vzhledem i k Tvým jiným kritikám si dovolím otázku, možná jen řečnickou (to bude záležet na Tobě): co je vlastně Tvým cílem? Obhájit svůj názor? Nebo "jen" prosadit svůj názor? Obojí vypadá na první pohled stejně, ale je v tom docela důležitý rozdíl.


a2a2a
14. 04. 2020
Dát tip Gora

Proč by si děti měly hrát, když jiné mají hlad.


Gora
14. 04. 2020
Dát tip

troji, díky:-)


trojort
14. 04. 2020
Dát tip

...jak ulité...


Táňo - doufám, že nejedli :))) i když... dodnes mám takový zvláštní pocit, že přesně vím, jak chutná radiator...


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Táňo, děkuji!


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Theo, bezové květy... taky pěkný pojem do haiku či básně... díky:-)


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Radovane, díky. Snad každý z nás sbíral ulity a snad každý něco "vařil" a nabízel všem kolem, jsem ráda, že to tak vnímáš...


Úplně v pohodě. Taky mám různé spojitosti, asociace, pocity, kolikrát i jiné než ostatní


milé až něžné, hravé

Líbí se mi to spojení dítěte a šnečka, neznámdítě, které by nemělo tohle rádo, taky vzpomínám, jak jsem ulity sbíral, jak se mi líbila ta zužující se šroubovice. No a konec konců i to dětské vaření. Kupodivu i jí, jako kluk jsem se sestrou vaříval bláto v kastrůlku, solil pískem, přidával kopřivy aby to bylo ostré ... a pak jsme skoro zapomněli, že je to hlína a měli na to chuť.


Ulitovou jsem nikdy nevařila! Vařila jsem z bezových květů a zahušťovala bahnem. Pěkné vzpomínky :)


Dát tip a2a2a, Můra73, atkij, Kočkodan, Gora

Mandragora1

Já v tom naopak nic násilného nevnímám (moje vnučka nasbírala po zimně snad 50 šnečích ulit) a "vařila v kbelíku šnečí polévku. Naprosto přirozené, dětské a krásné! Že si spojuješ takovou věc s umíráním dětí hladem mi přijde jako tvůj konstrukt a ve spojení s Gorou a tímto dílem zcela mylný. Kdyby se mělo držet tvé ideje, nedá se psát o ničem.

Uvedu příklad: o dětech - to nejde, někomu umřelo, mnozí se snaží a ne a ne počít. O lese - to nejde, lesní požáry zničily ..., o měste, vesnicích - kolik jich bylo zničeno bombardováním, o zdraví? životě? rukách? přírodě? lásce? 

Můžu jmenovat cokoliv a vždycky v té oblasti se něco blbého stalo. 


Včera vařily holčičky takovou podobnou z písku. Určitě byla moc dobrá.


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Ahoj, zdrobnělina pro kuchařku. Něco jako hospodyňka...


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Díky, Jani:-)


vesuvanka
13. 04. 2020
Dát tip

Hezké :-))) TIP


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

KK, děkuju!


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Ivi, i ty jsi téma podala po svém, a hezky!


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Laďo, napsal jsi to vtipně, pro dětskou tvorbu máš cit:-)


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Můrko, děkuji!

Těch variant by /dle přidaných ingrediencí:-)/ mohlo být nespočet... tvá pampelišková je pěkná.


také čisté


čas na oběd

francouzská kuchyně....

už si gůglím recepty.........objektívně......*/************


Nami 99
13. 04. 2020
Dát tip blacksabbath, Gora

Pojďte všichni na večeři,

dítě svému umu věří,

na polévku láká.

Je ze šnečích ulit.

Zadělala na čmeláka,

ale ten jí ulít.

 


Můra73
13. 04. 2020
Dát tip blacksabbath, Karpatský knihomoľ, Gora, atkij, Crossfitter

variace:

"Večeře!"

Dcerka nalévá polévku

z pampelišek.


vesuvanka
13. 04. 2020
Dát tip

Hezká připomínka dětství :-))) TIP


Můra73
13. 04. 2020
Dát tip

Také jsme si tak hrály, pekly bábovky z písku, vařily polévky z pameplišek... Díky za připomenutí

 


Gora
13. 04. 2020
Dát tip

Renato, děkuji:-)


bixley
13. 04. 2020
Dát tip

Děti mají fantazii... Hezké.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru