Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

až...

17. 04. 2020
7
4
577

Duben 2020

...přestaneme počítat peníze-čas

nebudou se už více dějiny přepisovat na hokeji

přiblížíme se k vrcholu ze všech stran

 

až se všechny hrady a zámky

zbortí v prach

tehdy se už nebude číst Máj

 

až poslední pamětník zapomene

budou nás vyvolávat z hrobů

ne podle jména, ne po zásluze

ale protože jsme duše


4 názory

Děkuji všem za čtení.

 

Jiří, děkuji za velmi podrobný rozbor. Jeden významný zahraniční historik, jehož jméno jsem zapomněl, napsal, že pravda o minulosti je jako vrchol hory, vždy záleží odkud se na něj díváme.

To s tím hokejem patrně není třeba vysvětlovat.

Hrady a zámky jakožto památky jsou většinou lépe nebo hůře chráněné, aby se dochovaly i pro příští generace. V minulosti tomu tak nebylo, hrady byly většinou opuštěny nebo přestavěny. To až moderní doba prohlásila, že památky je třeba v rámci zachování kultury chránit. U gotických památek je to spojeno např. s romantismem a jeho návratem k minulosti. Doba, kdy se hrady a zámky změní v prach, je tedy v každém případě nějaká vzdálená doba budoucí, kdy civilizace buď zanikne, nebo se zcela promění. To samé platí pro verš s Májem.

Ten závěr, je pravda trochu kostrbatý, jsou tam vlastně dvě spojky za sebou, což asi ani není správně z hlediska češtiny, ještě dneska jsem o tom přemýšlel. 


a2a2a
18. 04. 2020
Dát tip Gora

Filipe, první sloka velmi dobrá a slibující, skvělá metafora s hokejem a ještě lepší s ze všech stran.

U druhé sloky se mi obraz s hrady a zámky zdá poněkud nepřesný, pokud jsi měl na mysli pravděpodobně zánik civilizace, mi tak trochu naskočila asociace jako zánik stávajícího pořádku daného elitami, jako by podhradí bylo bez viny. Obraz s Májem výstižný a krásný.

Poslední sloka obsahově parádní, k dokonalosti by ji posloužil méně naléhavý tón a jinak zformulovaný, obsahově skvělý verš, který je trochu kostrbatý. Nabízí se mi třeba ...ale podle duše.

Pochválím chuť a hlavně odvahu mít starost o svět, jakkoliv je to tenký led zejména z hlediska přenosu na čtenáře.

 

 


peníze nám vládnou.......jj.....až........P.S.........duchy prosím nevyvolávat....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru